• 瀏覽: 4,163
  • 回覆: 25
【5000元消費券/政府電子消費券/優惠著數/登記申請資格】政府「電子消費券計劃」選定由AlipayHK(支付寶)、八達通Octopus、Tap & Go拍住賞及WeChat Pay Hong Kong(微信支付)協助推行,現已接受登記,最早於8月1日發放。

當局希望透過消費券刺激經濟、紓解民困,但參考外地經驗效益甚微,例如台灣發現提振效果遜預期,日本有七成使用金額被儲起。有本地學者指出,本港消費券360億元消費券規模有限,加上分散在不同行業,料提振經濟效果不大。

疫情下不少地方都推出消費券刺激經濟,方式包括發放消費額、折扣額、現金。其中美國去年及今年都有發放現金,由於用途沒有限制,有人戲言當中不少錢流入股市。

日本派消費券 實際使用僅三成 其餘被儲起
多地都派消費券,究竟經濟效益如何?不少研究都指出,消費券效果有限,例如台灣2009年亦曾耗資逾800億新台幣(港幣約240億元)派發消費券,惟當地學者估算最終僅帶動當地經濟增長僅約0.28至0.43個百分點,比原先估算的0.66個百分點為低。

日本1999年亦曾發放類似消費券的「地域振興券」,實際消費僅佔總金額的32%,相當於當年日本GDP的0.1%;其餘約七成金額多用於日常支出,原本的現金則被儲起。

香港情況又如何?

財政司司長陳茂波估計電子消費券效益約GDP的0.7%。中文大學商學院高級講師李兆波接受「01研數所」訪問時估計「不會高於0.7(個百分點)。」

至於消費券能多大程度刺激消費,他表示視乎市民會否額外消費。他解釋,消費券使用期限約6-7個月(八達通除外),相當於平均每個月約900元,一般搭車、食早餐都已用盡,市民只是用消費券抵銷日常開支,未必額外消費。

https://www.hk01.com/研數所/649272/消費券-各地經驗預示效益差-香港有幾多錢真正流入零售界

香港人咁中意買嘢,可能會用嚟瘋狂掃貨!

熱賣及精選
睇見咁多人登記,效益唔會差啦。

聽講哩個週末喺wechat推薦一位好友成功登記消費券除咗20蚊加碼賞,仲有得拎50蚊電子消費券,如果推薦兩位,即係有$140?!💰💰咁好賺🤣🤣咁我推薦多幾個frd啦

唔用無得儲,邊個會咁傻呀?

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-7-16 04:05 PM 發表

【5000元消費券/政府電子消費券/優惠著數/登記申請資格】政府「電子消費券計劃」選定由AlipayHK(支付寶)、八達通Octopus、Tap & Go拍住賞及WeChat Pay Hong Kong(微信支付)協助推行,現已接受登記,最早於8月1日發放。

當局希望透過消費券刺激經濟、紓解民困,但參考外地經驗效益甚微,例如台灣發現提振效果遜預期,日本有七成使用金額被儲起。有本地學者指出,本 ...
做生意的,好多一早已經加定價,到消費卷一出,先扮打折!

可以帶旺本地零售股價上升

當然無可能追到以前,以前有自由行,一個旅客嚟香港閒閒地洗萬零蚊先走。

多女既男人係吸引到女人,唔係逼人愛自己

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-7-16 04:05 PM 發表

當局希望透過消費券刺激經濟、紓解民困,但參考外地經驗效益甚微,例如台灣發現提振效果遜預期,日本有七成使用金額被儲起。有本地學者指出,本 ...
藍屍話唔等得就唔好攞唔好申請🤣😆😁

Yeah.......it is green day!
引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-7-16 05:14 PM 發表

睇見咁多人登記,效益唔會差啦。
只會用黎抵銷日常開支,早餐午餐坐車,變左唔用自己錢。經濟差,唔會增加支出

有期限一定可以谷到消費

引用:
原帖由 JNC117 於 2021-7-17 11:37 PM 發表

只會用黎抵銷日常開支,早餐午餐坐車,變左唔用自己錢。經濟差,唔會增加支出
錯,點都有人會因為有額外5000蚊而洗多咗。

引用:

佢失敗係坐車都可以用, 坐車用幫唔到經濟, 因為我日日都會坐, 而且價錢差唔多者, 唔會因為有5000蚊而去坐D貴既車, 但如果佢唔係坐車都可以用, 會少左一班人用八達通, 包括我在內.

我都諗左好耐八達通定支付寶架, 支付寶我中午食飯, 大快活有9折, 幾好架, 但用唔到八達通俾.

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
消費券後果係加速通脹!超市都紛紛抬價吃盡你消費卷!

引用:

黑暴疫情經濟死晒!
小恩小惠高薪厚祿低智冗員庸官以為派返幾條嘢納稅人就可以冚熄民怨!!!???
失業率高冇工開大把人碌爆咭借錢一身債!!
十個葫蘆得幾隻蓋。。。。。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]