• 瀏覽: 2,823
  • 回覆: 45
+11
引用:
原帖由 2829 於 2021-7-5 02:41 PM 發表
佢話無改裝,
"清潔完成"
我睇唔明?你(朋友)甩咗burner,見晒nozzle,其實打開個面蓋,已經觸犯法例。

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-6 10:19 AM 發表

有時啲野, 無知既人就最多是非, 講到乜都危險, 因為佢地無知.

好似煤氣佬嚟改喉, 所謂獨門功夫, 唔洗山大夏煤氣大掣, 都改到喉. 識魔術咩?
原來佢地就咁寧開條喉, 當然有煤氣走哂出嚟啦, 咁手快快換喉咪過到骨囉, 依度又話害死全棟樓啦!
不過依啲行內人, 就係咁做.

係大陸或者外國, 煮食爐改個氣嘴, 由天然氣轉煤氣轉石油氣, 依啲叫生活常識!
即係好似修理汽車,  ...
教唆都係犯法。

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-6 09:19 AM 發表

有時啲野, 無知既人就最多是非, 講到乜都危險, 因為佢地無知.

好似煤氣佬嚟改喉, 所謂獨門功夫, 唔洗山大夏煤氣大掣, 都改到喉. 識魔術咩?
原來佢地就咁寧開條喉, 當然有煤氣走哂出嚟啦, 咁手快快換喉咪過到骨囉, 依度又話害死全棟樓啦!

係大陸或者外國, 煮食爐改個氣嘴, 由天然氣轉煤氣轉石油氣, 依啲叫生活常識!
中間果段文字
不同意
咁做法全座樓人比佢害死
一漏明火即爆炸

引用:
原帖由 又黃又臭膿之隊 於 2021-7-6 10:24 AM 發表

我睇唔明?你(朋友)甩咗burner,見晒nozzle,其實打開個面蓋,已經觸犯法例。
咁人地國家無依條法例喎!

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-7-6 10:29 AM 發表

中間果段文字
不同意
咁做法全座樓人比佢害死
一漏明火即爆炸
所以呢! 個班有牌既落場實戰, 搵食個陣, 又係未道德高尚, 守行業既安全標準? 咁全香港都多數係咁做.
大陸呢? 咁大陸個套, 依家係香港做, 依度最好啦, 係未敢出嚟反對? 咁香港應該跟邊套標準?
小心啦! 好易踩屎!

引用:
原帖由 又黃又臭膿之隊 於 2021-7-6 10:24 AM 發表

咁啲阿嬋攞個爐頭出嚟清潔, 清潔完啲火就藍, 藍呀! 你見到就發哂癲啦! 又算唔算犯例?

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-6 10:07 AM 發表

咁啲阿嬋攞個爐頭出嚟清潔, 清潔完啲火就藍, 藍呀! 你見到就發哂癲啦! 又算唔算犯例?
好肯定一出事就羅法例出來

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-7-6 11:13 AM 發表

好肯定一出事就羅法例出來
其實有啲野要管, 有啲係生活, 好似換插蘇, 你L同N搞錯, 都有機會有危險, 咁真係管到咁盡咩?
裝冷氣機, 如果裝𥦬台, 咁算唔算小型工程? 生活上好多事情, 你犯錯都可能無命. 智識普及, 常識普及, 先最重要.

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-6 10:22 AM 發表

其實有啲野要管, 有啲係生活, 好似換插蘇, 你L同N搞錯, 都有機會有危險, 咁真係管到咁盡咩?
裝冷氣機, 如果裝𥦬台, 咁算唔算小型工程? 生活上好多事情, 你犯錯都可能無命. 智識普及, 常識普及, 先最重要.
大部份己有管制

如果零知識去Diy
不明白是甚麼拆了保護裝置
回火裝置
危險在尼度

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-7-6 11:26 AM 發表

大部份己有管制

如果零知識去Diy
不明白是甚麼拆了保護裝置
回火裝置
危險在尼度
我唔係批鬥邊個, 有班網號, 日日都係度吹水, 依頭批評我DIY, 轉個頭又走去教人換LED火牛, 依啲係乜野標準? 裝燈唔係固定設施? 無危險? 真係精神分裂! 阿版主仲搞笑, 神經刀!

依度有幾多貼唔乎合安全法例? 版主鼓吹犯法, 好大罪! 預左ban啦, 我又唔識你老細!

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-6 10:19 AM 發表

就算你懷有絕世好技術,無專業牌照擅自拆裝氣體爐是犯法,你不怕死,你的鄰居都唔想陪葬。

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-6 11:09 AM 發表

我唔係批鬥邊個, 有班網號, 日日都係度吹水, 依頭批評我DIY, 轉個頭又走去教人換LED火牛, 依啲係乜野標準? 裝燈唔係固定設施? 無危險? 真係精神分裂! 阿版主仲搞笑, 神經刀!

依度有幾多貼唔乎合安全法例? 版主鼓吹犯法, 好大罪! 預左ban啦, 我又唔識你老細!
不是鋁窗
人入房整穿梭機點會有人知
無法
做冷氣天台冷氣入雪種也入到爆炸
氣體燃料器具DiY必定有危險

又好似車房
無技術無資格整石油氣汽車
終於車房爆爛

引用:
原帖由 akeemispk 於 2021-7-6 01:34 PM 發表
己經講左個爐全新買,合格c fu裝完,正常用得煮得,

但點都有機 狗狗搞到著火, 或明星拎黎自殺, 或拖埋 d 仔女落下面。

唔似得鄉下 以前, 真係成個 堆柴枝 既灶頭拎黎點火。
但就算燒柴或煤煮食,關上了窗也可以發生意外啊!

引用:
原帖由 張翼 於 2021-7-6 12:31 PM 發表

就算你懷有絕世好技術,無專業牌照擅自拆裝氣體爐是犯法,你不怕死,你的鄰居都唔想陪葬。
咁自己淘寶啲parts落嚟, 自己改裝LED吸頂燈, 會唔會火災燒死樓上樓下? 又有無犯法? 點解唔處理?
我咪問左囉, 依度乜野標準?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]