• 瀏覽: 2,224
  • 回覆: 17
(1)搭港鐵(荃灣線)係美孚站落車,
之後轉港鐵(屯馬線)去土瓜灣站.

(2)搭港鐵(荃灣線)係尖沙咀站落車,
之後步行往尖東站轉港鐵(屯馬線)
去土瓜灣站.

(3)搭港鐵(荃灣線)係旺角站落車,
之後轉港鐵(觀塘線)係何文田站落車,

(4)搭港鐵(荃灣線)係荔景站落車,
之後轉港鐵(東涌線)係南昌站落車,

熱賣及精選
美孚轉

港鐵建議係荔景、南昌轉乘車時間為28分鐘,另一個建議就係旺角、何文田轉,乘車時間只多比建議1分鐘而的確有美孚轉綫,乘車時間要33分鐘,其實旺角、何文田轉最隱陣

如果葵興站上車有位坐, 我會揀(3)
如果荔景站轉東涌線唔使點等, 都可以考慮(4)
因為美孚站轉車都行得唔少, (1)唔會係我首選
去尖沙咀站轉車又要行, 去美孚站轉車又要行, 俾我就唔會揀(2)

第3會是轉車最快,而唔洗點行,我會選這路線
到美孚或尖咀轉車因為花時間行都唔建議

引用:
原帖由 LEMON3 於 2021-7-4 09:48 AM 發表

(1)搭港鐵(荃灣線)係美孚站落車,

(2)搭港鐵(荃灣線)係尖沙咀站落車,
之後步行往尖東站轉港鐵(屯馬線)
去土瓜灣站.

(4)搭港鐵(荃灣線)係荔景站落車,
之後轉港鐵(東涌線)係南昌站落車,
之後轉港鐵( ...
3.旺角、何文田轉車,行最少

選擇4
荔景及南昌是跨月台轉車站,距離短,只需要行過對面

引用:
原帖由 CalvinDZ483 於 2021-7-8 10:50 PM 發表

選擇4
南昌站,只有
往香港站-往屯門站
係跨月台

引用:
原帖由 CalvinDZ483 於 2021-7-8 10:50 PM 發表

選擇4
南昌站轉車到土瓜灣(烏溪沙方向),要搭電梯落樓下大堂再上另一邊月台。 同月台是入屯門方向的。

搭紅小土荃線,先搭倒頭車去荃灣,再去土瓜灣 (仲要兜一兜紅磡)

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-7-9 23:05 發表

搭紅小土荃線,先搭倒頭車去荃灣,再去土瓜灣 (仲要兜一兜紅磡)
絕對同意!

倒頭已經趕客!

仲要等極都冇客,再等!絕對趕客!

搭鐵何文田轉,最密最穩陣!

梗係(1)啦, 只需要轉一次車, 轉嗰陣又唔駛出閘, 再去第二個站入閘。

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-7-11 04:43 PM 發表

梗係(1)啦, 只需要轉一次車, 轉嗰陣又唔駛出閘, 再去第二個站入閘。
美孚條跑道好長

步速快:(1) 或 (4)
步速慢:(3),唔洗諗

葵興站去土瓜灣站                            

附件

Kwai Hing to To Kwa Wan MTR routemap.jpg(1.16 MB)

2021-7-13 05:48 AM

Kwai Hing to To Kwa Wan  MTR routemap.jpg

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]