• 瀏覽: 1,526
  • 回覆: 32
引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-21 01:58 AM 發表

舉例, 被人逗樂, 是如何一種自我實現呢?
其實咁樣,自我實現好難分主動同被動,內心定咗某一樣野(1)達到某一個值或超出時,已經實現在想個種感覺。可以參考身理學多巴胺釋放機制。(註1:每樣野每個人都唔同,其實可以探討下,人點樣係呢方面達到或形成大致一樣)

熱賣及精選
引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-21 07:54 AM 發表

其實咁樣,自我實現好難分主動同被動,內心定咗某一樣野(1)達到某一個值或超出時,已經實現在想個種感覺。可以參考身理學多巴胺釋放機制。(註1:每樣野每個人都唔同,其實可以探討下,人點樣係呢方面達到或形成大致一樣)
哦~  乜有分要分主動同被動既咩?

係咪即係「不適用」, 我需唔需要收番條問題?

係咪講緊狗狗流口水個實驗?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-21 07:59 AM 發表

哦~  乜有分要分主動同被動既咩?

係咪即係「不適用」, 我需唔需要收番條問題?
比人逗笑~係果個人達到令我笑既觀念,定個人做的是笑的觀念,我相信自己一定係前者,後者係咩機制達到共同性。主動被動又好,前提係自我先;又諗返自我係主動定被動,又講返我受基因同社會影響⋯⋯⋯⋯⋯

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-21 08:02 AM 發表

係咪講緊狗狗流口水個實驗?
我記得有睇過呢類實驗,真係唔記得,內容忘記晒,留低零碎既概念

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-21 09:37 AM 發表

比人逗笑~係果個人達到令我笑既觀念,定個人做的是笑的觀念,我相信自己一定係前者,後者係咩機制達到共同性。主動被動又好,前提係自我先;又諗返自我係主動定被動,又講返我受基因同社會影響⋯⋯⋯⋯⋯
主動 被動 係一個概念中,好像達到語言既界限

您在分享其他嗎?

漸漸遠離原本的自我實現話題.
//舉例, 被人逗樂, 是如何一種自我實現呢?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-21 07:13 PM 發表

您在分享其他嗎?

漸漸遠離原本的自我實現話題.
//舉例, 被人逗樂, 是如何一種自我實現呢?
或者我咁講,我心裡面認為咁樣,可以達到,我自我實現到;我心裡面認為王祖藍扮林鄭好好笑,係電視見到佢扮,我見到好開心,係我實現咗心裡面好笑的觀念(呢個我覺得係主動),還是佢做呢個好笑的觀念令我笑(被動)。比人逗笑,而去笑,係主動定被動,我都想聽聽你意見。

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-21 07:33 PM 發表

或者我咁講,我心裡面認為咁樣,可以達到,我自我實現到;我心裡面認為王祖藍扮林鄭好好笑,係電視見到佢扮,我見到好開心,係我實現咗心裡面好笑的觀念(呢個我覺得係主動),還是佢做呢個好笑的觀念令我笑(被動)。比人逗笑,而去笑,係主動定被動,我都想聽聽你意見。
//係我實現咗心裡面好笑的觀念
實現 =/= 自我實現 self actualization.
原來你只係用緊一般中文.

我沒特別意見,
意見謹是請參考Maslow's hierarchy.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-21 08:22 PM 發表

//係我實現咗心裡面好笑的觀念
實現 =/= 自我實現 self actualization.
原來你只係用緊一般中文.

我沒特別意見,
意見謹是請參考Maslow's hierarchy.
的確我英文好好差,細個唔識諗,好年幼已經出去做野。

呢個理論1943年,用今日既眼光,我認為有缺陷。

點解一定要用俗世正面既眼光去睇,如果我出生開始,一直過狗般既生活,你比尊嚴我,我會開心?

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-21 08:32 PM 發表

的確我英文好好差,細個唔識諗,好年幼已經出去做野。

呢個理論1943年,用今日既眼光,我認為有缺陷。
你之前誤用,
你依家基於你既經歷缺陷, 去批評人地有缺陷.

Very good, 你最勁.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-21 08:42 PM 發表

你之前誤用,
你依家基於你既經歷缺陷, 去批評人地有缺陷.

Very good, 你最勁.
個人是一個統一的、有組織的個體,個人的絕大多數欲望和衝動是相互關聯的。驅使人類的是若干始終不變的、遺傳的、本能的需求,這些需求不僅僅是生理的,還有心理的,他們是人類天性中固有的東西,文化不能扼殺它們,只能抑制它們。人類的需求是以層次的形式出現的,由低級的需求開始,逐級向上發展到高級層次的需求。當一組需求得到滿足時,這組需求就不再成為激勵因素了。

上面係維基百科複製返來

點解一定要用俗世正面既眼光去睇,如果我出生開始,一直過狗般既生活,你比尊嚴我,我會開心?

點解佢咁肯定社會文化唔會影響

上一排我睇過一段印度女性訪問,聽丈夫話係本能咁(其實唔記得佢講咩),認為做到咁好開心。點解香港女人唔會咁講?

或者我心理有足夠既強度,可以令我常樂,而唔係得到一個需求後要更高既需求去滿足。

您又分享其他嗎?

見不到可針對甚至批評前人理論,

無論如何, self actualization是人家提出的, 又未有新定義/內容.
不同意應該不用, 而不應該「誤用」, 這你再多文字、"分享", 都係講唔通的.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-21 09:17 PM 發表

您又分享其他嗎?

見不到可針對甚至批評前人理論,

無論如何, self actualization是人家提出的, 又未有新定義/內容.
不同意應該不用, 而不應該「誤用」, 這你再多文字、"分享", 都係講唔通的.
如果要著重佢理論邏輯才視乎self actualization,我情願不用,但佢個概念係好好,只不過觀點太固定。

即係你盜用啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]