• 瀏覽: 4,541
  • 回覆: 17
踩單車路過,星期日嚟講唔算太多人,真係要搵日去游下水!

熱賣及精選
我上星期六都有揸車入去, 超好彩有車位泊到
之後去左食泰國野, 幾好, 又熱鬧

借位問下, 唔係好熟大埔, 揸車入最近油站, 同埋多唔多泊位?
係youtube見好多日拍片, 好似新開, 幾熱鬧同設施幾乾淨咁

引用:
原帖由 花生蒸肉餅 於 2021-7-9 08:37 PM 發表

借位問下, 唔係好熟大埔, 揸車入最近油站, 同埋多唔多泊位?
係youtube見好多日拍片, 好似新開, 幾熱鬧同設施幾乾淨咁
去太和, 有2間油站,  Caltex最近有hsbc卡優惠, 入油減3.6/升,
好似只係星期五六日先有呢個Offer, 有埋分儲
之後轉入太古工業村, 由汀角路一條大直路入就去到龍尾
都算幾好渣, 不過假日多holiday driver, 自己小心D
個度成日撞

如果由九龍入大埔沿吐露港公路靠最左線去大埔墟,過咗第一個迴旋處左面就有個油站。加油後出油站轉左,喺第一個燈位轉右。可參考下面幅圖。

上次我4點去到啲車位已經爆晒,真係要睇運數。

引用:
原帖由 花生蒸肉餅 於 2021-7-9 08:37 PM 發表

如果由九龍入大埔沿吐露港公路靠最左線去大埔墟,過咗第一個迴旋處左面就有個油站。加油後出油站轉左,喺第一個燈位轉右。可參考下面幅圖。

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-7-9 10:36 PM 發表

你地好好人呀, 可惜屋企人唔比入中石化,
我都預左會早D入去超怕無泊位, 要返轉頭
打算入到去沙灘霸左位先再搵野食,

希望聽日會好天啦~ 朋友話我知大埔好似都好多好野食, 超期待呀!!!!
入去影到靚相再上黎share下, 多謝兩位教路

太多沙灘靚過佢,車又多未必會揀龍尾

引用:
原帖由 傑仔04 於 2021-7-10 11:01 AM 發表

太多沙灘靚過佢,車又多未必會揀龍尾
主要係吸引大埔及北區嘅居民。想將大尾篤新娘潭一帶打做一個多元化本地旅遊地帶。

反自然,係人工沙灘

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-7-11 09:44 AM 發表

反自然,係人工沙灘
冇錯。當日眼見冇乜海浪,恐怕因為水流不足,附近好容易會有其他生物、海藻等滋長,水質變差。要去就早啲去。

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-7-11 10:56 AM 發表

冇錯。當日眼見冇乜海浪,恐怕因為水流不足,附近好容易會有其他生物、海藻等滋長,水質變差。要去就早啲去。
仲會有海星,海膽
被海膽拮到會受傷

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-7-11 10:57 AM 發表

仲會有海星,海膽
被海膽拮到會受傷
如果唔想比嘢拮到,最好避免潮退時間去游水。最好係上午11點前或下午5點後。

wa, wa, wa

好想去

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]