• 瀏覽: 2,915
  • 回覆: 57
邊段有提到係關紅土九嘅人事呢?反而報導中評價傾向麻麻噃

而且仲有,之前都講過,當要74分鐘行完全程,再行一次回程,連埋終點站停車再開,加埋要至少152分鐘,2分鐘一班就肯定無可能,因為唔夠車,現時得55列車,要保留一啲後備車,即係只能出最多50抽車,3分鐘一班已經好勉強。再加埋要行短棍嘅,咁佢要3.5分鐘一班先可以減低無後備車用嘅風險

所以都係嗰句,唔好勉強加車否則一出事就跪得低響度

熱賣及精選
引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-28 09:46 PM 發表

而家只有50抽車?太少

所以提出,不如先簡單減編,早早應付左10列先

咁千九改哂後,有65列

https://hkrail.fandom.com/wiki/屯馬綫#.E7.94.A8.E8.BB.8A

但都未達到76列 (連後備要80-85列要求)

不過,要向中車再訂同款,唔會太耐

反正地鐵Q train, ...
絕對唔會再加到多過65列,咁樣以本傷人法最終只會累鬥累,特別係乘客。同埋而家減編係影響到乘客,班班車咁迫最終只會趕客走,同埋信號系統未必頂得順咁改

同埋呢,留返啲生路俾返其他交通工具行真係唔得?你唔容許乘客選擇其他交通工具而只可以搭鐵?

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-28 10:51 PM 發表

假九係長春廠造
Q train係四方廠造
兩者無關係
佢可能以為同樣係中車可以話加單就加單,都唔諗吓點解滿鐵要set最多65列

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:07 PM 發表

你最後嗰段完全錯晒
唔夠車就唔夠車,但唔會跪響度
唔夠車自然就會調動時出問題,清唔到客㗎啦,咪一樣搵正大家嚟攪,港鐵唔會咁蠢

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:10 PM 發表

點解要為咗遷就其他交通工具而特登減少班次,繼而做到所謂留一線生機?如果有足夠嘅鐵路客就應該加班
唔通徑賽嗰陣你會因為對手跑得慢啲,你就特登跑慢啲,令佢開心啲?
其實你亦唔明白啲客嘅諗法,好多都係會覺得有多個選擇係好事,但攪到最後係有選擇變成無選擇嘅只會雙輸

更何況係你覺得港鐵要遷就其他交通工具而減少班次,但更想講嘅係為推晒啲人搭鐵狂加班次趕絕其他交通工具係極度不智嘅做法

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:11 PM 發表

mtr冇話過最多65列
但問題係其實亦無必要為多過65列就係咪都加存車位置,更何況有啲路段最多只能做到28tph,佢做到繁時2.5分鐘一班其實都夠晒

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-28 11:12 PM 發表

唔夠車大不了咪玩第一城特車,反正今朝所見烏溪沙用得一個月台,車一到無耐就夠鐘開車
第一城特車其實可以變成慣常短棍,一個鐘一兩班都唔過分

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:16 PM 發表

咪係,成日講到屯馬綫幾不堪
咁點解唔係掉返轉係一定要只能對屯馬線讚到天上有地下無呢?一講一啲唔係太正面嘅評價就要攻擊,咁又真係極不恰當

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 10:35 AM 發表

其實只係方便左紅土九既居民..好似我咁住九龍城而家真係正到無朋友...我等左呢一日好耐了.....
咁啱啱有覺得好興奮好正常嘅

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 01:07 PM 發表

我昨晚都係宋王臺站企左2個鐘先肯走....好正
宋王臺站有歷史文物睇,又有古井淘

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 01:28 PM 發表

all wrong
咁你要學識吓咩叫buffering

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 01:29 PM 發表

still all wrong
除非已到極限,否則仲會加密
其實呢,所謂嘅極限唔係只係睇港鐵可以響系統內加車加到咩程度,仲有係咪真係咁多人會由鐵路系統外流入嚟嘅問題,但觀乎啲反應就唔似塞多好多

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 01:30 PM 發表

28tph = 2.142857 mins interval ≠ 2.5 mine interval
咁計數無用,你都要諗埋究竟點解唔去到2.15咁盡,而反而會話係去到2.5最盡

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 01:31 PM 發表

buffer唔係咁樣
都係要咁㗎,唔係嘅話一真係出晒車,架車一跪低嗰陣,你有咩車出嚟頂住先?你有無見過而家啲線繁時出車攪到車廠無車standby?

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 01:33 PM 發表

冇錯!

根本全線可以28甚至30tph

夠車的話,早繁時全線2分鐘一班,絕不為過!
但有一段係最多容納到28tph,即係無可能上到30。而且實際上一去到28tph嘅,嗰度要起碼70抽車,亦已經超出上限,所以計埋呢樣,基本上只能做到2.5min最密

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]