• 瀏覽: 2,963
  • 回覆: 121
+2
引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 10:20 PM 發表

所以,根本應該簡單咁把千九就咁縮短,以作應急先
有無咁多車頭用先?

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-29 10:16 PM 發表

你睇唔睇好都好,今晚所見何文田班轉車客上到八成滿,當中唔少土瓜灣落,明顯比昨日旺場
咁今日返工正常返,都正常嘅,不過應該有唔少都係以前綠小嘅客

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:53 PM 發表

但其實係無空間再加,亦無必要再加,知唔知點解?
你唔使再講知唔知點解,你嗰啲心中原因根本唔成立
位係仲有

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-29 09:56 PM 發表

東西馬加埋東涌綫,大家都係近郊火車行7分鐘一班車有咩問題?東涌綫10分鐘一班車都有啦,唔通話要保護E線利益?港鐵見有客你慌佢唔識加班搵多d銀咩,西鐵都係咁加過幾次啦
我係會回應版主嘅奇怪問題姐

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 11:22 PM 發表

你唔使再講知唔知點解,你嗰啲心中原因根本唔成立
位係仲有
有?你同我講邊度有先?仲可以塞多幾多落去先?咁點解唔買足?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 07:57 AM 發表

有?你同我講邊度有先?仲可以塞多幾多落去先?咁點解唔買足?
東鐵綫車廠都唔夠位,咪周圍泊街

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 08:09 AM 發表

東鐵綫車廠都唔夠位,咪周圍泊街
但其實泊街都唔會太過大量,佢都仲要計算太多車泊街會唔會響營運成本上有問題,更何況睇屯馬線非繁班次同出車數目,都睇怕只會係繼續以近郊模式服務,所以亦唔見得港鐵再為呢條線加車到例如70列係有咩成本效益響度

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 08:14 AM 發表

但其實泊街都唔會太過大量,佢都仲要計算太多車泊街會唔會響營運成本上有問題,更何況睇屯馬線非繁班次同出車數目,都睇怕只會係繼續以近郊模式服務,所以亦唔見得港鐵再為呢條線加車到例如70列係有咩成本效益響度
你自己數下車廠泊位先

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 08:14 AM 發表

你自己數下車廠泊位先
我有睇過,就係心諗:廠都已經用晒咁滯,仲泊街?唔係幾好吧

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 08:18 AM 發表

我有睇過,就係心諗:廠都已經用晒咁滯,仲泊街?唔係幾好吧
邊忽見到用晒
如果未來要增加列車數量,可以增加某啲重要車站嘅臨時泊位

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 01:17 PM 發表

邊忽見到用晒
如果未來要增加列車數量,可以增加某啲重要車站嘅臨時泊位
但屯馬線最惡攪嘅係,繁時西段好爆,東段暫時仲有水位,非繁就真係唔見得可以塞滿,咁變咗係咪仲一定要加車係好大疑問

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 01:27 PM 發表

但屯馬線最惡攪嘅係,繁時西段好爆,東段暫時仲有水位,非繁就真係唔見得可以塞滿,咁變咗係咪仲一定要加車係好大疑問
咁咪喺第一城掉頭囉

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 01:28 PM 發表

咁咪喺第一城掉頭囉
咁馬鞍山班居民呢?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 13:34 發表

咁馬鞍山班居民呢?
你都講係非繁

不過,以而家屯馬盛世,絕對必須至少星期六日日間非繁時,荃灣西至鑽石山,3 - 3.5分鐘一班 (即全線車的2倍班次)

應付都會段巨大需求!一定夠客!

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-30 01:38 PM 發表

你都講係非繁

不過,以而家屯馬盛世,絕對必須至少星期六日日間非繁時,荃灣西至鑽石山,3 - 3.5分鐘一班 (即全線車的2倍班次)

應付都會段巨大需求!一定夠客!
你拎第一日貪新鮮嘅情況就等於屯馬盛世?過多兩三個星期打回原形嘅咁咪弊?

根本上最密都只會跟返之前西鐵同馬鞍山線非繁時間嘅班次,即係5分鐘至7分鐘一班

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]