• 瀏覽: 2,905
  • 回覆: 121
引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 01:33 PM 發表

都係要咁㗎,唔係嘅話一真係出晒車,架車一跪低嗰陣,你有咩車出嚟頂住先?你有無見過而家啲線繁時出車攪到車廠無車standby?
65已經包埋法定預留
壞車嘅話沿線有好多渡線/側線可以停泊

熱賣及精選
引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 05:53 PM 發表

28 tph 係*實際*可行水平
咁其實計埋有嘅車要行一轉來回,咁最後2.5分鐘一班又合理之至,而家最密都係2.7分鐘一班,就算俾你玩短棍又有幾多班呀

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 05:55 PM 發表

講咗幾多次,而家係等緊東鐵/馬鐵啲千九返嚟,所以去唔到28tph
就算返齊晒都去唔到啦,你真係唔計響65列下究竟最盡可以開到幾多?

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 05:57 PM 發表

65已經包埋法定預留
壞車嘅話沿線有好多渡線/側線可以停泊
咁壞車少咗抽車用,無預留嘅你點攪?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 06:08 PM 發表

咁其實計埋有嘅車要行一轉來回,咁最後2.5分鐘一班又合理之至,而家最密都係2.7分鐘一班,就算俾你玩短棍又有幾多班呀
講咗好多次,而家係因為唔夠車(等緊十架),你對眼可唔可以唔好淨係望你眼前嗰1秒?
第日就算屯馬綫chur盡每小時28班車都唔夠載,所以好肯定未來繁忙時段會漸漸增加班次,直至系統上限,然後著手規劃及建造屯門第二條鐵路。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 06:09 PM 發表

就算返齊晒都去唔到啦,你真係唔計響65列下究竟最盡可以開到幾多?
over 60,起碼呢個數量已經可以做到比而家更加頻密嘅班次

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 06:10 PM 發表

咁壞車少咗抽車用,無預留嘅你點攪?
咪最多每小時少一兩班車,但如果用盡資源,都可以做到比現階段更加頻密嘅班次

屯門-烏溪沙 4.5分鐘一班(用33抽車)
天水圍-第一城 4.5分鐘一班(用25抽車)
咪得

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 07:20 PM 發表

講咗好多次,而家係因為唔夠車(等緊十架),你對眼可唔可以唔好淨係望你眼前嗰1秒?
第日就算屯馬綫chur盡每小時28班車都唔夠載,所以好肯定未來繁忙時段會漸漸增加班次,直至系統上限,然後著手規劃及建造屯門第二條鐵路。
我當然知而家得55抽車,但就算去到65列,最盡都只能夠開2.5分鐘一班,你完全忽略咗一來一回再等開行下一個循環下所需時間後再計算要幾密開一班車同用幾多抽車

一個鐘28班車?仲爭成十抽車喎,行短棍都未必有車行啦

當然,你講嚟講去都係要煲到屯門第二條鐵路,但問題係睇怕興建純本地策略線嘅可能性愈來愈低

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 07:21 PM 發表

over 60,起碼呢個數量已經可以做到比而家更加頻密嘅班次
over 60其實都要有車做後備,無可能出晒65

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 07:23 PM 發表

咪最多每小時少一兩班車,但如果用盡資源,都可以做到比現階段更加頻密嘅班次
咁你不如諗吓點解而家非繁開嘅班次咁疏,用嘅列車數目唔夠一半

引用:
原帖由 OZ745 於 2021-6-29 08:30 PM 發表

屯門-烏溪沙 4.5分鐘一班(用33抽車)
天水圍-第一城 4.5分鐘一班(用25抽車)
咪得
兄弟,就第一行嚟講,去到終點站後要等一陣先開車,咁嘅情況下你預多兩抽

第二行就咁會難排運行圖,所以唔會咁密

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 08:43 PM 發表

我當然知而家得55抽車,但就算去到65列,最盡都只能夠開2.5分鐘一班,你完全忽略咗一來一回再等開行下一個循環下所需時間後再計算要幾密開一班車同用幾多抽車

一個鐘28班車?仲爭成十抽車喎,行短棍都未必有車行啦

當然,你講嚟講去都係要煲到屯門第二條鐵路,但問題係睇怕興建純本地策略線嘅可能性愈來愈低
可以turn short
幾年前已經有講

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 08:43 PM 發表

over 60其實都要有車做後備,無可能出晒65
冇人話過會出晒65 架

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 08:44 PM 發表

咁你不如諗吓點解而家非繁開嘅班次咁疏,用嘅列車數目唔夠一半
疫情兼近郊路線,完
自己睇市區線同東鐵分別,與巴士無關

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]