• 瀏覽: 1,705
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
本主題由 peterchan 於 2021-6-24 09:56 AM 移動
引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:28 AM 發表

你識得電腦硬件上 嘅發展同個原理, 當你有新嘅產品出現之後其實都係建構於舊嘅理論上再加以發展, 咁 自然 就 較容易掌握新嘅產品。

但係以樓主你 嘅思維, 到出新機出現的時候 未又放多十萬元落去買機囉! 但係你用多十年20年其實你都唔知電腦架構上個鐘嘅原理係什麼?

部電腦一有少少問題,你就只可以搵人幫手去檢查或維修, 自己完全 對呢方面嘅知識一啲掌握都沒有囉!
係做印報紙果D先知,做DESIGN要買MAC機,
唔係你做到識飛都冇用,
D色都唔準GA!比人話

熱賣及精選
引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 03:36 AM 發表

識ED冇用,你部電腦用唔到唔通唔叫人整?自己知問題嗎?
點都要拿落去電腦鋪檢查!
冇人天才到連整機都識

識砌唔等同識整
同埋依家D廠機,有人上門睇,免費
洗攪咁多野?

我十年前玩水冷, 如果下下都要攞出去畀人哋整, 淨係要攞出去畀人維修都抬死自己, 加上當年唔係咁多電腦舖頭會願意維修我呢部電腦!

所以基本嘅 測試我係識嘅, 起碼最低限度都會識得使用debug card。

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:48 AM 發表

12449091 12449092

我十年前玩水冷, 如果下下都要攞出去畀人哋整, 淨係要攞出去畀人維修都抬死自己, 加上當年唔係咁多電腦舖頭會願意維修我呢部電腦!

所以基本嘅 測試我係識嘅, 起碼最低限度都會識得使用debug card。
你咪蠢囉,唔買廠機,廠機包維修包上門睇
你砌佢話保養,實質唔同你保!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:48 AM 發表

12449091 12449092

有D野唔係下下要學,
用錢買到方便GA!
你仲為ED勤力,而去學,
D人話你傻嫁

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 03:50 AM 發表

你咪蠢囉,唔買廠機,廠機包維修包上門睇
你砌佢話保養,實質唔同你保!
十年前都仲未有 自組水, 我冇記錯連一體水都未有!

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 03:51 AM 發表

有D野唔係下下要學,
用錢買到方便GA!
你仲為ED勤力,而去學,
D人話你傻嫁
只可以講你嘅價值觀與我嘅價值觀唔相同, 但係你唔可以以你嗰把尺去衡量我!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:51 AM 發表

十年前都仲未有 自組水, 我冇記錯連一體水都未有!
電腦和識唔識煮飯一樣!
人地有D家庭唔洗煮飯!出街買飯盒返屋企食
你識煮飯,做到身水身汗
人地幾10蚊個飯盒,唔洗自己做,
又要記放咩材料又點,
我落一落街買個2送飯,都係35

電腦你識佢?好多人都唔識WO!
咪一樣

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:53 AM 發表

只可以講你嘅價值觀與我嘅價值觀唔相同, 但係你唔可以以你嗰把尺去衡量我!
時代進步左嫁啦,唔洗下下親力親為
好似地盤D工,以前就香港人為主,E家係D南亞人做的
係時候改變下你個思維嫁啦

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 03:55 AM 發表

電腦和識唔識煮飯一樣!
人地有D家庭唔洗煮飯!出街買飯盒返屋企食
你識煮飯,做到身水身汗
人地幾10蚊個飯盒,唔洗自己做,
又要記放咩材料又點,
我落一落街買個2送飯,都係35

電腦你識佢?好多人都唔識WO!
咪一樣
太平盛世的確係出街買個飯盒好過自己煮, 當遇到戰亂嘅情況第一班死嘅人往往就係啲連自己都照顧唔到自己嘅人囉!

有好多嘢基本知識係一定要識㗎, 電腦知識都係一樣你唔需要 去到頂尖但係基本嘅知識你一定要識得。
唔通你身處外國 你個作業系統冧咗, 你連安裝作業系統嘅基本知識都沒有, 到時周圍找人去幫自己部電腦維修就死得啦。

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:57 AM 發表

太平盛世的確係出街買個飯盒好過自己煮, 當遇到戰亂嘅情況第一班死嘅人往往就係啲連自己都照顧唔到自己嘅人囉!
仲講打仗果陣幾咁慘?
你打開隻窗,望下出面,藍天白雲呀
落一落街,唔係個個喊打喊殺嫁啦
唔同左嫁啦
D人要安居樂業,唔係靠搶略!
個社會用錢,就有人幫你做了
你問下自己係唔係咩維修都識?
你唔識,咪又要比錢人做
電腦一樣,唔係個個識零件,
依家唔洗煩,買廠囉,又送上門又送貨
仲砌?自己落鋪頭拿?痴線咩年代?

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 04:01 AM 發表

仲講打仗果陣幾咁慘?
你打開隻窗,望下出面,藍天白雲呀
落一落街,唔係個個喊打喊殺嫁啦
唔同左嫁啦
D人要安居樂業,唔係靠搶略!
個社會用錢,就有人幫你做了
你問下自己係唔係咩維修都識?
你唔識,咪又要比錢人做
電腦一樣,唔係個個識零件,
依家唔洗煩,買廠囉,又送上門又送貨
仲砌?自己落鋪頭拿?痴線咩年代?
你同我嘅價值觀係南轅北轍! 我亦都唔會 阻止你嘅思維方向!但係我亦都唔會認同你嗰個思維方向, 就說到呢度吧, 俗語都有話道不同不相為謀就此完結。

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:57 AM 發表

有好多嘢基本知識係一定要識㗎, 電腦知識都係一樣你唔需要 去到頂尖但係基本嘅知識你一定要識得。
唔通你身處外國 你個作業系統冧咗, 你連安裝作業系統嘅基本知識都沒有, 到時周圍找人去幫自己部電腦維修就死得啦。
同埋你10年前砌部電腦
10年後仲迷電腦好少見咁GA人囉
電腦息微,E家手機等於部電腦了
你要MON大,打開電視機囉
一部手機做哂銀行轉帳,買賣股票
以前就要靠電腦做ED野
依家手機做到了,唔洗學電腦嫁啦

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 04:04 AM 發表

你同我嘅價值觀係南轅北轍! 我亦都唔會 阻止你嘅思維方向!但係我亦都唔會認同你嗰個思維方向, 就說到呢度吧, 俗語都有話道不同不相為謀就此完結。
依家要人,做粗重野,
你有冇睇電視,將來人點生活?
機械人做的粗重野,人唔洗做嫁啦
電視有講,將來人享福GA!

以前網購需要電腦
E家唔洗,手機攪掂,淘寶按個制,就可以運來了
以前電腦做網購GA野
依家唔洗了,手機咪得囉
手機係取代左電腦

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 04:04 AM 發表

你問下小學,中學果D人,想要電腦定手機
百分百肯定答想要手機
電腦以前D人為打機
手機依家D手遊好成功,唔需要用到電腦玩了
玩第一身射擊,人地拿部手機按下咪玩到
仲洗咩記KEYBOARD D制來玩?
時代轉變左好多了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]