• 瀏覽: 80,999
  • 回覆: 5
  • 追帖: 5
內地對香港防疫根本沒信心 ,隔離,追查,防止外來 ,香港三方面做了兩年都沒做好 ,現在成日話 要放高風險地方人來 坐21日 ,打兩針 ,檢查4次 ,過來要有陰性結果 等 ,但前一段日子 ,日日10幾個 到香港就查到是陽性的 ,我就不信這些人了 ,再說,來這樣多人?都是本地香港人去清潔去車去酒店 ,一大堆的接觸。香港政府要同內地通關 根本就得個講字 ,有心就集中力量在配合內地要求才是 ,現在東攪西攪 ,最後又係到原地踏步。

熱賣及精選
引用:
原帖由 LEMON3 於 2021-7-18 11:57 PM 發表

應要爭取全面封晒(外國來往香港)既航班呀!!
就算唔全封 ,都要封高風險的 ,近幾個星期 沒有印尼,英國的 ,外來都是一兩宗 ,前段日子 日日 十 幾宗 ,政府見情況好了 就又準備開 ,但外國 現在是爆緊 ,根本就開始放棄了,香港班官 傻下傻 ,陪人鬆 ,一開又好似前幾次啦 ,用香港人的犧牲去方便外國人 !

引用:
原帖由 兒時的美 於 2021-7-21 10:12 PM 發表

最大問題香港所有人冇齊心,大陸唔so我們
唔齊就一定啦 個個人一個腦,所以政府強制執行,根本政府做什麼都有人有意思 ,但現在是政府做d唔做d !

引用:
原帖由 hung19861986 於 2021-7-22 10:35 AM 發表

跟本就係林鄭冇誠意走上國內傾,開口埋口話已努力爭取向中央反映開關的需要!但佢自己有冇身體力行走上去同廣東省傾呢?答案係冇,比人哋大陸覺得你一啲誠意都冇,想借中央拍板給壓力比廣東省領導人開關,跟本不知所謂,時常諗住香港係個特區,就以為有優勢,如果林鄭真係有誠意就親自率領官員到廣東解述香港現時防控處理,兩地怎互認健康碼等!唔係坐喺禮賓府得過講字!
絕對! 根本內地是看到香港本身防疫有漏洞,香港成日想同外國通關 ,如果是有誠意 根本同內地一樣防疫要求 ,林鄭以前第一時間就話香港做唔到 ,就一個安心出行 做到唔湯唔水 ,現在又話打完針 只去酒店7日 ,又豁免誰 ,內地點會信香港得丫

引用:
原帖由 apit 於 2021-7-22 04:39 PM 發表

咪係。D有$人高官好日都唔返大陸。相反,唔會封左條自己出去外國既路。兩邊揀,九成九通外敵
我都覺是這樣,班官少去內地 去外國 ,仔仔囡囡都在外國 ,英國更是一大堆,有錢的 就多是去外國 ,所以班官只會聽有錢的 ,基層的要返內地 根本沒心做。

現在香港應該要把公務員 廢官 拿走 ,要一些用心做事的人 用些 用心去想香港做事的人 。

引用:
原帖由 OLO2 於 2021-7-22 05:35 PM 發表

一班高官或尊貴議員之前去北京開會,都係接受當地閉環管理,開完會之後,仲要被人要求即刻離開北京,飛返香港,吾準停留當地。吾知他們會吾會覺得受到侮辱或歧視呢,如果他們防疫做得好,或者督促政府做好防疫,或許不至於受此對待
一事同人 我支持內地做法 ,係班香港白癡官 成日方便外國人 用香港人的努力去 奉承外國人 。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]