• 瀏覽: 1,476
  • 回覆: 11
引用:
原帖由 sinnet00 於 2021-7-19 11:56 AM 發表

哲學討論 【我】字

人類使用的字當中,使用率最高,極有可能是「我」字 (並無正式統計數據)。人類自私自利,自我中心,一切以自身利益/權益作考量,最先考慮出發點,被視為人類正常行為。有人以「人不為已,天誅地滅」作為開脫,有人以「人不為己,天誅地滅」乃社會求生之道。在《道德經》中,先賢有正確註釋「人不為已,天誅地滅」原來意思,意義。
捨己為人是非常人,罕見的人。視乎程度,會被稱為英雄,偉人,神 ...
人類使用的字當中,使用率最高,極有可能是.....

大數據時代有答案!
打死都唔信我字用最多.

熱賣及精選
兩人相處, 我懷疑用你字較多.

點解有需要開口?  因為互動, 需要影響對方、或從對方得到資訊.

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-20 07:12 PM 發表

樂~就係一個自我實現過程
舉例, 被人逗樂, 是如何一種自我實現呢?

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-21 07:54 AM 發表

其實咁樣,自我實現好難分主動同被動,內心定咗某一樣野(1)達到某一個值或超出時,已經實現在想個種感覺。可以參考身理學多巴胺釋放機制。(註1:每樣野每個人都唔同,其實可以探討下,人點樣係呢方面達到或形成大致一樣)
哦~  乜有分要分主動同被動既咩?

係咪即係「不適用」, 我需唔需要收番條問題?

係咪講緊狗狗流口水個實驗?

您在分享其他嗎?

漸漸遠離原本的自我實現話題.
//舉例, 被人逗樂, 是如何一種自我實現呢?

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-21 07:33 PM 發表

或者我咁講,我心裡面認為咁樣,可以達到,我自我實現到;我心裡面認為王祖藍扮林鄭好好笑,係電視見到佢扮,我見到好開心,係我實現咗心裡面好笑的觀念(呢個我覺得係主動),還是佢做呢個好笑的觀念令我笑(被動)。比人逗笑,而去笑,係主動定被動,我都想聽聽你意見。
//係我實現咗心裡面好笑的觀念
實現 =/= 自我實現 self actualization.
原來你只係用緊一般中文.

我沒特別意見,
意見謹是請參考Maslow's hierarchy.

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-21 08:32 PM 發表

的確我英文好好差,細個唔識諗,好年幼已經出去做野。

呢個理論1943年,用今日既眼光,我認為有缺陷。
你之前誤用,
你依家基於你既經歷缺陷, 去批評人地有缺陷.

Very good, 你最勁.

您又分享其他嗎?

見不到可針對甚至批評前人理論,

無論如何, self actualization是人家提出的, 又未有新定義/內容.
不同意應該不用, 而不應該「誤用」, 這你再多文字、"分享", 都係講唔通的.

即係你盜用啦

程序、事實、比喻上, 都係.

(死人跌咳今晚loop廣告、or tracking不知名的甚麼)

(When refresh, 只出一個post, 便要長等數分鐘)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]