• 瀏覽: 12,762
  • 回覆: 76
其實落大雨會水浸呢樣野真係唔只係低窪地區專利,市區一樣可以!
住旺區真係永遠都唔知點解可以只要落大雨馬路邊就一定會積水,啲車行快啲都會整起晒啲水搞到成身濕晒
明明成條街都有坑渠可以做到去水但係次次都一定係會塞晒去唔到水,馬路邊就會浸到好似池塘咁
放條金魚落去應該都可以由佢游下游下
今日過馬路個陣見到有個男人已經放棄左著鞋,赤腳行路就算
夏天為大地帶來雨水唔係第一日知,但係啲渠可以十年如一日咁塞

有啲巴士站咪有好靚既玻璃頂,個啲玻璃頂又係會滴水
仲要唔係個邊到滴佢係個中間到滴!!!!!!!
點呀?姐係有蓋既地方等巴士都要擔遮?

公共設施整得出黎就應該要定時修葺下啦尤其係坑渠長期塞呢個問題
到底係條渠塞定係條渠係裝假狗冇連去污水廠既下水道架?

若你愛我,請做出來!
熱賣及精選
引用:
原帖由 四樓四仔 於 2021-7-20 11:33 AM 發表

其實落大雨會水浸呢樣野真係唔只係低窪地區專利,市區一樣可以!
住旺區真係永遠都唔知點解可以只要落大雨馬路邊就一定會積水,啲車行快啲都會整起晒啲水搞到成身濕晒
明明成條街都有坑渠可以做到去水但係次次都一定係會塞晒去唔到水,馬路邊就會浸到好似池塘咁
夏天為大地帶來雨水唔係第一日知, ...
等巴士要擔遮算慘,上面已經滴緊水隔離個個擔埋遮又滴水

引用:
原帖由 四樓四仔 於 2021-7-20 11:33 AM 發表

夏天為大地帶來雨水唔係第一日知, ...
https://www.cyberctm.com/zh_TW/news/detail/2446323

外國會好過香港?香港基建全世界數一數二,

引用:
原帖由 半夜深情的馬 於 2021-7-20 12:39 PM 發表

https://www.cyberctm.com/zh_TW/news/detail/2446323
你估香港冇?
又一城同埋屯馬綫都水舞間已經唔記得左?

若你愛我,請做出來!
引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-7-20 12:45 PM 發表

外國好唔好過香港我唔知,我依家淨係講緊香港設施問題

若你愛我,請做出來!
冇辦法,香港好多井底蛙,只係識屌屌屌,都唔知已經身在福中,多D感恩啦柒頭,以前味仲衰,依家已經唔錯啦,仲屌

垃L圾

引用:
原帖由 精彩人生從此起 於 2021-7-20 01:28 PM 發表

冇辦法,香港好多井底蛙,只係識屌屌屌,都唔知已經身在福中,多D感恩啦柒頭,以前味仲衰,依家已經唔錯啦,仲屌
對。真係。
其實試下走出井底, 去第二度睇下, 香港人常去旅行既地方...
其實香港公家設施已經唔錯。

講老實最差係人就真。
香港人常去旅行既地方, 周街都無垃圾筒, 條街好乾淨。
相反香港周街都係垃圾筒, 但周街都係垃圾, 尤其是煙頭。真係人既質素問題。👎。香港人最鍾意隨地亂丟垃圾。
井底蛙淨係識賴賴賴, 完全唔知咩係民巿既責任與公德。

山是山,水是水。
山非山,水非水。
山只山,水仍水。
引用:
原帖由 Coke_duo 於 2021-7-20 03:39 PM 發表

對。真係。
其實試下走出井底, 去第二度睇下, 香港人常去旅行既地方...
其實香港公家設施已經唔錯。

講老實最差係人就真。
香港人常去旅行既地方, 周街都無垃圾筒, 條街好乾淨。
相反香港周街都係垃圾筒, 但周街都係垃圾, 尤其是煙頭。真係人既質素問題。👎。香港人最鍾意隨地亂丟垃圾。
井底蛙淨係識賴賴賴, 完全唔知咩係民巿既責任與公德。
咁都叫井底蛙,係你地住個區啲設施太好定係我要求太高?
淨係講緊落雨想唔積水咁都叫唔感恩?
坑渠唔塞呢個本來就係渠務處責任,塞左姐係佢地冇係雨季就做好準備功夫
冇批評又點黎進步呀?咁都可以比你地話係井底蛙
條街有垃圾呢樣野係人既問題同設施又有咩關係呢?
唔好人地講咩你就跟住講咩啦

若你愛我,請做出來!
引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-7-20 12:45 PM 發表

果尐人未出過國,未見過世面, 係咁架喇

長崎武銀
引用:
原帖由 肥仔0138 於 2021-7-20 04:57 PM 發表

果尐人未出過國,未見過世面, 係咁架喇
知唔知咩叫設施?我又有幾時講過外國設施好過香港?
依家淨係講緊香港你地就叻唔切咁要用外國同香港做比較

若你愛我,請做出來!
樓主,有時D嘢比上不足比下有餘就張就吓,人地好多地方打風落雨係會成間屋沖走或浸哂,斷水斷電,叫天不應叫地不聞㗎!
況且,政府又唔係收你好重稅,你就忍讓吓啦!

引用:
原帖由 四樓四仔 於 2021-7-20 01:24 PM 發表

咁你有無反省下香港人既公德心呢,好多地方就係比無公德心既人攪到塞晒呢,

引用:
原帖由 四樓四仔 於 2021-7-20 01:24 PM 發表

你要用國際標準比較才能突顯香港有幾差。 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]