• 瀏覽: 6,193
  • 回覆: 31
老爸確診後,照CT發現有3粒腫瘤,政府醫生建議打大脾針治療,

曾經考慮睇私家,計過數好難負擔所以決定喺政府醫院治療。

手術會唔會好辛苦,副作用如何,通常要做多少次,效果係點?

7月- 完成第一次化療,手術後低燒唔係太食到嘢,一星期才可出院,身體明顯虛弱好多,無乜精神,等待8月底接受第二次化療。

熱賣及精選
引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-26 10:48 PM 發表

家人確診後,有3粒腫瘤細個3cm, 政府醫生建議打大脾針,但未比到期確認幾時有得做,擔心等得耐會增大,無買保險好難負擔私家,如果睇私家醫生診症、照肝、打大脾針大約要用多少?

請問係咪通常第三期先打大脾針? 我家人無問醫生,醫生亦無講,下次再見醫生巳經幾個星期後。

個手術會唔會好辛苦,副作用如何,通常要做多少次,效果係點?
政府排腫瘤科要個幾月, 再排手術又等一個月!

去私家醫院幾日安排到! 
癌等一日都太耐!

錢都係考慮因素,我家只能拿到30-50萬出來醫病,應該點做好?

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-26 10:48 PM 發表

家人確診後,有3粒腫瘤細個3cm, 政府醫生建議打大脾針,但未比到期確認幾時有得做,擔心等得耐會增大,無買保險好難負擔私家,如果睇私家醫生診症、照肝、打大脾針大約要用多少?

請問係咪通常第三期先打大脾針? 我家人無問醫生,醫生亦無講,下次再見醫生巳經幾個星期後。

個手術會唔會好辛苦,副作用如何,通常要做多少次,效果係點?
可否將症狀說出?
係你太太?是否因痛而發覺?大便有無血?
眼白有無黃?

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-28 01:46 PM 發表

錢都係考慮因素,我家只能拿到30-50萬出來醫病,應該點做好?
拎齊報告開埋醫健通去搵私家醫生拎意見先, 睇一次私家大約千幾2千, 睇完都可以繼續政府化療, 政府無先去私家

無論接受任何治療,平時飲食可參考<醫療靈媒>的<搶救肝臟>一書,書中詳細解釋肝臟運作和原理,清楚說明戒口的食物和原因,有詳細飲食方法令肝臟回復健康。

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2021-6-28 06:51 PM 發表

拎齊報告開埋醫健通去搵私家醫生拎意見先, 睇一次私家大約千幾2千, 睇完都可以繼續政府化療, 政府無先去私家
我都希望兩邊睇,如等待手術期間太耐就走去私家照吓睇吓個腫瘤有無變大,但主要都要返政府皆因資金有限。剛收到政府手術時間通知了,現在知道幾時有得做手術,安心些少。

引用:
原帖由 quo 於 2021-6-28 08:38 PM 發表

無論接受任何治療,平時飲食可參考<醫療靈媒>的<搶救肝臟>一書,書中詳細解釋肝臟運作和原理,清楚說明戒口的食物和原因,有詳細飲食方法令肝臟回復健康。
感謝分享

引用:
原帖由 老人家 於 2021-6-28 05:59 PM 發表

可否將症狀說出?
係你太太?是否因痛而發覺?大便有無血?
眼白有無黃?
不是,他有乙型肝炎帶菌, 定期回醫院做驗查時發現的, 早期至中期的肝癌沒有徵狀所以平日都不發覺異樣。

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-28 10:59 PM 發表

不是,他有乙型肝炎帶菌, 定期回醫院做驗查時發現的, 早期至中期的肝癌沒有徵狀所以平日都不發覺異樣。
哦,明白,這不是沒有徵狀,而是最危險,
因肝癌生於肝內部,而肝內部是沒有神經線,
故不痛,若生於肝外面早已覺得痛啦,因肝有肝膜包著,
而肝膜上有神經線,故一旦有事便會痛,
是否這樣,你可諮詢西醫,
在此段時期,反正未有什麼西藥可食,
請問你願意用中藥試試?若願意可PM我聯絡,

我屋企人最近都係肝癌,有4粒腫瘤而且都幾大粒,我地就係唔想等太耐而延誤治療,就睇左瑪麗私家,因為醫生好熟悉係公立等待既時間同流程,知道我地又係冇買保險,建議我地一半療程係私家做,另一半係政府,咁樣比較快得到適當既治療

引用:
原帖由 袋中幼稚的腳指 於 2021-7-4 06:52 PM 發表

我屋企人最近都係肝癌,有4粒腫瘤而且都幾大粒,我地就係唔想等太耐而延誤治療,就睇左瑪麗私家,因為醫生好熟悉係公立等待既時間同流程,知道我地又係冇買保險,建議我地一半療程係私家做,另一半係政府,咁樣比較快得到適當既治療
政府安排都算快,一個月內就有得做。瑪麗聽聞醫癌都幾好。

引用:
原帖由 袋中幼稚的腳指 於 2021-7-4 06:52 PM 發表

請問大約幾多cm 係咪都係大肶針?

引用:
原帖由 Kati21 於 2021-7-5 10:42 PM 發表

請問大約幾多cm 係咪都係大肶針?
3粒有成6-7cm, 1粒2cm, 太大粒大脾針唔岩,做SBRT加免疫治癌

有個方法可以治療一試

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]