• 瀏覽: 5,210
  • 回覆: 80
  • 追帖: 2
條洗衣機條去水有D矮,驚容易倒流,想加高D

(網上圖片)

1. 有冇話呢個位要幾高先合理?

2. 呢個位係靠膠圈迫實?定要落膠水?要唔要用其他野駁?

3. 條喉係計外徑定內徑?cut條啱size嘅喉換就ok?

4. 喉頂係咪要用D咩野磨,驚hi到會鎅手?

5. 冇工具嘅話,其實五金舖可唔可以直接cut好比我?

唔該

熱賣及精選
引用:
原帖由 skydreamer888 於 2021-7-13 10:55 PM 發表

(網上圖片)

唔該
逆時針鬆開箭頭所指膠螺圈,拔出去水管,帶去五金店買所需長度(管標有直徑尺寸),五金店會鋸俾你。

其實條喉夠長,唔使加長,如去水唔夠快而倒漏,加幾長都冇用,不如你去淘寶買個防倒漏塞,一了百了!

引用:
原帖由 skydreamer888 於 2021-7-13 10:55 PM 發表

(網上圖片)

唔該
另外

盡量用P隔  ,  避免用樽隔。

去水喉離地大約65CM,係喉由地出總長,唔係好似樓主張圖凌空離地。

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-7-14 09:18 AM 發表

去水喉離地大約65CM,係喉由地出總長,唔係好似樓主張圖凌空離地。
可能佢部洗衣機離地有30cm,咁咪冇事囉。最緊要條喉冇塞,講乜都假。

引用:
原帖由 erichung325 於 2021-7-14 09:38 AM 發表

可能佢部洗衣機離地有30cm,咁咪冇事囉。最緊要條喉冇塞,講乜都假。
咁都得,大家一齊凌空30cm高,咁樓主就可以用凌空30cm開始計,條喉高65cm。

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-14 08:55 AM 發表

這樣做好像是治標不治本啊,喉管堵塞了才會排水不暢順溢出,這樣做的話如有排水不暢順可能會反倒流入洗衣機啊。
前排用左10年洗衣機去水唔順暢就喺條喉倒流出嚟!都係淘個地漏塞封死去水喉!倒流入洗衣機就唔會,會係其他去水位谷返出嚟!尤其係地下去水位,都要用地漏塞封埋!
條渠係要通!不過D老渠唔係咁易,佢唔係塞死,只係去水慢!我用左成kg通渠粉分開5次,通左幾日,先通左7成!要定時去通渠保持暢順!

引用:

(網上圖片)

唔該
洗衣機有要求高或低去水喉,先要知道洗衣機要求先才考慮。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-7-14 06:20 發表

其實條喉夠長,唔使加長,如去水唔夠快而倒漏,加幾長都冇用,不如你去淘寶買個防倒漏塞,一了百了!
加高D緊係有用,多左緩衝,渠管日積月累,實有些時間唔暢順

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-7-14 06:57 發表

另外

盡量用P隔  ,  避免用樽隔。
P隔係好D去水快D,但好多空間局限,只能用樽隔

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-14 08:55 發表

這樣做好像是治標不治本啊,喉管堵塞了才會排水不暢順溢出,這樣做的話如有排水不暢順可能會反倒流入洗衣機啊。
我都係咁諗

奇怪內地設計通常密封,又無用高筒,可能佢地D渠管永遠通暢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]