• 瀏覽: 2,876
  • 回覆: 121
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210628/bkn-20210628102809890-0628_00822_001.html

今日(28日)是屯馬綫正式全線開通後的第一個上班日,卻迎來今年首個黑色暴雨警告信號。東網記者在早上8時左右到場視察,可見有不少趕上班的市民聚集,由東鐵綫轉往屯馬綫人潮眾多,而由紅磡站至隧道巴士轉車站人流如鯽,但在黑色暴雨警告信號生效後,人流才開始減弱。港鐵表示,截至下午5時,屯馬綫2個新車站,即土瓜灣站及宋皇臺站入站乘客超過25,000人次,並已在相關車站加派人手。

有從大圍到尖東上班的市民就稱屯馬綫開通後而較不便,因人流更多,車站太多;另有市民則稱今日特地為了屯馬綫開通而試乘;亦有市民表示因屯馬綫開通人流更多,需要提早15至30分鐘出門。

由大圍東鐵綫到紅磡轉車到尖東的王小姐稱,沒有打算會直接坐屯馬綫由大圍到尖東,因坐東鐵綫由大圍到紅磡轉乘屯馬綫到尖東只需4個站,如直接由大圍乘屯馬綫到尖東反而需要8個站,加上現時轉乘要多花約2分鐘走到新月台,讓她感到不方便。她又稱即使以後上班也未必會坐屯馬綫,因寧願早上多睡一會兒。

在紅磡站落車上班的莫先生指,由於他由元朗上車到紅磡落車,現時上班路線與之前乘西鐵綫的路線一樣,暫未有太大分別,惟人流或因屯馬綫開通而較多,早上需要特地早起15至30分鐘出門,在元朗時也要「等多班車才能上車」。

莫小姐則稱屯馬綫開通後「突然間多了很多站,覺得好混亂」,又稱原先上班路線沒有改變,為了到新月台轉乘也需提早15分鐘出門,以後亦沒有打算乘屯馬綫到屯門或烏溪沙等較遠地區,只會乘巴士,因「感覺上會快些」。

於紅磡隧道巴士轉車站轉乘隧巴的黃先生則稱,自己因不太趕時間特地試乘屯馬綫到紅磡轉隧巴到灣仔上班,本來也有巴士由第一城到灣仔,但時間較乘搭港鐵為久,以前偶爾也會坐屯馬綫1期轉乘東鐵綫到紅磡轉隧巴,而屯馬綫開通後則不用轉乘,惟他坦言屯馬綫開通後「覺得差不多」,沒有特別方便。

都話屯馬線咁可靠,肯定sure win!

絕對解放紅磡土瓜灣九龍城的人!

既然都全通,請早日改裝好原東鐵線的千九,以便增至繁時全線2分鐘一班!

(話時話,而家改裝進度如何?

可否先簡單咁把千九減至八卡,以便救急

剩返每列3個二等 + 1個頭等卡,先慢慢改

好過冇車用)
另外,荃灣西 - 鑽石山,必須日間非繁時,維持
平日4分鐘
星期六日紅日3分鐘一班
與市區線看齊,增加吸引力!

2021 中共建黨100周年 慶祝
624 壹淫媒死亡,香港終重光
627 屯馬線全通 紅土九解放 全港活力旺
723-808 1金2銀3銅 香港驕傲 揚威東奧
821-822 勒芒 豐田四封王
熱賣及精選
邊段有提到係關紅土九嘅人事呢?反而報導中評價傾向麻麻噃

而且仲有,之前都講過,當要74分鐘行完全程,再行一次回程,連埋終點站停車再開,加埋要至少152分鐘,2分鐘一班就肯定無可能,因為唔夠車,現時得55列車,要保留一啲後備車,即係只能出最多50抽車,3分鐘一班已經好勉強。再加埋要行短棍嘅,咁佢要3.5分鐘一班先可以減低無後備車用嘅風險

所以都係嗰句,唔好勉強加車否則一出事就跪得低響度

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-28 21:38 發表

而且仲有,之前都講過,當要74分鐘行完全程,再行一次回程,連埋終點站停車再開,加埋要至少152分鐘,2分鐘一班就肯定無可能,因為唔夠車,現時得55列車,要保留一啲後備車,即係只能出最多50抽車,3分鐘一班已經好勉強。再加埋要行短棍嘅,咁佢要3.5分鐘一班先可以減低無後備車用嘅風險

而家只有50抽車?太少

所以提出,不如先簡單減編,早早應付左10列先

咁千九改哂後,有65列

https://hkrail.fandom.com/wiki/屯馬綫#.E7.94.A8.E8.BB.8A

但都未達到76列 (連後備要80-85列要求)

不過,要向中車再訂同款,唔會太耐

反正地鐵Q train,可以延遲生產

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-28 09:46 PM 發表

而家只有50抽車?太少

咁千九改哂後,有65列

https://hkrail.fandom.com/wiki/屯馬綫#.E7.94.A8.E8.BB.8A

反正地鐵Q train, ...
絕對唔會再加到多過65列,咁樣以本傷人法最終只會累鬥累,特別係乘客。同埋而家減編係影響到乘客,班班車咁迫最終只會趕客走,同埋信號系統未必頂得順咁改

同埋呢,留返啲生路俾返其他交通工具行真係唔得?你唔容許乘客選擇其他交通工具而只可以搭鐵?

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-28 09:46 PM 發表

而家只有50抽車?太少

咁千九改哂後,有65列

反正地鐵Q train, ...
假九係長春廠造
Q train係四方廠造
兩者無關係

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-28 10:51 PM 發表

假九係長春廠造
Q train係四方廠造
兩者無關係
佢可能以為同樣係中車可以話加單就加單,都唔諗吓點解滿鐵要set最多65列

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-28 09:38 PM 發表

你最後嗰段完全錯晒
唔夠車就唔夠車,但唔會跪響度

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-28 09:54 PM 發表

絕對唔會再加到多過65列,咁樣以本傷人法最終只會累鬥累,特別係乘客。同埋而家減編係影響到乘客,班班車咁迫最終只會趕客走,同埋信號系統未必頂得順咁改

同埋呢,留返啲生路俾返其他交通工具行真係唔得?你唔容許乘客選擇其他交通工具而只可以搭鐵?
點解要為咗遷就其他交通工具而特登減少班次,繼而做到所謂留一線生機?如果有足夠嘅鐵路客就應該加班
唔通徑賽嗰陣你會因為對手跑得慢啲,你就特登跑慢啲,令佢開心啲?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-28 10:56 PM 發表

佢可能以為同樣係中車可以話加單就加單,都唔諗吓點解滿鐵要set最多65列
mtr冇話過最多65列

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:07 PM 發表

你最後嗰段完全錯晒
唔夠車大不了咪玩第一城特車,反正今朝所見烏溪沙用得一個月台,車一到無耐就夠鐘開車

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-28 11:12 PM 發表

唔夠車大不了咪玩第一城特車,反正今朝所見烏溪沙用得一個月台,車一到無耐就夠鐘開車
咪係,成日講到屯馬綫幾不堪

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:07 PM 發表

你最後嗰段完全錯晒
唔夠車自然就會調動時出問題,清唔到客㗎啦,咪一樣搵正大家嚟攪,港鐵唔會咁蠢

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:10 PM 發表

點解要為咗遷就其他交通工具而特登減少班次,繼而做到所謂留一線生機?如果有足夠嘅鐵路客就應該加班
唔通徑賽嗰陣你會因為對手跑得慢啲,你就特登跑慢啲,令佢開心啲?
其實你亦唔明白啲客嘅諗法,好多都係會覺得有多個選擇係好事,但攪到最後係有選擇變成無選擇嘅只會雙輸

更何況係你覺得港鐵要遷就其他交通工具而減少班次,但更想講嘅係為推晒啲人搭鐵狂加班次趕絕其他交通工具係極度不智嘅做法

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:11 PM 發表

mtr冇話過最多65列
但問題係其實亦無必要為多過65列就係咪都加存車位置,更何況有啲路段最多只能做到28tph,佢做到繁時2.5分鐘一班其實都夠晒

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-28 11:12 PM 發表

第一城特車其實可以變成慣常短棍,一個鐘一兩班都唔過分

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]