• 瀏覽: 2,946
  • 回覆: 121
+2
引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 23:10 發表

點解要為咗遷就其他交通工具而特登減少班次,繼而做到所謂留一線生機?如果有足夠嘅鐵路客就應該加班
唔通徑賽嗰陣你會因為對手跑得慢啲,你就特登跑慢啲,令佢開心啲?
呢個比喻,絕對2020東京奧運絕世靚抽!

而家屯馬線全通,先係拯救紅土九人脫離九巴 / 紅小的奴役!

絕對冇人想返去!

根本有空間加班。只係唔夠車!

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 01:35 PM 發表

呢個比喻,絕對2020東京奧運絕世靚抽!

而家屯馬線全通,先係拯救紅土九人脫離九巴 / 紅小的奴役!

絕對冇人想返去!

根本有空間加班。只係唔夠車!
你吹夠未呢?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 07:41 發表

其實你亦唔明白啲客嘅諗法,好多都係會覺得有多個選擇係好事,但攪到最後係有選擇變成無選擇嘅只會雙輸

更何況係你覺得港鐵要遷就其他交通工具而減少班次,但更想講嘅係為推晒啲人搭鐵狂加班次趕絕其他交通工具係極度不智嘅做法
所以,運輸署都唔係強行通車後立即取消其他交通工具

不過,今次隨時好似692咁,甚至比原定的日子,需要更早取消。因為客量實在太差!

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 13:07 發表

我昨晚都係宋王臺站企左2個鐘先肯走....好正
絕對同意!

心繫家國!

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 10:35 發表
其實只係方便左紅土九既居民..好似我咁住九龍城而家真係正到無朋友...我等左呢一日好耐了.....
絕對同意!

由九巴紅小暴政剝削的地獄,變港鐵四通八達的天堂!

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 13:33 發表

都係要咁㗎,唔係嘅話一真係出晒車,架車一跪低嗰陣,你有咩車出嚟頂住先?你有無見過而家啲線繁時出車攪到車廠無車standby?
所以可以加買列車,至總數85,用76列 (152分鐘一單計)

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 01:36 PM 發表

所以,運輸署都唔係強行通車後立即取消其他交通工具

不過,今次隨時好似692咁,甚至比原定的日子,需要更早取消。因為客量實在太差!
692嘅情況絕對唔會再出現,因為692係最後攪到而家將軍澳一有咩事就癱瘓晒咁滯,而且去到將藍隧道通車後要找返好多巴士數

更何況其實你都忽略咗紅土九就有堆無轉去搭鐵嘅客,呢樣嘢我駛唔駛搵當區居民啊Euroteam巴打同你講?你之前都已經辣㷫埋佢啦喎,唔好話我唔警告你,你再咁亂吹你一定死得好慘,麻煩同我口邊留返半分

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 01:39 PM 發表

所以可以加買列車,至總數85,用76列 (152分鐘一單計)
之前都已經講咗無位再加車,唔係點解睇嚟睇去都係最多65列收工?

其實紅雨和黑雨應停工或延至下午才上班

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 13:38 發表

絕對同意!

由九巴紅小暴政剝削的地獄,變港鐵四通八達的天堂!
坐巴士比d司機飛車飛到我左拋右拋....而家等佢地自己拋..坐紅小比d司機串...而家自己串飽佢啦

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 03:17 PM 發表

坐巴士比d司機飛車飛到我左拋右拋....而家等佢地自己拋..坐紅小比d司機串...而家自己串飽佢啦
定係你搭中架洗衣機

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 15:24 發表

定係你搭中架洗衣機
101港島線有幾條飛車L成日高速掟灣又急殺...如果架車有老人家一早比佢地拋到趺左啦...
以後佢地慢慢飛了....我同九巴城巴講聲bye bye

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 03:34 PM 發表

101港島線有幾條飛車L成日高速掟灣又急殺...如果架車有老人家一早比佢地拋到趺左啦...
以後佢地慢慢飛了....我同九巴城巴講聲bye bye
哦,咁講,新巴多車手,不過相反亦有啲人嫌啲司機揸得慢,係咁㗎啦

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 01:31 PM 發表

其實呢,所謂嘅極限唔係只係睇港鐵可以響系統內加車加到咩程度,仲有係咪真係咁多人會由鐵路系統外流入嚟嘅問題,但觀乎啲反應就唔似塞多好多
28 tph 係*實際*可行水平

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 01:32 PM 發表

咁計數無用,你都要諗埋究竟點解唔去到2.15咁盡,而反而會話係去到2.5最盡
講咗幾多次,而家係等緊東鐵/馬鐵啲千九返嚟,所以去唔到28tph

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]