• 瀏覽: 1,825
  • 回覆: 16
毒品有咩禍害唔洗多講
賭會沉迷 連帶放數 令人家破人亡
黃 其實根本就無問題
未聽過有人要嫖到借錢
未聽過有人會嫖到破產
嫖唔會有大耳窿上門琳紅油追數
比老婆發現係你自己ON9

所以根本唔覺得黃有問題,仲要黃賭毒係黃行先,真奇怪

熱賣及精選
引用:
原帖由 詭計安 於 2021-7-18 12:58 AM 發表

毒品有咩禍害唔洗多講
黃 其實根本就無問題
未聽過有人要嫖到借錢
未聽過有人會嫖到破產

按年資排序?

引用:
原帖由 詭計安 於 2021-7-18 12:58 AM 發表

毒品有咩禍害唔洗多講
黃 其實根本就無問題
未聽過有人要嫖到借錢
未聽過有人會嫖到破產

你既argument, 睇真d係based on「客仔既受害程度」.
如果唔work, 會唔會你捉錯用神?

//賭會沉迷 連帶放數 令人家破人亡
你幾瞭解喎

//毒品有咩禍害唔洗多講
我替你寫一寫: 上癮(即沉迷)  連帶犯法wer急錢 令自己身體(事業)破敗

//黃 其實根本(對客仔/受害人)就無問題
上帖指出, 你focus不正確, 所以搵唔到原因.

黃賭毒有個相同社會禍害, 是:  有市場, 政府唔畀社會做, 黑社會會插手做!
從而產生治安問題, 警方會有組織地對付.
也是社會風氣問題, 有投訴, 做野.

黃, 其實如你講原因, 掃得無咁緊,
法例上, 只拉經營者, 唔拉勞工, 除非是黑工.

樓主~我都有想點解~走咗去查香港點解禁娼~原來來自宗主國英國~再追查~搵到一個篇幅~我無驗證呢個報道~可以分享下。
https://kknews.cc/zh-hk/history/jzrrbjq.html

黃賭毒以黃為首, 是男人特登咁排的, 那其實是突顯尊重女性的偽裝, 表面很支持反對淫業, 但人家做雞就無問題, 因為自己都想要服務, 但自己家人做雞就拆晒天, 要嚴禁黃業, 但禁了自己就無雞服務, 所以處理黃是男人自己內心矛盾的自我掙扎, 比處理賭毒更棘手。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-7-18 03:34 PM 發表

黃賭毒以黃為首, 是男人特登咁排的, 那其實是突顯尊重女性的偽裝, 表面很支持反對淫業, 但人家做雞就無問題, 因為自己都想要服務, 但自己家人做雞就拆晒天, 要嚴禁黃業, 但禁了自己就無雞服務, 所以處理黃是男人自己內心矛盾的自我掙扎, 比處理賭毒更棘手。
「黃賭毒」是近年香港的說法,原來的說法是「嫖賭飲吹」。
「嫖賭飲吹」原來並非指這些事禍害社會,真正的意思是「敗家」。
從前「嫖」是禍首,原因是飲花酒可以被「紅牌阿姑」、鴇母等人輕易地騙去所有錢財。「賭」亦如是,「輸身家」常有聽聞。「飲」與「吹」都是上癮及影響健康,也許會失去賺錢能力,但從「敗家」角度看,殺傷力絕對沒有「嫖賭」大。
從前廣東的大戶人家,若兒子不成器,會教他食鴉片。鴉片花錢,但有限,比起「嫖賭」並不會太敗家,雖然「飲酒」也花不了大錢,但醉酒可能會出事,兇性大發時會傷害家人。
「黃賭毒」其實是政府對應傳統的「嫖賭飲吹」說法而說,「飲」算不了犯法,所以剩餘三件。

引用:
原帖由 Porky_Pig 於 2021-7-18 08:18 PM 發表

「嫖賭飲吹」原來並非指這些事禍害社會,真正的意思是「敗家」。
從前「嫖」是禍首,原因是飲花酒可以被「紅牌阿姑」、鴇母等人輕易地騙去所有錢財。「賭」亦如是,「輸身家」常有聽聞。「飲」與「吹」都是上癮及影響健康,也許會失去賺錢能力,但從「敗家」角度看,殺傷力絕對沒有「嫖賭」大。
從前廣東的大戶人家,若兒子不成器,會教他食鴉片。鴉片花錢, ...
嫖賭飲盪吹唔好, 是站在正當人家而說, 其實舊時香港開埠那些走江湖二世祖暴發戶視做它為好威炫躍有錢夠膽夠色才玩得起的身份像徵。

飲完吹波波, 吹完: 你犯法
內地找代駕, 香港唔興

引用:
原帖由 Porky_Pig 於 2021-7-18 08:18 PM 發表

從前廣東的大戶人家,若兒子不成器,會教他食鴉片。鴉片花錢, ...
差d信左你tim~

查一查, 黃賭毒一詞在兩岸都係咁用.

引用:

毒品有咩禍害唔洗多講
黃 其實根本就無問題
未聽過有人要嫖到借錢
未聽過有人會嫖到破產

我覺得黃 同 賭 好多人都會中

毒嘅話會上癮好難翻新

引用:

錯啦錯啦 70-80年代電視電影對白已經有“黃賭賭”這個詞語

引用:
原帖由 沉香香 於 2021-7-19 12:49 PM 發表

毒嘅話會上癮好難翻新
毒唔洗講都要禁啦,全世界無咩國家唔禁,
,而賭多數牽連非法放數,所以禁都無可厚非,不過反而仲有馬會存在
,黃就真係純道德理由禁,
太不合理

引用:

毒品有咩禍害唔洗多講
黃 其實根本就無問題
未聽過有人要嫖到借錢
未聽過有人會嫖到破產

毒品有咩禍害唔洗多講
黃 其實根本就無問題
未聽過有人要嫖到借錢
未聽過有人會嫖到破產

黃 - 驟眼看是無問題, 是社會供求問題 (Demand and Supply)。
但會引起社會問題;傳播性病健康問題;筆者並非衛道之士, 不擬討論道德問題。

娼妓 - 一個十分古老行業。妓女名稱包括粗俗名為雞, 企街, 流鶯, 鳳姐(一樓一鳳), 應召女郎, 跑私鐘, 援交等等。有關注/輔導此行業社工/團體稱之為性工作者。
法例對妓女此職業並無規管, 妓女本身並不違法。此行業是供求問題, 人們有此須要, 此行業才應運而生。法例只針對操縱, 控制從業員而得益之集團或個別人士。此行業引起社會問題甚多, 因龐大利益而令黑社會/犯罪集團趨之若鶩, 如蟻附羶參與運作。因而令問題惡化, 加深社會問題。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]