• 瀏覽: 8,320
  • 回覆: 67
加一係服務費,但外賣都要收加一係咩意思?

好唔合理喎,其實依家好多餐廳外賣都有優惠,其實你仲要堅持收加一,到底係咩原因呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 銀河之光 於 2021-7-20 11:56 AM 發表

好唔合理喎,其實依家好多餐廳外賣都有優惠,其實你仲要堅持收加一,到底係咩原因呢?

有點不合理...

外賣要包裝合膠袋食具,要加錢都唔係新鮮事

是香港的?在香港我暫時未見過外賣要加一,不過眾所周知大約要收一至兩蚊。

長貧難顧
英文話堂食期間點的菜, 要外帶走都要加一咋. 並唔係日常不佔用座位服務的純外賣要加一喎....

外賣都係服務之一。

今時今日你大可唔幫襯+出post唱哀佢,可能好快就唔收了仲有折。你堅持要食,下次就收你加2

引用:
原帖由 銀河之光 於 2021-7-20 11:56 AM 發表

中文係話,堂食外賣一律加10%喎。
即係佢出品所有食物都要10%貼士。

所有額外的服務或增值,都要付出其他的收費,如飲品加冰,雪糕加熱等。

引用:

索性全線加10%,免+1仲好

引用:

認真答,老細決定。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-7-20 10:16 PM 發表

中文係話,堂食外賣一律加10%喎。
即係佢出品所有食物都要10%貼士。
你睇清楚英文點講先啦!

中文都寫左堂食及"另叫"的外賣要加一, 注意"另叫"!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-7-21 12:25 AM 發表

你睇清楚英文點講先啦!

中文都寫左堂食及"另叫"的外賣要加一, 注意"另叫"!
另叫?
即係只外賣就唔洗?
先堂食,再跟外賣,再跟的外賣都算入堂食,所以要加一?
啱唔啱呀?

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-7-21 01:19 AM 發表

另叫?
即係只外賣就唔洗?
先堂食,再跟外賣,再跟的外賣都算入堂食,所以要加一?
啱唔啱呀?

請問邊間呀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]