• 瀏覽: 2,722
  • 回覆: 67
+6

昨日去街市經過巷仔又有竹節蝦買咗一盆冰先再買多一條大嘅,牛猛買咗一斤菜心。返去將所有餸菜洗乾淨。首先食咗d白灼蝦先,繼而淥咗啲菜心,最後將啲熱水浸熟條牛猛,昨晚唔使煮飯食。

加片大頭菜浸魚,多份咸香!正

引用:
原帖由 旺季狂野的羊 於 2021-7-12 07:59 發表
加片大頭菜浸魚,多份咸香!正
冇啊!因為尋日拎住好多嘢,我都唔記得去街市買埋。仲有一樣嘢,我淥過菜啲水會帶綠一啲,否則如果淨係灼蝦,再浸條魚加啲大頭菜,噉就 very good 啦!

引用:
原帖由 A1000 於 2021-7-12 07:22 AM 發表

昨日去街市經過巷仔又有竹節蝦買咗一盆冰先再買多一條大嘅,牛猛買咗一斤菜心。返去將所有餸菜洗乾淨。首先食咗d白灼蝦先,繼而淥咗啲菜心,最後將啲熱水浸熟條牛猛,昨晚唔使煮飯食。
音眉

引用:
原帖由 kwma 於 2021-7-12 08:33 發表

音眉
什麼叫做音眉?

白灼蝦嗰啲水,再淥菜心或者芥蘭好滑好好食。另外,本來就係隔水蒸。但下次試下滾起咗d水,收火浸熟嗰條牛猛。但要等好耐,先至全熟。

多謝分享

引用:
原帖由 Amanda536 於 2021-7-12 09:39 發表
多謝分享
慳水慳力,又唔使落咁多油,又唔使紅火咁多煙。

牛鯭魚樣幾過癮

引用:
原帖由 A1000 於 2021-7-12 08:45 AM 發表

什麼叫做音眉?

白灼蝦嗰啲水,再淥菜心或者芥蘭好滑好好食。另外,本來就係隔水蒸。但下次試下滾起咗d水,收火浸熟嗰條牛猛。但要等好耐,先至全熟。
番鬼文來呱.......

引用:
原帖由 A1000 於 2021-7-12 07:22 AM 發表
12503737 12503738 12503739 12503740 12503741 12503742

咁大條馬面幾錢

引用:
原帖由 velocirapta 於 2021-7-12 11:32 發表
牛鯭魚樣幾過癮
好多人都以為佢叫做沙猛,其實大條嗰啲叫做牛猛,細條嗰啲叫沙猛,係兩種唔同嘅魚,都係剝皮魚。除咗鹽油水,清蒸,滾湯,仲可以起肉炒球同椒鹽。

引用:
原帖由 番鹼水煲通粉 於 2021-7-12 11:36 發表

番鬼文來呱.......
oic.

引用:
原帖由 大林林 於 2021-7-12 11:40 發表

咁大條馬面幾錢
呢排都好少見,昨日我呢條$45文。今日去街市另外一磅,見到一啲細啲嘅!

引用:
原帖由 A1000 於 2021-7-12 11:56 AM 發表

呢排都好少見,昨日我呢條$45文。今日去街市另外一磅,見到一啲細啲嘅!
不過沙猛個頭唔輕

引用:
原帖由 A1000 於 2021-7-12 08:45 AM 發表

什麼叫做音眉?

perfect

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]