• 瀏覽: 4,590
  • 回覆: 102
大家寧願去一間野食質素不過不失但係服務態度好好既餐廳,定係一間D野好好食但係服務質素好差既餐廳?(唔係講緊茶餐廳)

話說我上個星期去左食間係旺角既新式泰式餐廳到食飯
由等位到埋單D人既服務態度可以用差黎形容
個日我地有個蛋糕想雪左先等位 咁我等得位都預左會係到食架啦
派籌個小姐話:我唔會幫你雪架喎,一陣你地食唔到又要特登返黎拎
我都明咁講係咩意思,但係係唔係用好D既字眼同語氣講又唔得呢
仲要唔比係門口等要行住等 有位會打比我地 都算啦都唔想阻住人

有位打返電話黎又係響兩下就收左線當我地冇聽到電話
其實等多陣都得姐下麻,打個電話都唔會晒你好多時間
行到返去又話我地咁慢又話可以唔留張枱比我地架

就靠叫野食轉左另一個人落單都係咁差
未行到埋黎就同我地講:諗好晒要叫咩先好叫我過黎呀
?我以為佢地好忙啦
點知原來係忙住成班企係到食野

D野食係幾好食既,不過岩岩叫完淨係黎左個沙律8點半就行埋黎話佢地last order問我地有冇野要加
8點3last order?唔知係咪我少左出街食飯,完全唔知依家係要咁早就last order

準時9點鐘拎張單埋黎叫我地比錢,但係個陣連野食都未到齊
我點知會唔會比左錢之後你又話呢樣冇個樣冇
最後都係等到D野食到齊先比錢

連收錢都可以態度唔好,朋友碌卡佢收完錢就咁掉返張卡同單係枱面比我地
一D禮貌都冇

食完蛋糕都係想飲返杯水清下啲甜野,個樽水可以由我地坐低到差唔多走成兩個鐘既時間都冇人黎換枝新既比我地
叫人比樽水我地,係收銀機前面數緊錢個男仔突然間發脾氣 砰一聲閂返埋部收銀機仲要黑晒口面咁去拎樽水比我地
大佬我欠左你咩,我都係叫你比樽水我地姐,要樽水唔洗last order前落單下麻?
同埋如果你係忙緊你咪叫你D同事拎比我地囉,佢地就企晒係到等收工
再唔係你咪話我知水擺係邊我自己去拎都冇咁嬲

成間餐廳除左野食之外冇一樣野係叫做可以接受,尤其佢地啲服務
都唔係想你比5星級服務我,但係都唔洗差成咁囉
一間餐廳幾好食都好,D人態度有問題就唔會再有下次,真係正宗貼錢買難受
仲要第二日比我見到有人幫佢做宣傳

熱賣及精選
你願意選擇屎味嘅朱古力定係朱古力味嘅屎?

深表同情 ! 這是現時香港飲食業一大問題, 你花大錢不等於會得到對等收穫; 包括食物質素與服務, 就算五星級酒店都一樣,

引用:
原帖由 jvbb2005a 於 2021-7-20 01:33 PM 發表

你願意選擇屎味嘅朱古力定係朱古力味嘅屎?
可唔可以唔揀屎?

引用:
原帖由 asuk.osawa 於 2021-7-20 01:41 PM 發表

深表同情 ! 這是現時香港飲食業一大問題, 你花大錢不等於會得到對等收穫; 包括食物質素與服務, 就算五星級酒店都一樣,  
唔係要當我皇帝咁,但係都未至於要咁差囉

食物質素一般但係服務態度好 -> 埋單之後會反映意見, 比多次機會再去

野食好食但係服務差-> 原罪! 只會去一次, 下不為例

引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-7-20 01:20 PM 發表

大家寧願去一間野食質素不過不失但係服務態度好好既餐廳,定係一間D野好好食但係服務質素好差既餐廳?(唔係講緊茶餐廳)

派籌個小姐話:我唔會幫你雪架喎,一陣你地食唔到又要特登返黎拎
我都明咁講係咩意思,但係係唔係用好D ...
服務差係死罪 幾好食都假

要求唔高,最緊要唔使排隊同埋侍應唔好粗聲粗氣,叫極都當你透明就得喇。

人生閲歷

食野係將食物放入肚
唔係將服務放入肚
緊係選擇野食好食但係服務差

與你素未謀面 反而令我傷心慾絕 完全接受唔到
引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-7-20 13:20 發表

我都明咁講係咩意思,但係係唔係用好D ...
開名

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-7-20 04:07 PM 發表

食野係將食物放入肚
唔係將服務放入肚
緊係選擇野食好食但係服務差
X2,講食,當然食物質量行第一,服務的嘢,睇個人要求啫。

坐得舒服好重要

第一野就會決定去第二間,無謂貼錢買難受

高檔店都有㗻

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]