• 瀏覽: 6,197
  • 回覆: 31
打大脾針會有傷口,我見他們要按傷口10分鐘才可止血。
而且第一次多數會發燒,而且很反覆,
醫院一般要控制在37度以下,超過24小時才可出院。

熱賣及精選
引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-28 01:46 PM 發表

錢都係考慮因素,我家只能拿到30-50萬出來醫病,應該點做好?
哩個時間仲諗錢?有得救幾多錢都俾佢啦!我真係試過,當時想……錢真係可以帶入棺材?只要能生存,就仲有希望!人一死,乜都變得唔重要了!

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-26 10:48 PM 發表

家人確診後,有3粒腫瘤細個3cm, 政府醫生建議打大脾針,但未比到期確認幾時有得做,擔心等得耐會增大,無買保險好難負擔私家,如果睇私家醫生診症、照肝、打大脾針大約要用多少?

請問係咪通常第三期先打大脾針? 我家人無問醫生,醫生亦無講,下次再見醫生巳經幾個星期後。

個手術會唔會好辛苦,副作用如何,通常要做多少次,效果係點?
我2年前都有親人有呢個病,去養和度睇,洗咗8個數字醫,可以存活接近2年。

我爸爸7年前已發現肝有腫瘤,一直 在公立醫院有覆診,有3粒腫瘤。近月癌指數上升 醫生先同佢做左一針大髀針 再做消融。現在康復唔錯 甲胎蛋白有下降 。政府比左個期你 打大髀針 有機會打完個瘤細左可以做手術 。打大髀針要肝功能有返咁上下先會安排的 。 而打大髀針過程都辛苦架 我爸話都會痛 需時個半鐘至兩個鐘。副作用通常會嘔 食唔落野 同會發燒  所以打完要留院。

港大之前有個研究計劃招肝can病人 係免疫治療+SBRT 你可以上網查詢下 如果符合佢地要求 都可以試下 叫有個希望 研究個主診醫生 係瑪麗都幾出名。

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-11 11:52 AM 發表

我2年前都有親人有呢個病,去養和度睇,洗咗8個數字醫,可以存活接近2年。
8位數字是接近千萬嗎?

引用:
原帖由 wongshek 於 2021-7-13 04:45 AM 發表

8位數字是接近千萬嗎?
過千萬,因為醫咗2年,不過佢都啱啱離開咗了。

能夠有能力俾8位數字又在養和嘅話,嗰邊醫生一定有另類方案喎!養和係俾有錢人醫,基本上,俾得起錢,天上的星都有機… 不過世事亦難料!願天憐憫世人!

我身邊識一個好有錢人,佢18年發病當年63歳左右,全程養和跟,入過養和icu近兩個月!醫生團隊有姓盧嘅!我探佢時門口名牌有4個醫生名!佢出院後,我哋問共用了幾多錢,佢話7位數,不過唔知真定假!

佢e家係行得,走得,揸車周圍去!我亦希望佢能夠一直健康快樂!

巳做完第一針化療一星期,手術2小時過程都幾辛苦、胃痛作嘔,完咗手術食唔到嘢持續低燒,過咗4-5日先好啲,身體虛弱咗好多。好快又安排做第二針,如果身體𠄘受唔到又堅持繼續做都未必令佢病情轉好,宜家只觀察打化療藥嘅治療對佢有身體有冇正面的作用。

私家付擔唔起,家人是基層儲蓄唔多,而且好似師兄所講洗了8位數字都只係能挽救多2年,私家治癌症真是要好有錢的家庭才能負擔。

引用:
原帖由 車站熱情的烈女 於 2021-7-13 01:07 AM 發表

我爸爸7年前已發現肝有腫瘤,一直 在公立醫院有覆診,有3粒腫瘤。近月癌指數上升 醫生先同佢做左一針大髀針 再做消融。現在康復唔錯 甲胎蛋白有下降 。政府比左個期你 打大髀針 有機會打完個瘤細左可以做手術 。打大髀針要肝功能有返咁上下先會安排的 。 而打大髀針過程都辛苦架 我爸話都會痛 需時個半鐘至兩個鐘。副作用通常會嘔 食唔落野 同會發燒  所以打完要留院。
你爸爸需唔電要持續每幾個月打一次?做第二次之後身體會唔會可以𠄘受多啲、無第一次咁辛苦?我家人做完後形容過程幾痛,而且副作用令佢胃痛食唔到嘢,只能每餐食少少,怕佢捱唔到。確診後能過了7年真的好好👍🏻

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-7-19 11:01 AM 發表

巳做完第一針化療一星期,手術2小時,過程都幾辛苦、胃痛作嘔,完咗手術食唔到嘢持續低燒,過咗4-5日先好啲,身體虛弱咗好多。好快8月底又安排做第二針,如果身體𠄘受唔到又堅持繼續做都未必令佢病情轉好,宜家只觀察打化療藥嘅治療對佢有身體有冇正面的作用。

私家付擔唔起,家人是基層儲蓄唔多,而且好似師兄所講洗了8位數字都只係能挽救多2年,私家治癌症真是要好有錢的家庭才能負擔。
希望幫到你,本人兩年前在法國醫院打了兩針,埋單17萬幾。可能每個人反應都唔同,做完過幾個鐘頭我已經可以食野,有胃口沒有想嘔感覺,淨係覺得個肝好似比人吹脹左頂住好唔舒服,住了3日醫院。

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-7-19 11:26 AM 發表

你爸爸需唔電要持續每幾個月打一次?做第二次之後身體會唔會可以𠄘受多啲、無第一次咁辛苦?我家人做完後形容過程幾痛,而且副作用令佢胃痛食唔到嘢,只能每餐食少少,怕佢捱唔到。確診後能過了7年真的好好👍🏻
我爸做手術 前打一針大髀做保險 除左一開頭無胃口 無嘔 少少燒 醫生都讚佢叻頂得住 過左幾日出院。近期驗血 甲胎兒蛋白由幾千跌返去個位數 希望一直keep到。 呢架都係觀察住 定期覆診 。

師兄加油,大家都是基層,明白的💪

https://youtu.be/SaPdCqMzfEo

Youtube 上有些台灣報導,稱換肝是其中一個治癒方法。

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-13 08:24 AM 發表

過千萬,因為醫咗2年,不過佢都啱啱離開咗了。
有時錢解決到既問題唔係問題,但最怕係越醫越差果下先至弊,西醫自已成日醫死人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]