• 瀏覽: 18,914
  • 回覆: 254
  • 追帖: 2
我有個下屬,上週末忽然遞交辭職信,説另一間公司出差不多雙倍薪水請他,初初我不相信,但他拿出證明。因他工作表現不差,我也很想挽留他,便提出加他百分廿五薪水,但他說不行,因相差太遠,我亦不想阻他發達,便通知人事部準備好他離職的手續。

但事情峯迴路轉,人事部約見下屬,想聽聽他的請求,會議完畢後,人事部通知我說下屬決定留下來,我問人事部加了他多少薪水,因我要更改部門預算,出乎意料之外,人事部說滿足了下屬的要求,人工一點也沒有加,祇是把他高級文員職位轉做副經理,我聽到後真是愕然,銜頭真的比金錢重要?睇來我要重新評估他的EQ!

重要,轉工既時候,就會發揮威力,
副經理要求薪金可以高好多,
反而高級文員好多地方只可以叫價一萬幾千蚊..............

一定係年青人

引用:
原帖由 kk5032019 於 2021-7-2 08:00 AM 發表

反而高級文員好多地方只可以叫價一萬幾千蚊..............
同意,無人保證喺同一份工做一世,如果拎一份resume出去,但一段時間都係同一職位,有機會俾人質疑

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2021-7-2 05:48 AM 發表

我有個下屬,上週末忽然遞交辭職信,説另一間公司出差不多雙倍薪水請他,初初我不相信,但他拿出證明。因他工作表現不差,我也很想挽留他,便提出加他百分廿五薪水,但他說不行,因相差太遠,我亦不想阻他發達,便通知人事部準備好他離職的手續。

但事情峯迴路轉,人事部約見下屬,想聽聽他的請求,會議完畢後,人事部通知我說下屬決定留下來,我問人事部加了他多少薪水,因我要更改部門預算,出乎意料之外,人事部說滿足了 ...
唔撚系嗎!人事部自把自為,咁樣出offer做副經理?

咁on9

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-2 07:23 AM 發表

有冇權指人做野先
取職位外,一切不變。

引用:
原帖由 kk5032019 於 2021-7-2 08:00 AM 發表

經理同文員工作範圍完全不同,下一份工由副經理打回文員,以後點搵工?

引用:
原帖由 大蠱惑 於 2021-7-2 08:46 AM 發表

同意,無人保證喺同一份工做一世,如果拎一份resume出去,但一段時間都係同一職位,有機會俾人質疑
看看#10的回覆再講。

引用:
原帖由 kkhello 於 2021-7-2 08:33 AM 發表

一定係年青人
中佬一名。

引用:
原帖由 福建一幫 於 2021-7-2 09:23 AM 發表

唔撚系嗎!人事部自把自為,咁樣出offer做副經理?
我公司人事部出名戇鳩,你睇吓我之前個帖,睇吓佢地點處理女同事被非禮事件便知。

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-2 10:17 AM 發表

佢應該有少少智障
同意

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]