• 瀏覽: 2,901
  • 回覆: 121
引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:42 PM 發表

可以turn short
幾年前已經有講
turn short都要睇點安排㗎

熱賣及精選
引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:42 PM 發表

冇人話過會出晒65 架
咁基本上已經達到上限

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:43 PM 發表

疫情兼近郊路線,完
自己睇市區線同東鐵分別,與巴士無關
嗱,疫情前原西鐵同馬鞍山線非繁都尚且唔密,咁再加埋穿過兩個鄰近人口唔算太密集嘅車站,咁你都應該心裏有數啦啩

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:44 PM 發表

turn short都要睇點安排㗎
第一城同天水圍,前者機會大啲

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:44 PM 發表

咁基本上已經達到上限
我上面已經講咗65架車並唔係現階段屯馬綫列車數量嘅必然上限

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:46 PM 發表

嗱,疫情前原西鐵同馬鞍山線非繁都尚且唔密,咁再加埋穿過兩個鄰近人口唔算太密集嘅車站,咁你都應該心裏有數啦啩
so?
夠載咪得,只係話做到每5-6分鐘一班更加好而已

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:46 PM 發表

第一城同天水圍,前者機會大啲
第一城已經有特車時間表,不過佢可以再多少少

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:47 PM 發表

我上面已經講咗65架車並唔係現階段屯馬綫列車數量嘅必然上限
但其實係無空間再加,亦無必要再加,知唔知點解?

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:48 PM 發表

so?
佢唔咁數都有啲暗示喎

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:48 PM 發表

so?
東西馬加埋東涌綫,大家都係近郊火車行7分鐘一班車有咩問題?東涌綫10分鐘一班車都有啦,唔通話要保護E線利益?港鐵見有客你慌佢唔識加班搵多d銀咩,西鐵都係咁加過幾次啦

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-29 09:56 PM 發表

東西馬加埋東涌綫,大家都係近郊火車行7分鐘一班車有咩問題?東涌綫10分鐘一班車都有啦,唔通話要保護E線利益?港鐵見有客你慌佢唔識加班搵多d銀咩,西鐵都係咁加過幾次啦
老實,就算穿越市區都咁定班次,港鐵唔會死錯人嘅

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:58 PM 發表

老實,就算穿越市區都咁定班次,港鐵唔會死錯人嘅
而家先通左車兩日,邊有得咁快下定論
西鐵day 1 peak hr 都唔係而家呢個班次

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-29 09:59 PM 發表

而家先通左車兩日,邊有得咁快下定論
西鐵day 1 peak hr 都唔係而家呢個班次
正常就應該去到埋九月尾先下得結論,因為而家行順咗,一到開學就唔會咁易頂唔順

不過咁,呢條線客量唔應該吹捧得太大,始終睇各方反應都只係一半半

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 10:08 PM 發表

正常就應該去到埋九月尾先下得結論,因為而家行順咗,一到開學就唔會咁易頂唔順

不過咁,呢條線客量唔應該吹捧得太大,始終睇各方反應都只係一半半
你睇唔睇好都好,今晚所見何文田班轉車客上到八成滿,當中唔少土瓜灣落,明顯比昨日旺場

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 19:20 發表

講咗好多次,而家係因為唔夠車(等緊十架),你對眼可唔可以唔好淨係望你眼前嗰1秒?
第日就算屯馬綫chur盡每小時28班車都唔夠載,所以好肯定未來繁忙時段會漸漸增加班次,直至系統上限,然後著手規劃及建造屯門第二條鐵路。
所以,根本應該簡單咁把千九就咁縮短,以作應急先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]