• 瀏覽: 5,873
  • 回覆: 24
  • 追帖: 4
宜家廣東
出入商場,屋苑,跨市公車等,
都要出示粵康碼,先可以通行,
每天閒閒地都要登入好幾次以上,

不過海外人士包括香港居民,
登入粵康碼都很費時,
說我的wechat不是實名登記,
要用臉部識別來登入,步驟亦多,
閒閒地都要用上1-2分鐘才展示到粵康碼,

我見內地人,按一下便能登入,
非常快和方便,
我嘗試在wechat找實名登記的設定,
但未能找到,
請問我哋香港人有無方法能快速登入粵康碼呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 宅男有野講 於 2021-7-3 09:11 PM 發表

宜家廣東

登入粵康碼都很費時,

非常快和方便,
但未能找到,
請問我哋香港人有無方法能快速登入粵康 ...
首先,把微信綁定內地銀行的atm卡,之後的步驟就很很容易了
如果你沒有內地銀行戶口,就當我冇講過

粵康碼-個人中心-登陸設置-30天免登陸

引用:
原帖由 onlinehot 於 2021-7-3 10:55 PM 發表

係,然後平常响微信主頁面往下拉,有常用小程序,一點就入。

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-7-3 10:46 PM 發表

Wechat pay 係內地戶口,
不過似乎幫助不大

引用:
原帖由 onlinehot 於 2021-7-3 10:55 PM 發表

Good, 剛剛設定左
即係每30天登入一次?

港澳台人仕係廣東咪好囉;去上海、北京、成都,個健康碼真係搵搵摷出嚟⋯

有大陸電話、大陸銀用卡,出粵康碼已經好快

上次去醫院 他們叫可以用以下連結, 登記番你個電話就可以用了. 完全唔駛再掃面. 我將條LINK存左係微信收藏度. 現在好方便.

https://yss.gdzwfw.gov.cn/yuekan ... ges/ykm/index/index

以上連結係咪大陸手機才連結到,我剛才用香港手機沒反應既?

引用:
原帖由 sunhungki57 於 2021-7-5 09:19 AM 發表

以上連結係咪大陸手機才連結到,我剛才用香港手機沒反應既?
唔關事,我都係用香港買的手機,開左應該直接跳到呢頁,試下Copy左,再去網站開。

附件

Screenshot_20210705-164314.png(360.55 KB)

2021-7-5 04:45 PM

多謝回覆,我再試下先。

引用:
原帖由 袋中邊緣的高潮 於 2021-7-3 11:46 PM 發表

係,然後平常响微信主頁面往下拉,有常用小程序,一點就入。

今日試左免登入,往下拉
真係快好多 thanks

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2021-7-3 09:11 PM 發表

宜家廣東

登入粵康碼都很費時,

非常快和方便,
但未能找到,
請問我哋香港人有無方法能快速登入粵康 ...
用深i,2秒便可

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-7-3 10:46 PM 發表

和戶口無關,吾識又學人吹

引用:

請問在那找??去不到個人中心

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]