• 瀏覽: 18,951
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
新皇崗口岸最快2023年啓用,如果深圳回復正常通關後,係咪照用舊皇崗/福田口岸?

熱賣及精選
引用:
原帖由 smalleagle 於 2021-7-4 01:39 PM 發表

新皇崗口岸最快2023年啓用,如果深圳回復正常通關後,係咪照用舊皇崗/福田口岸?
皇崗口岸已建臨時大樓,在新口岸落成前,可以用來作通關過渡用途

引用:
原帖由 OLO2 於 2021-7-4 02:07 PM 發表

皇崗口岸已建臨時大樓,在新口岸落成前,可以用來作通關過渡用途
皇崗嗰個臨時大樓,係咪都係維持兩地兩檢?

引用:
原帖由 smalleagle 於 2021-7-4 03:15 PM 發表

皇崗嗰個臨時大樓,係咪都係維持兩地兩檢?
無錯,上年六月已建成,準備七月啟用,不過香港不幸爆發第二波疫情。新口岸大樓先係一地兩檢

通到先諗,可以2025都未通到,都唔知依家係咩政府,仲話大灣區

引用:
原帖由 樓下真大樹 於 2021-7-5 12:25 PM 發表

通到先諗,可以2025都未通到,都唔知依家係咩政府,仲話大灣區
系羅,難以理解甘樣封關

引用:
原帖由 smalleagle 於 2021-7-4 01:39 PM 發表

你講得好啱,未來通關日期系2023年冇有錯!

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2021-7-5 01:06 PM 發表

系羅,難以理解甘樣封關
打唔打咗針都唔開關,係人都唔打,老西都睇定啲

引用:
原帖由 樓下真大樹 於 2021-7-5 01:34 PM 發表

打唔打咗針都唔開關,係人都唔打,老西都睇定啲
護己護人,打啦,我都打左啦

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 樓下真大樹 於 2021-7-5 01:55 PM 發表

就係打咗先焗鳩氣,都唔知咩濕9政府
同意,遇到呢班人做官,害死需要經常來往內地的香港人!我日日怒火中燒

up乜呀你,皇崗同褔田係兩個唔同嘅口岸,依家新建嘅係皇崗口岸,到2023年就用新皇崗口岸但褔田口岸就無變

前幾年聼講西鐵以後會連到福田口岸,唔知係咪真有其事,係就正啦!

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-7-5 03:06 PM 發表

up乜呀你,皇崗同褔田係兩個唔同嘅口岸,依家新建嘅係皇崗口岸,到2023年就用新皇崗口岸但褔田口岸就無變
新皇崗口岸會連通福田口岸,即係可以直接行過去,不過就唔近亦唔遠,感覺上應該好過尖沙咀站行過去尖東站,不過起好先可以確實。

引用:
原帖由 焦急哈現實 於 2021-7-5 03:10 PM 發表

前幾年聼講西鐵以後會連到福田口岸,唔知係咪真有其事,係就正啦!
新皇崗口岸係有香港北環鐵路段預留,但到時係北環線入定東鐵線入就又係起好先知,好似原本馬鐵過海,變成東鐵過海咁。
因為新皇崗口岸會有三條內地鐵路接入,地鐵七號線,深圳機場新快線,仲再去埋廣州,高鐵線去潮汕方向,即一個站有齊晒,高鐵,城際鐵路,深圳地鐵,港鐵,中港同深圳巴士,再加24小時一地兩檢,超級繁忙大站。所以正常到時港鐵可能唔會用北環去接,用東鐵直接過埋海最合理。

主題標籤 #深圳 #福田
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]