• 瀏覽: 2,795
  • 回覆: 61
岩岩諗度一個聖經問題~~費事開新帖,好短,請識答的人答下我~~

剛剛在思想神的律法,發現一點很奇怪,就是十誡中的不可殺人,在西乃山上神頒布十誡給以色列人,叫他們一定要遵守,遵守的有福,不遵守的有禍~然而,歷代以色列人殺人如麻,別的誡命暫且不說,單單是這條不可殺人,以色列人就經常犯了,難道應該改成不可殺友好的人?敵人就該殺?這一條誡命真的讓人想不透啊~神不是在自打嘴巴嗎?是祂叫以色列人殺人的哦~~將原本迦南地的人全都殺清光,霸佔他們的土地,這難道不是貪戀別人的房屋田地嗎?這不叫貪心?究竟耶穌信那位又真又善的神是不是以色列人的神呢?我想來想去也不明白啊~~~

反基基既一定好開心~~

1. 摩西律法是要引導以色列家有一個法律上既體制去成為一個非野蠻民族既國家
2. 要打仗應付外敵時當然應用上不同, 唔通等死?
3. 要去佔領迦南時又要打仗, 當然因為是迦南人邪惡所以上帝藉以色列國去趕他們出來~

閣下不明因為要很熟舊約才知以色列既成國歷史, 那是很費時的~
二次大戰時同盟國也不是有了健全既法律系統嗎? 盟軍要照出去打打殺殺~~~當中死傷既又豈止敵方士兵呢? 但是要上軍事法庭既不是只是德國嗎?

熱賣及精選
新約沒有教殺人既教義~
在舊約在國家既層面上就要先看下是什麼事了~~~

呵呵~

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-21 10:17 PM 發表

迦南人邪惡所以上帝藉以色列國去趕他們出來~

閣下不明因為要很熟舊約才知以色列既成國歷史, 那是很費時的~
二次大戰時同盟國也不是有了健全既法律系統嗎? 盟軍要照出去打打殺殺~~~當中死傷既又豈止敵方士兵呢? 但是要上軍事法庭既不是只是德國嗎?」
你歷史都搞到亂七八糟,學咩人拋書包?盟軍當年即使有傷及對方平民百姓,都唔係刻意,但係以色列人(唔係以色列國,當時都未有王國)攻打迦南,係刻意地傷害非作戰人員,而且係連嬰孩婦孺都殺害。
要上國際軍事法庭既是德國和日本,因為佢哋係刻意殺害非作戰人員、係連嬰孩婦孺都殺害(納粹大屠殺)。
日本當年還逼女人做慰安婦,和以色列人把敵軍處女留下享用是一樣的。二次大戰時刻意殺害嬰孩婦孺嘅係納粹德國和軍國主義日本,所以以色列人也是和納粹、日本軍國主義冇分別-都是法西斯,如果可以追溯以色列人的罪行,以色列人一樣要上國際軍事法庭。

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2021-6-22 01:23 PM 發表

你歷史都搞到亂七八糟,學咩人拋書包?盟軍當年即使有傷及對方平民百姓,都唔係刻意,但係以色列人(唔係以色列國,當時都未有王國)攻打迦南,係刻意地傷害非作戰人員,而且係連嬰孩婦孺都殺害。
要上國際軍事法庭既是德國和日本,因為佢哋係刻意殺害非作戰人員、係連嬰孩婦孺都殺害(納粹大屠殺)。
日本當年還逼女人做慰安婦,和以色列人把敵軍處女留下享用是一樣的。二次大戰時刻意殺害嬰孩婦孺嘅係納粹德國和軍國主 ...
迦南人是有罪的, 創世記老早說了~~~

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-22 03:05 PM 發表

迦南人是有罪的, 創世記老早說了~~~
迦南人是有罪,所以係殺害女人和兒童、嬰孩嘅理由?係定唔係,你答唔答到?

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2021-6-22 05:55 PM 發表

迦南人是有罪,所以係殺害女人和兒童、嬰孩嘅理由?係定唔係,你答唔答到?
你明他們有罪就好了~~~~
那是一個好開始~

死, 有時不是不好, 至少少點審判根據馬太第十一章~

其實我係度諗,神比以色列人律法,係想佢地管好自己,不可殺人係指唔好自傷殘殺~殺外人就無問題~而耶穌滿口仁義道德,由佢開始連恨人都叫殺人~~提升律法精神~所以大家唔好恨我哦~~~

引用:
原帖由 剎華 於 2021-6-23 11:51 AM 發表

其實我係度諗,神比以色列人律法,係想佢地管好自己,不可殺人係指唔好自傷殘殺~殺外人就無問題~而耶穌滿口仁義道德,由佢開始連恨人都叫殺人~~提升律法精神~所以大家唔好恨我哦~~~

我明白閣下希望既神只是一味仁慈的~
所以..
那總是基督教既錯在舊約那方面~

耶穌既重點就是人既內心改變, 再同以色列國都扯不上什麼關係了. 教會就是那新角色去改變世界~
<完>

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-23 10:06 AM 發表

你明他們有罪就好了~~~~
那是一個好開始~

死, 有時不是不好, 至少少點審判根據馬太第十一章~
咁係唔係連細路、小童、嬰孩,都有罪?於是就要殺?「好開始」?我無話「明他們有罪!」、冇認同過!
你呢啲打稻草人挑釁係典型基督教式嘅卑劣辯論手法,也犯規,我會檢舉!

<<迦南人/大洪水的人類是有罪,所以係殺害女人和兒童、嬰孩嘅理由?係定唔係,你答唔答到?>>

1. 上帝給足他們時間悔改吧? 那是包括大洪水及迦南地既人
2. 可有看過那些有關那些恐怖罪犯既心理影片? youtube 不難找到。 有其父必有其子, 有其母必有其女~
3. 那間餐廳是好食的不代表樣樣野也是好食, 所以有罪的也未曾指是初生嬰兒, 而是泛指在迦南地犯罪既異族~
4. 再者, 犯罪既男方死了, 女人老人家同嬰兒點算? 慢慢餓死? 我寧可大洪水方式仲好: 長痛不如短痛
5. 細既就唔會犯罪? 我親戚既b三碎左右已識講半真半假既野來試我了~ 教會內既父母都說三碎是轉捩點~

6. 最後, 聖經點記載年紀小但犯罪既事情?
  a. 他們還沒有躺下,所多瑪城的人,連老帶少所有的人,個個都來圍住那屋子。
  b. 因為他們從最小的到最大的都貪圖不義之財,從先知到祭司全都行事虛假。
  c. 孩子撿柴,父親燒火,婦女揉麵做餅,獻給天后,又向別神獻澆酒祭,惹我發怒。
  d. 不可不管教孩童,因為你用杖打他,他不會死。你用杖打他,就可以救他的性命免下陰間。
  e. 愚昧迷住孩童的心,用管教的杖可以遠遠趕除。

結論給各版友: 對於古中東打仗既世界, 我總覺得上帝既處理方式沒有什麼不對. 再有鑑於死後有審判既事, 那是對犯罪而不悔改既人既一種慈悲~
邏輯上如上帝那麼愛公義, 那麼祂既兒子枉死在十字架上時豈非上帝應發義怒來個洪水2.0?

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-23 03:24 PM 發表

1. 上帝給足他們時間悔改吧? 那是包括大洪水及迦南地既人
咁剛剛出世、孩童和未成年嘅呢?在所謂「給足他們時間」嘅「時間」有幾長?中間唔俾有新生嬰孩出世嘅?

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-23 03:24 PM 發表

2. 可有看過那些有關那些恐怖罪犯既心理影片? youtube 不難找到。 有其父必有其子, 有其母必有其女~
咁例外嘅點解唔考慮?你呢個論點根本冇實質數字支持!

引用:

3. 那間餐廳是好食的不代表樣樣野也是好食, 所以有罪的也未曾指是初生嬰兒, 而是泛指在迦南地犯罪既異族~
仲係唔敢答,點解連初生嬰兒都要殺?(大洪水、迦南)-你一直迴避

引用:

4. 再者, 犯罪既男方死了, 女人老人家同嬰兒點算? 慢慢餓死? 我寧可大洪水方式仲好: 長痛不如短痛
係唔係以色列人連同情心和憐憫都無,唔會出手救助?你個神會袖手旁觀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]