• 瀏覽: 3,027
  • 回覆: 121
引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 10:30 PM 發表

而家唔會開得晒,我上面已經講咗唔夠車
個原因咁簡單,點解你可以重複問咁多次?
真係唔夠車同人口不足?咁嘅話就只好戥馬鞍山居民陰功囉

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-30 10:38 PM 發表

冇錯!

根本成條屯馬線,可支持28tph

話時話,大老山隧道段,增至30tph,成本及難度應該唔會好高,但足以令全線效率大升!

連錦田隧道都支持到36tph
你知唔知有一段係28tph導致全程車唔能夠再上?更何況車都唔好預㑹多過65,咁最多又開到幾多班?24tph

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 10:49 PM 發表

你知唔知有一段係28tph導致全程車唔能夠再上?更何況車都唔好預㑹多過65,咁最多又開到幾多班?24tph
28 tph係考慮到有三份一嘅車唔會去馬鞍山,即係暫時嘅設施容許屯門至第一城最多每小時單向28班車

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 11:14 PM 發表

28 tph係考慮到有三份一嘅車唔會去馬鞍山,即係暫時嘅設施容許屯門至第一城最多每小時單向28班車
之前見到有人po係有段只能行28tph,你記得嗎?原因唔係你講嘅問題

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 11:16 PM 發表

之前見到有人po係有段只能行28tph,你記得嗎?原因唔係你講嘅問題
呢個係好多年前已經有人講,顯徑至鑽石山一段係成條線嘅樽頸,28 tph max

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 11:18 PM 發表

呢個係好多年前已經有人講,顯徑至鑽石山一段係成條線嘅樽頸,28 tph max
最近睇到唔係呢段,仲有另一段係響市區嘅

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-7-1 06:29 AM 發表

最近睇到唔係呢段,仲有另一段係響市區嘅
咪就係何文田至土瓜灣每小時29 tph
你自己爬文

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-7-1 09:23 AM 發表

咪就係何文田至土瓜灣每小時29 tph
你自己爬文
你咁講我就記得,不過都係反映到就算點玩都最多28tph,一唔加車嘅真係24tph收工,除非你攝第一城短棍攝得叻

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-7-1 10:59 AM 發表

你咁講我就記得,不過都係反映到就算點玩都最多28tph,一唔加車嘅真係24tph收工,除非你攝第一城短棍攝得叻
點解唔可以?
通風呢啲嘢如有必要,可以upgrade

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-7-1 11:01 AM 發表

點解唔可以?
通風呢啲嘢如有必要,可以upgrade
你覺得邊個位做到先?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-7-1 11:03 AM 發表

你覺得邊個位做到先?
沿途有山可以爆;何文田去黃埔都加到啦

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-7-1 11:05 AM 發表

沿途有山可以爆;何文田去黃埔都加到啦
你講邊個山爆得先?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-7-1 11:13 AM 發表

你講邊個山爆得先?
水庫遊樂場以東

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-7-1 11:21 AM 發表

水庫遊樂場以東
你講響慈雲山整?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]