• 瀏覽: 12,442
  • 回覆: 28
足球發展需要一個全國性的良好體系,以日本為例,人地有宣傳發展推廣,有全國性分級制學生聯賽,與職業足球聯賽聯系,日本這方面做得好出色,球員一代代進步,估計今次奧運及明年世界盃會好勁。

熱賣及精選
反觀大陸的全國性體育是舉國制,所有有潛質的小孩子都被揀晒去乒乓球羽毛球籃球田徑游泳體操跳水舉重…………就係無足球,所以,大陸的足球運動員是很少的,一代不如一代了。
大陸註冊職業足球員得8千,越南5萬,日本50萬。(網上資料) 咁L樣,大陸足球想有成績都難啦。

引用:
原帖由 wongjean 於 2021-7-20 04:02 PM 發表

國足就是這樣,當年世界盃又話好簽,打算負巴西,和土耳其,贏哥斯達黎加4分出線,我就話你入到一球話你叻,結果三零部隊出局
人地日本比心機搞足球大有進步,女足贏埋世界盃添,男足遲早有成績出來。反觀大陸完全無心去搞,點會有成績呢。人人進步佢退步

引用:
原帖由 wongjean 於 2021-7-20 04:08 PM 發表

冇心搞就認低威啦,但又要認屎認屁
最近仲要急功近利玩(龜化),我diu,不如退出球壇啦。 點解唔大改革重新起步呢。恨鐵不成鋼

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 fbfd3a2fa83f0e 於 2021-7-20 05:12 PM 發表

歸化真心失敗 証明變強都要靠外國人 我心諗不如歸化11個巴西仔當中國隊踢囉@@
不如龜化晒d南美球員,到時有下一代的美斯又天使又尼馬又蘇9又卡雲尼……赫L死人。

引用:
原帖由 lkwkenneth 於 2021-7-20 06:08 PM 發表

無民主自由何來有國?
民主自由都有分中外式的,無可能以西方世界為唯一標準 ,更何況西方世界有雙重標準添。

引用:
原帖由 a9983451 於 2021-7-20 08:11 PM 發表

中國鍾意計咩就計咩,唔計咩就唔計咩,所以中國永遠係最自由民主嘅。

係中式民主自由標準之下,有邊個國家係好過中國?
離題了,完

引用:
原帖由 石詩仕 於 2021-7-21 10:26 AM 發表

C hing吾清楚就咪亂嗡,
每年花在足球運動的錢近千億,
全國有薪酬的足球員有2-3萬人,
有1-2千名清少年在國外培訓,
大陸註冊職業足球員得8千,越南5萬,日本50萬,法國146萬。綱上資料

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-7-21 11:21 AM 發表

同意樓主的意見. 愛之深, 責之切.
可是, 上面而家越嚟越玻璃心, 小粉紅橫行, 稍有不順耳的, 就洗版式攻擊, 沒有批評, 那裡知道甚麼地方還須改善?
唔係喎,大陸球迷日日鬧國足,有好多仲鬧得好鬼好笑添。

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-7-21 11:44 AM 發表

係? quote 段嘢上嚟開吓眼界可以嗎?
你上新浪足球(大陸)及懂球帝睇,好多野睇,笑國足都笑L死你。

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-7-21 11:48 AM 發表

謝謝, 有空就過去開開眼界
中國乒乓球,沒有球隊可以戰勝。中國足球,同樣是,沒有球隊可以戰勝。

引用:
原帖由 太郎愛玩菊 於 2021-7-21 12:18 PM 發表

日本足球已經去到個樽頸,始終過唔到,比十幾年前差左,好難,亞洲人體質先天不足,又有南美既技術,水平就係維持現狀唔上唔落,歐洲二線中下水準,大6足球更唔使講,完全唔需要期待。
我覺得日本足球好勁有前途,有機會打入世界頭十。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]