• 瀏覽: 794
  • 回覆: 8
Amazfit 用zepp sync 去 strava 後, 有路線編移問題約10米左右,成日跑咗落海,但在zepp看是正常, 大家有冇同樣問題?

熱賣及精選
我的是Amazfit 2S,sync 上 strava 完全正常,軌跡沒有明顯偏移。

引用:
原帖由 chinahkfreeman 於 2021-7-13 11:10 PM 發表

我的是Amazfit 2S,sync 上 strava 完全正常,軌跡沒有明顯偏移。
我的在zepp看正常,但Sync到Strava 或gpx file也有偏移. 我用iphone,你是用iphone嗎?

我是Amazfit 2S + 華為 + Zepp + Strava

引用:
原帖由 chinahkfreeman 於 2021-7-13 11:20 PM 發表

我是Amazfit 2S + 華為 + Zepp + Strava
謝謝,可能是iphone才有問題😥

引用:
原帖由 cyberisk 於 2021-7-13 22:14 發表

Amazfit 用zepp sync 去 strava 後, 有路線編移問題約10米左右,成日跑咗落海,但在zepp看是正常, 大家有冇同樣問題?
可能係因為strava係用Google map嘅問題,大陸用GCJ-02編碼,Google用WGS84座標體系,呢個係國家安全問題,好多國家對自己國家地圖都會有限制,即係你身處大陸用Google map,會發現自己會有幾十至幾百米既誤差,或者你而家開個Google map既衛星圖睇下大陸地區,會發現衛星圖與預設地圖係有好大偏離,我試過用小米運動app既資料sync去strava(小米手機),都係跑咗落海😅

export小米手環data, 然後import去strava變成輕功水上飄😆咁跑會快D, 我覺得唔關電話事

附件

IMG_20210715_231141.jpg(103.57 KB)

2021-7-15 11:23 PM

引用:
原帖由 火車站長 於 2021-7-15 11:03 PM 發表

可能係因為strava係用Google map嘅問題,大陸用GCJ-02編碼,Google用WGS84座標體系,呢個係國家安全問題,好多國家對自己國家地圖都會有限制,即係你身處大陸用Google map,會發現自己會有幾十至幾百米既誤差,或者你而家開個Google map既衛星圖睇下大陸地區,會發現衛星圖與預設地圖係有好大偏離,我試過用小米運動app既資料sync去strava(小米手機),都 ...
原來如此,那應該無得救

引用:
原帖由 火車站長 於 2021-7-15 11:23 PM 發表

export小米手環data, 然後import去strava變成輕功水上飄😆咁跑會快D, 我覺得唔關電話事
就係咁啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]