• 瀏覽: 7,513
  • 回覆: 143
引用:
原帖由 stephen009 於 2021-7-22 10:13 PM 發表

凡係呢啲球星

通常高薪之外,入球每球都計錢

可能連贊助商都要額外比錢

嗰啲人工低微嘅隊友

索性扮豬隊友

助攻比佢求求其其

冇理由重幫佢揾錢
無人靚傳俾阿朗執雞, 唔通佢識過一個射入?
唔係, 仲有最鐘意嘅 12碼呢

熱賣及精選
引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2021-7-22 04:20 PM 發表

你錯了, 80-90年代既意甲, 隊隊都用901戰術, 所以果陣入球率好低.....特別係以前聯賽係2分制, 嬴波只有2分, 和都有1分, 所以隊隊都玩死守, 防守能力一定好過而家, 仲未計以前龍門可以用手接回傳......
點解而家好似咁多波入?同埋伊巴、羅羅仲有貨賣?
其實係咪間接證明咗而家嘅防守、後衛都大不如前……

引用:
原帖由 B….哥 於 2021-7-23 06:07 AM 發表

而家防守體系比以前成熟,以前前鋒唔會回防,好多時唔會打雙防中,而家仲有3後衛戰術復興。
最主要係多左人參與防守,令防守壓力冇以前咁重,呢種模式底下培養出黎既中堅質素比唔上以前。

so sad

引用:
原帖由 B….哥 於 2021-7-23 06:07 AM 發表

我覺得係球例改動太大,對攻擊球員有太大優勢。

1. 門將唔可以用手接回傳同接球6秒後要放手 - 防守方無得徙時間,弱隊想死守但又要焗住俾返球權攻方

2. 取消外援限制 - 以前一隊只有3個外援,所以先會有米蘭雙雄嘅荷蘭、德國三劍俠嘅外號。而家外援無限制,收購球員無限制,強弱更懸殊,更容易出現大手交易

3. 聯賽3分制 - 以前贏波有2分,和有1分。而家贏波有3分,贏1場好過和3場,變相鼓勵球隊進攻

4. 越位嘅新理解 - 以前越位就係越位,而家無參與進攻嘅唔計越位,但呢個球員又可以去接應返隊友傳送而入波,令守方防不勝防

5. 新設計嘅足球 - 以前個波太重,無乜可能射到電梯球果啲。而家個波好飄,個波嘅去勢更難捉摸

6. 球例保護攻擊球員 - 以前從後攔截,牌都未必有。而家就掂一掂都吹罰,12碼愈來愈多,都係對守方較不利

睇完以上6點,你就會明點解馬勒當拿喺88年入15球都可以做意甲神射手

祖記又要硬食多年

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2021-7-23 10:10 AM 發表

1. 門將唔可以用手接回傳同接球6秒後要放手 - 防守方無得徙時間,弱隊想死守但又要焗住俾返球權攻方

2. 取消外援限制 - 以前一隊只有3個外援,所以先會有米蘭雙雄嘅荷蘭、德國三劍俠嘅外號。而家外援無限制,收購球員無限制,強弱更懸殊,更容易出現大手交易

3. 聯賽3分制 - 以前贏波有2分,和有1分。而家贏波有3分,贏1場好過和3場,變相鼓勵 ...
你睇美斯對大巴陣的次數, 馬勒當拿邊有對過呢? 以前老馬可以一個一個咁過, 現在美斯一兩個動作要過到兩三個, 但以前係落腳狼死D 的.

唔同時代唔同打法, 好難講以前或現在比較易.

9個西甲冠軍,
7個西班牙超級盃冠軍,
4個歐冠盃冠軍,
6個西班牙盃冠軍,
3個歐洲超霸盃冠軍以, 3個世界冠軍球會盃冠軍
5個金球, 世界盃亞軍,
世界盃最佳球員, 歷史最佳陣容
引用:
原帖由 球王只有美斯 於 2021-7-23 01:05 PM 發表

你睇美斯對大巴陣的次數, 馬勒當拿邊有對過呢? 以前老馬可以一個一個咁過, 現在美斯一兩個動作要過到兩三個, 但以前係落腳狼死D 的.

唔同時代唔同打法, 好難講以前或現在比較易.
老馬o係意甲都唔係逢人過人架, 好多時都被一堆人追住黎踢.....同埋以前真係拖到節奏好慢, 好多時只係靠個別能力高既球員靈光一閃把握到一、兩個機會而入到波......

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2021-7-23 10:10 AM 發表

3. 聯賽3分制 - 以前贏波有2分,和有1分。而家贏波有3分,贏1場好過和3場,變相鼓勵 ...
師兄有水準
補充多小小
1)而家回傳唔可以用手接,所以多咗好多龍門甩漏烏龍,或被對方搶走,而造成多咗呢類入球

4)以前平排都好似當越位

6)馬記、比利都試過俾人踢斷腳,雲巴士頓都可能因為咁而提早收山,而家嘅球員太茅被罰會比以前重好多

仲有以前什少補時補咁耐,好小有補時絕殺.十二碼吹番轉頭又有.
而家真係唔知乜解救,咁多補時入球,有時仲要入唔只一球(例如葡對匈),以前唔係話冇"絕殺",但真係小過現在好多,以前經常可以守得到最後,而家補時竟然變得更"危險",呢樣…我真係唔知係"人為".……定真係天意…

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]