• 瀏覽: 6,347
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 stonelady 於 2021-10-12 11:25 AM 發表

如果真係想食甜,生果當然會仲好,甜啲
高濃度黑朱古力都唔算甜,但好處係唔會令你crave多啲
我平時已食唔少生果,我覺得再多生果未必比食少少朱古力更好
盡量多元化!
黑朱古力係據說有營養價值

but我始終有戒心,對啲加工嘢

而我深信佢嗰啲營養價值我可以喺其他原形食物裡面獲取

熱賣及精選
高糖高脂高血

引用:
原帖由 陳絲絲 於 2021-6-29 11:29 AM 發表

增肌減脂可唔可以食朱古力當零食?會唔會肥?
含糖嘅食物,一般熱量很高,定時,定量嘅食,可以起到一定減肥效果,但系咪嘅嘢就盡量唔好多食了。

引用:
原帖由 陳絲絲 於 2021-6-29 11:29 AM 發表

增肌減脂可唔可以食朱古力當零食?會唔會肥?
如果系減肥,我建議仲系咪食,朱古力熱量很高。

差唔多日日都食兩格99% 或 90% 黑朱古力,睇心情。

順便分享一下有關食物與肥既關係,
以下分享我先排除食物的益處害處先,
有人說菠蘿包好肥,但假如全日只吃了2個菠蘿包,相信變肥的機會係極微,
又假如全日吃了兩個菠蘿包,重食左A..B...C...D...E⋯咁多樣,卡路里爆燈維持落去一定致肥,
咁你話今人肥的主凶點解會係菠蘿包?而唔係A..B...C...D...E⋯呢?
其實唔關食物事,100%問題係源於自身控制飲食問題,
重點係要知道個人生活模式內每日約所需幾多卡路里,
與及了解食物的卡路里, 問題就好容易解決。

最準確反而係習慣每日記錄在同一時間的體重,最好有體脂及肌肉量量度功能,
每天記錄食物種類及份量,
然後留意體重的變化再作飲食調節就最好。

無一樣食物食左會減肥,也沒有一樣食物食左會增肥。

謝謝分享

會肥吧

我兩個月現在已經減了十幾斤了。偶爾饞了有吃90%以上的黑巧,吃一點點的話,沒有影響減肥的效果,而且還可以抑制食慾。

引用:
原帖由 小志仔 於 2021-10-13 02:28 PM 發表

差唔多日日都食兩格99% 或 90% 黑朱古力,睇心情。

順便分享一下有關食物與肥既關係,
以下分享我先排除食物的益處害處先,
有人說菠蘿包好肥,但假如全日只吃了2個菠蘿包,相信變肥的機會係極微,
又假如全日吃了兩個菠蘿包,重食左A..B...C...D...E⋯咁多樣,卡路里爆燈維持落去一定致肥,
咁你話今人肥的主凶點解會係菠蘿包?而唔係A..B...C...D...E⋯呢?
其 ...
唔係淨係計熱量

仲要睇埋裡面啲成份

例如零卡可樂,你覺得會唔會有益?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]