• 瀏覽: 12,201
  • 回覆: 82
  • 追帖: 3
現今的裝修師傅吊高來買,全屋裝修,要業主做入牆櫃,如果做得少,唔承接工程,上門睇吓就雞咁腳走,連度尺都無,問佢就話知尺寸,過左幾日回覆就話無期和主力的裝修師傅在國內落唔到來做藉口,轉頭有在 whatsapp 發幾張做櫃相給我作參考,咁代表什麼?唔承接工程,又做咁多小動作,何解?

熱賣及精選
大陸人民幣師傅,唔落得嚟即係黑工囉!香港師傅你比得起錢,我同你揾 10 個木匠香港本地師傅都無問題,1500 蚊一日,十個 萬五蚊一日,未計我嗰份!

佢whatsapp你即係想同你講:施捨個發財錢。

其實裝修真係有今生冇來世,個個都本住有今單冇下單,三年唔發市,發市食三年嘅心態,對個客真係冇保障。

良心值幾錢?冇良心買金鏈。

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-6-23 10:44 PM 發表

現今的裝修師傅吊高來買,全屋裝修,要業主做入牆櫃,如果做得少,唔承接工程,上門睇吓就雞咁腳走,連度尺都無,問佢就話知尺寸,過左幾日回覆就話無期和主力的裝修師傅在國內落唔到來做藉口,轉頭有在 whatsapp 發幾張做櫃相給我作參考,咁代表什麼?唔承接工程,又做咁多小動作,何解?
七百幾萬人

冇人入行,慢慢老師傅退休,還少人做,係時候自己學返簡單啲,宜家一上門就一千幾佰!

你遇着無心做的假裝修
自己小心會爛尾

引用:
原帖由 天字荳號飛 於 2021-6-23 11:09 PM 發表

大陸人民幣師傅,唔落得嚟即係黑工囉!香港師傅你比得起錢,我同你揾 10 個木匠香港本地師傅都無問題,1500 蚊一日,十個 萬五蚊一日,未計我嗰份!
黑工是犯法,屋主要上身,裝修師傅仲咁大膽與屋主咁講,唔驚屋主投訴佢。

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2021-6-24 12:05 AM 發表

冇人入行,慢慢老師傅退休,還少人做,係時候自己學返簡單啲,宜家一上門就一千幾佰!
未必咁大問題
仲有老師父做
尼行點會有退休尼回事
加上工序己少左
大6廠造完櫃香港師父裝櫃上牆裝門裝較

依家有些所謂判頭無料
只是生意頭腦
欠街數欠師父人工再呃錢揾錢還錢
叫佢真功夫親自上陣
水皮
無真功夫

不同以判頭自己也做埋一份
真正木工出身

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-6-23 10:44 PM 發表

近來都揾裝修而接觸啲師傅/老細,99%都要再追佢地先出報價單,我都明嘅。其實你全屋爆應該好吃香,佢哋鐘意呢類客。至於度尺,第一次上嚟佢哋唔會太認真度,到你落實揾佢做佢哋先約多次去度。做傢俬我覺得佢哋唔係特別鐘意接,一來又要接觸上面跟進可能好煩,管唔到人又未必賺得好多但就勞氣

引用:
原帖由 LuckyMe 於 2021-6-24 08:34 AM 發表

近來都揾裝修而接觸啲師傅/老細,99%都要再追佢地先出報價單,我都明嘅。其實你全屋爆應該好吃香,佢哋鐘意呢類客。至於度尺,第一次上嚟佢哋唔會太認真度,到你落實揾佢做佢哋先約多次去度。做傢俬我覺得佢哋唔係特別鐘意接,一來又要接觸上面跟進可能好煩,管唔到人又未必賺得好多但就勞氣
剛剛這個師傅就不是,口口聲聲話在這裡這裡做櫃,這可以咁咁咁,昨天發來的相片其中一張最攪笑,廳與廚房之間出入口位裝洗衣機,放洗衣機阻住自己出入都是第一次見。

附件

IMG-20210623-WA0003.jpg(172.79 KB)

2021-6-24 09:13 AM

必需注意:老師傅唔等同好師傅,接得你job三個月內可開工一定唔係好師傅,香港既好師傅每一萬個都唔知有無一個

我個裝修師父朋友成日同我講D人成日貪平少少和果D 3D美圖以懶嘢

引用:

搵第間

我都遇呢D問題

佢地好似唔憂做

只想做簡單野,訂家私同安裝

唔做泥水,水電

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]