• 瀏覽: 10,018
  • 回覆: 34
  • 追帖: 2
即使要隔離,都打算去一轉?
你地會去邊個國家?

熱賣及精選
呢個環境, 一系轉工, 一系停薪留職先有咁多假. 如果經濟上又許可又打左疫苗, 我都會考慮去玩

第一, 住宿平左, 消費也可能平D
第二, 景區人少, 可以慢慢欣賞及影靚相

如果比我去, 首選西葡再順便去摩洛哥, 之前因人太多, 又沒做好門票預訂, 有點遺憾!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 noel2046 於 2021-6-29 06:51 PM 發表

唔驚俾人以為你係大陸人打
你估美國咩?我去出玩, 大部份人以為我是日本人或韓國人.

國內的人大部份跟團去, 好少自由行. 如果呢段時間去一定更少國內團, 更加少誤會

今年去歐洲真係好吸引。
酒店就未必真係好平,最重要係大陸鎖國,去歐洲一定清靜好多。
歐元又貴到痴綫,有幸係疫情初期近低位8算入左一萬歐,所以無所謂。
但機票真係跳樓價,4千連稅來回巴塞。
加上縮短囘港隔離至7日,已經比之前14-21日好好多。

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-29 04:35 PM 發表

呢個環境, 一系轉工, 一系停薪留職先有咁多假. 如果經濟上又許可又打左疫苗, 我都會考慮去玩

第一, 住宿平左, 消費也可能平D
第二, 景區人少, 可以慢慢欣賞及影靚相

如果比我去, 首選西葡再順便去摩洛哥, 之前因人太多, 又沒做好門票預訂, 有點遺憾!
大把人舊年成年d假一日都無放過,加埋今年成3-40日。
假,相信唔係問題,問題係請假/公司肯唔肯放人。

師兄 , 有啲公司好毒 , 唔俾你儲假 , 要你平時逐的逐啲放 , 你唔放就 total lost 

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-7-2 10:50 AM 發表

大把人舊年成年d假一日都無放過,加埋今年成3-40日。
假,相信唔係問題,問題係請假/公司肯唔肯放人。
我份工就系market兄所講果種公司咁賤, 做左十幾年只比過我放一次19日長假. 之後唔比我儲假, 後來因工作忙關係, 欠左我二十幾日假, 當到我辭工前, 又要求我每個星期一定要清一兩日假, 直至清所有大假及欠假.

你都好野, 入左一萬歐元,  抵讚!現在雖然幣值貴左, 但少左遊客已值返來. 大陸團多西歐, 北歐, 最多是英國,東歐中歐相對少, 通常碰到的多為台灣人及日本人

我book 希臘d住宿都唔係話好劈價好平,

不過我估今年去旅客唔會太多, 所以應該幾正

希臘會去哂兩個島嗎?

引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-7-2 09:46 PM 發表

希臘會去哂兩個島嗎?
我會去Santorini milos Paros

漢莎有優惠, 商務艙2位來回歐洲都係30000元,出發日期至下年6月尾

三萬,如果有能力是很好的選擇, 我情願慳番D錢做旅費

引用:
原帖由 小蝶lg 於 2021-7-2 02:02 PM 發表

我book 希臘d住宿都唔係話好劈價好平,

不過我估今年去旅客唔會太多, 所以應該幾正
少過正常,  但歐洲都有正常時期的5成旅客

喺 sofia 行左幾日 , 沒見過一個亞洲人樣嘅人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]