• 瀏覽: 58,029
  • 回覆: 295
  • 追帖: 10
此為真人真事
小弟一直支持Panasonic 舊款機已用到10年也未壞.
但最近決定換部 變頻冷暖窗口機 貪佢有暖氣及慳電
點知就出事. 裝機後發現無舊機咁凍,而且調教到16度也不是太凍
樂聲師傅檢查後, 還說正常
因此請教大家我可以點解決 ?

熱賣及精選
咁大獲

唉.... 又一個窗口變頻!!!

call 爆客服啦
百零呎匹半機點會唔夠
之前有類似個案,香討師兄又話人買錯機,又話變頻機要買大啲。
代理最初都係話部機正常,後來結果證實部機問題,最後好似換左機就ok。

引用:
原帖由 MAN1973 於 2021-7-15 09:01 PM 發表

此為真人真事
小弟一直支持Panasonic 舊款機已用到10年也未壞.
但最近決定換部 變頻冷暖窗口機 貪佢有暖氣及慳電
點知就出事. 裝機後發現無舊機咁凍,而且調教到16度也不是太凍
樂聲師傅檢查後, 還說正常
因此請教大家我可以點解決 ?
你要度出風口有無16度, 如果出風口已經係16度, 你坐響廳都覺得唔凍, 即係你部冷氣機匹數唔夠大去令個廳溫度下降

魔鬼: 龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-7-15 09:39 PM 發表

你要度出風口有無16度, 如果出風口已經係16度, 你坐響廳都覺得唔凍, 即係你部冷氣機匹數唔夠大去令個廳溫度下降
但係新舊機匹數是相同
會差那麼大嗎???

引用:
原帖由 MAN1973 於 2021-7-15 09:41 PM 發表

但係新舊機匹數是相同
會差那麼大嗎???
你客廳有幾大? P記邊隻model?  幾多匹?

講返嗰句, 如果出風口有16度, 唔凍已經唔關部機事

魔鬼: 龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

你五千幾尺剩係裝一部2匹機緊係唔夠啦

傻仔,宜家轉左環保雪種,個個牌子都係咁,唔關樂聲事!😄

引用:
原帖由 小雨天 於 2021-7-15 10:07 PM 發表

傻仔,宜家轉左環保雪種,個個牌子都係咁,唔關樂聲事!😄
已請教其他師傅,佢話 R32 雪種製冷幾好

睇地方幾大

買細左匹數唔會凍

個搖控可能都未真正識用
有時一按會有咇聲有時按多吓都冇 有時風量溫度都似未較啱
較同一度數一時唔係好夠一時又凍到趴街 好似要睇機心情

引用:
原帖由 cantona777 於 2021-7-15 10:26 PM 發表

睇地方幾大

買細左匹數唔會凍
140ft.   1.5匹
一定夠

引用:
原帖由 凸腩肚 於 2021-7-15 10:36 PM 發表

個搖控可能都未真正識用
有時一按會有咇聲有時按多吓都冇 有時風量溫度都似未較啱
較同一度數一時唔係好夠一時又凍到趴街 好似要睇機心情
其實我有懷疑過。。此牌子第一次轉産地 去菲律賓。買之前已擔心

引用:
原帖由 MAN1973 於 2021-7-15 10:16 PM 發表

已請教其他師傅,佢話 R32 雪種製冷幾好
我剛剛換新冷氣(大金)一樣無以前咁凍,係新雪種問題

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]