• 瀏覽: 8,255
  • 回覆: 10
可唔可以將嗰幾舊石頭搬去其他地方,以作陳列展示?

熱賣及精選
引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-21 12:38 PM 發表

你知道紅磡地名來源嗎?

對於紅磡之名來源,較可靠的說法爲:1856年之前,紅磡海邊全為紅色岩石,由於漁船常泊於此灣,而漁民稱泊船的凹入海邊稱為「磡」,故稱當地爲「紅磡」

所以有一堆石頭,表示紅磡來源
唔關事,你可以睇返呢幾個作品嘅介紹

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-6-22 04:57 AM 發表

怎轉。😆
TAW HIK DIH KAT SUW TKW HOM HUH ETS

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 08:55 AM 發表

屯門元朗巴士應該行龍翔道 快好多
西鐵其實都可以荔景轉, 但中間有十幾個站, 站站停
唔計塞車巴士會快, 但基本上塞車係正路嘅
西鐵有荔景站咩?

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 09:09 AM 發表

基本上都算清楚
但東鐵線月台電梯就有D問題
有D係上大堂, 有D上唔到大堂(應係去過海巴士站嘅電梯)
我昨天就係聽職員話, 上電梯再落新紅磡站,
結果我上錯巴士站嘅電梯要沿路落返嚟
D職員真係十下十下, 明係咩樓梯隔離就唔好誤導人
人哋講明係上C出口嗰邊,你上A、B、D出口梗係去唔到新月台

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 10:39 AM 發表

其實唔使分流啦, 有車埋站, 都係咁迫架啦, 佢D車又唔係2分鐘一班, 佢下架車嚟D人都散晒
而且閂一邊月台, 一定慳唔少電同人手, 電梯都開少幾部啦
你有冇諗過舊紅磡兩個島式月台各自只有三條扶手電梯上平台層大堂?如果淨係開其中一邊嘅島式月台,單憑三條扶手電梯係冇可能處理得晒所有轉車人流

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 11:00 AM 發表

請問你係咪港鐵職員? 你有無去過紅磡站?
我每朝都經過, 一架車到, D人由電梯上去, 完!!

以前都仲有西鐵嘅乘客喎, 而家無啦, 東鐵就係東鐵啦
一邊月台, 最少已經有5條電梯, 我就無數過, 唔敢肯定
但大約住羅湖車尾有1條, 住羅湖車頭有2條 (呢3條電梯都係去過海巴士嘅)
另有2條, 係中間, 通去大堂嘅(我記得大堂有左右2邊電梯), 亦即係呢2條電梯去西鐵線
5條電 ...
你睇吓紅磡車站位置圖先再講
你要分清楚邊啲扶手電梯係上平台層大堂,邊啲扶手電梯係上中層大堂,依家東鐵轉西鐵就一定要先上平台層大堂

引用:
原帖由 Danny0101 於 2021-6-22 04:10 PM 發表

唔止西鐵, 東鐵肯定仲迫。(唔好唔記得東鐵遲下陸續換9卡列車)
東鐵換九卡列車唔係問題

引用:
原帖由 Danny0101 於 2021-6-22 05:38 PM 發表

依家東鐵12卡都迫餐死,變左9卡睇怕要等多幾班先上到車。
主要係因為你只觀察中間嗰幾卡嘅情況,忽略咗頭尾車卡根本好鬆動
另外舊嘅英國製列車車內佈局設計落後,減少左每一卡最高嘅載客量
只要全面用新車,並去盡新系統極限,每小時載客量可以比而家更多

引用:
原帖由 姣kit咀咀涼加進 於 2021-6-23 12:30 PM 發表

月台已翻身。
冇翻新過月台,而家係直情興建一個全新嘅月台,舊嗰個月台之後仲會拆卸

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-6-23 08:13 PM 發表

舊月台拆卸,會改建咩用途?
疑似用舊月台嘅空間再興建多啲東鐵泊車路軌

主題標籤 #屯馬線
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]