• 瀏覽: 19,059
  • 回覆: 125
  • 追帖: 3
行政長官林鄭月娥表示,政府正考慮要求更多公務員接種疫苗或定期檢測,教育局正研究將有關安排應用於教師,政府亦會考慮要求參與定期檢測的人士要自費檢測,但重申政府不打算強制市民接種疫苗。

林鄭月娥到立法會出席行政長官答問會,表示目前有約6萬4000人屬政府指定的「前線政府人員」,要接種疫苗或定期檢測,當中約70%已經接種疫苗,政府打算擴大「前線政府人員」的範圍,要求更多公務員接種疫苗,否則要接受定期檢測,亦考慮參與定期檢測的人士,要自費檢測,形容要有誘因,亦要有懲罰或推動。

林鄭月娥說,學校沒有面授課程,對基層學生影響較大,教育局局長正進行調查,7月底會收到資料,屆時會考慮是否同樣要求教師接種疫苗或定期檢測,她同時希望安老院舍員工接種疫苗。林鄭月娥表示,目前本港疫苗接種率已經好轉,首針疫苗接種率約為40%,認為政府在接種疫苗上,如果不留任何選擇,恐怕引起更大反彈,政府會時常監察情況,有需要時於某階段採取更嚴厲措施。

香港電台-港聞

我建議將拒絕接種疫苗的公務員列為違反聲明, 給予辭退, 及以虛假聲明方向展開刑事調查!

熱賣及精選
全體公務員必須打針

唔打就隔個星期去自費檢測!

反而我想佢快d 準備第三針疫苗 俾公務員打。

強制吧

引用:
原帖由 323236281 於 2021-7-15 12:41 PM 發表

行政長官林鄭月娥表示,政府正考慮要求更多公務員接種疫苗或定期檢測,教育局正研究將有關安排應用於教師,政府亦會考慮要求參與定期檢測的人士要自費檢測,但重申政府不打算強制市民接種疫苗。

林鄭月娥到立法會出席行政長官答問會,表示目前有約6萬4000人屬政府指定的「前線政府人員」,要接種疫苗或定期檢測,當中約70%已經接種疫苗,政府打算擴大「前線政府人員」的範圍,要求更多公務員接種疫苗,否則要接受定 ...
身體各有…狀況,不可能一刀切!

引用:
原帖由 323236281 於 2021-7-15 12:41 PM 發表

林鄭月娥到立法會出席行政長官答問會,表示目前有約6萬4000人屬政府指定的「前線政府人員」,要接種疫苗或定期檢測,當中約70%已經接種疫苗,政府打算擴大「前線政府人員」的範圍,要求更多公務員接種疫苗,否則要接受定 ...
大部份部門都推行…1+1 或 1+2 政策!

每打一針,就有一日"針假"再加一至兩日,免醫生紙病假。

已經對…新積金制同事好吸引喇~大把人爭住去打針及放"針假"!

問題係政府有無承擔?佢肯動用公帑同所有公務員、市民買份1000萬保額的人壽保險,去保障接種後可能出現的情況,咁都可能高啲接種率
(商界來講,某飲食集團黃生同所有員工買咗份人壽去保佢地接種後可能出現情況)

我自己唔打得,咁係咪要搵條命去搏?
部門出信叫我驗,咪每隔個禮拜日預約去檢測

所有打針嘅…市民,政府都有賠償基金"涵蓋"曬架喇~

唔打或唔打得針嘅…與是否"公務員"無相關!

當政府要推行…政策,做唔到達不到標嘅,自然需要"自費"作定期檢測,隨時可以唔俾用904去做添架喎~

扣半日VL或NPL。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2021-7-15 03:24 PM 發表

反而我想佢快d 準備第三針疫苗 俾公務員打。
又多兩日…針假,打三針前後共放咗六日"針假"~

引用:
原帖由 TmT3331 於 2021-7-15 07:21 PM 發表

強制吧
你睇…星加波及英國,急急腳要賺遊客錢!

遲早大爆發…死得人多~

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-7-15 08:03 PM 發表

所有打針嘅…市民,政府都有賠償基金"涵蓋"曬架喇~
而家係因為最初出現咗好多單打完針後死亡個案,班顧問話唔關事,政府又擺副「你自己去打就要自行承擔風險」為由唔負責,基金至今只賠4宗,當俾唔到信心市民,咪好多人都唔願接種

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-7-15 08:12 PM 發表

又多兩日…針假,打三針前後共放咗六日"針假"~
你放咗打針假未?

然後銀行又要跟 🤔

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-7-15 07:55 PM 發表

問題係政府有無承擔?佢肯動用公帑同所有公務員、市民買份1000萬保額的人壽保險,去保障接種後可能出現的情況,咁都可能高啲接種率
(商界來講,某飲食集團黃生同所有員工買咗份人壽去保佢地接種後可能出現情況)

我自己唔打得,咁係咪要搵條命去搏?
部門出信叫我驗,咪每隔個禮拜日預約去檢測
如果,每兩星期要做 8 萬個檢測。
80000 / 14 =每日5714
佢安唔安排到架?

醫護嘅接種率唔到 30%,
醫護都係由政府俾錢,
佢地最高危,點解唔一人三針先?

我都想搵返張新圖⋯⋯
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]