• 瀏覽: 6,635
  • 回覆: 35
熱賣及精選
引用:
原帖由 高大忽然幻象 於 2021-6-29 09:02 AM 發表

北京和上海,邊一個更抵去旅遊
兩個地方都未去過而只能揀一個的話,建議先去北京,始終歴史久遠,景點也較著名

引用:
原帖由 高大忽然幻象 於 2021-6-29 09:03 AM 發表

時間問題只能去一個地方
上海同北京對開每日4班高鉄全程只係4個多小時至6小時,上海巿cIty tour花1至2天夠玩了.

我反而建議上海,比名勝景點上海其實唔輸蝕,上上海食物味道較岩香港人口味,

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2021-6-29 01:27 PM 發表

兩個地方都未去過而只能揀一個的話,建議先去北京,始終歴史久遠,景點也較著名
上海山高皇帝遠。

北京, 一嚟係首都, 二嚟歷史文化古蹟多。

北京,肯定的。

兩個都去過,一定係北京。北京名勝多D, 上海冇咩景點。

引用:
原帖由 迷途中的羔羊 於 2021-7-2 08:52 AM 發表

兩個都去過,一定係北京。北京名勝多D, 上海冇咩景點。
上海系玩埋蘇州,蘇州園林,拙政園,青平古街景點就多羅,畢竟虹橋交通樞紐高鐵過蘇州才半個鐘,蘇州離上海幾十公里而已,所以如果飛虹橋機場,我建議可以直接先高鐵去蘇州玩兩三日再回上海,

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-7-3 09:34 AM 發表

上海系玩埋蘇州,蘇州園林,拙政園,青平古街景點就多羅,畢竟虹橋交通樞紐高鐵過蘇州才半個鐘,蘇州離上海幾十公里而已,所以如果飛虹橋機場,我建議可以直接先高鐵去蘇州玩兩三日再回上海,
咁就唔係叫玩上海啦。香港有飛機去南京、無錫、杭州等地,如果想去周邊,可以直飛。

北京比上海更有歷史沉澱,但去之前要睇比較多嘅資料,去到先比較好玩!就故宮,天壇,雍和宮都有排行下

引用:
原帖由 迷途中的羔羊 於 2021-7-3 09:49 AM 發表

咁就唔係叫玩上海啦。香港有飛機去南京、無錫、杭州等地,如果想去周邊,可以直飛。
蘇州沒機場,上海去蘇州等于香港去澳門

2 選 1,北京行先。

個人比較喜歡上海,很多近代史的故事,熟悉的名字。

主題標籤 #北京
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]