• 瀏覽: 8,451
  • 回覆: 67
如果外賣都加1, 他們一定做不長

熱賣及精選
引用:
原帖由 銀河之光 於 2021-7-20 11:56 AM 發表

加一係服務費,但外賣都要收加一係咩意思?

好唔合理喎,其實依家好多餐廳外賣都有優惠,其實你仲要堅持收加一,到底係咩原因呢?

見英文寫得比中文仔細,
咁可能係 純粹外賣唔加收10%

但諗深一層, 佢既條款唔清晰,
堂食時食剩想 "打包" , 外賣餐具費用都收10% ?
堂食時收到call 想另外叫份外賣都收10% ?
🤷

好多外賣有折,加一嗰啲唔買埋得囉。

你送上門就話姐

引用:
原帖由 電腦旁的半咩咩 於 2021-7-22 08:55 AM 發表

見英文寫得比中文仔細,
咁可能係 純粹外賣唔加收10%

但諗深一層, 佢既條款唔清晰,
堂食時食剩想 "打包" , 外賣餐具費用都收10% ?
堂食時收到call 想另外叫份外賣都收10% ?
🤷
如堂食時收到call 想另外叫份外賣都收10% ,咁會唔會唔太合理

外賣要包裝合膠袋食具,要加錢都唔係新鮮事

引用:
原帖由 robocophk 於 2021-7-20 05:12 PM 發表

英文話堂食期間點的菜, 要外帶走都要加一咋. 並唔係日常不佔用座位服務的純外賣要加一喎....
咁都係有啲不合理!我就咁買份外賣佢唔加一,但我一路食一路叫定份外賣比老婆佢就加10巴仙!?

引用:
原帖由 人人唔為我 於 2021-7-22 03:35 PM 發表

如堂食時收到call 想另外叫份外賣都收10% ,咁會唔會唔太合理
要睇佢肯唔肯同個客拆開兩張單咁計...
暫時見大多數餐廳都做到,
至於做唔到既, 我n年前遇過一次,

對方重溫馨提示我下次食完再行返出去叫外賣,
嗰下真係唔知笑好定嬲好🤣

引用:
原帖由 電腦旁的半咩咩 於 2021-7-22 06:24 PM 發表

要睇佢肯唔肯同個客拆開兩張單咁計...
暫時見大多數餐廳都做到,
至於做唔到既, 我n年前遇過一次,

對方重溫馨提示我下次食完再行返出去叫外賣,
嗰下真係唔知笑好定嬲好🤣
咁不如直接唔好計加一啦

唔滿意就米幫襯囉,使乜勞氣!

自由市場,加十都得
如果多人覺吾合理,生意會少咗。

呃遊客

扮高級

應該係講緊本身坐低左堂食,但另外再叫碟乾炒牛河外賣,全單都要收10%charge咁既意思

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-7-22 05:16 PM 發表

咁都係有啲不合理!我就咁買份外賣佢唔加一,但我一路食一路叫定份外賣比老婆佢就加10巴仙!?
咁餐廳唔知你幾時叫外賣的.
你就一路食一路叫定份外賣,
但也有可能是, 有啲客食飽晒, 才叫外賣. 咁全枱就係一路傾計佔用時間.

有啲仲離譜, 叫外賣但會堂食。
例如: 老婆想食雞, 但又食唔晒一隻雞, 又冇得叫半隻雞.
咁就會外賣叫一隻雞, 而當外賣送到枱時, 有啲人真係會堂食先食左半隻雞, 另一半打包.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]