• 瀏覽: 12,451
  • 回覆: 194
首先要表明 我係真心支持中國隊 但一隊驕兵 未贏先飄而且狂妄自大既隊 真係撐唔落 有時做人可唔可以低調D 謙虛少少 保持警戒心?唔好一有少少成績就鋪天蓋地宣傳 講就天下無敵 
李鐵帶隊後四連勝?贏既係關島 馬爾代夫?敍利亞本身一個足球水平一般的國家 在國足身上都偷到3分 本身就唔合格 對D種魚腩 贏左好值得高興?

依家就連弱過中國敍利亞都可以同國足55開 我就真係笑唔出 入左12強 仲話要吊打 教訓越南仔 做人做到甘串真係好事?我背後再諗 中國贏唔贏到越南真係唔敢講 真心 係人都知中國勁D 但越南近年發展好快 球員速度高 打法粗野 食就應該要食到 但一個唔覺意比人偷到1分就好傷

總結:中國想入世界盃?本身我都抱有希望既 但當我睇到中國媒體吹奏 球盲 網民吹捧 我就知道今屆世界盃中國又可以88

熱賣及精選
2026年世界盃有8個亞洲名額 我唔清楚賽制有冇變 但如果冇變 中國係咪100%入硬世界盃?
除左日本 韓國 伊朗 澳洲 
仲有敍利亞 伊拉克 越南 烏茲別克 卡塔爾 阿聯酋 沙特阿拉伯 約旦D堆我都唔肯定中國可以食硬佢哋

足球發展需要一個全國性的良好體系,以日本為例,人地有宣傳發展推廣,有全國性分級制學生聯賽,與職業足球聯賽聯系,日本這方面做得好出色,球員一代代進步,估計今次奧運及明年世界盃會好勁。

反觀大陸的全國性體育是舉國制,所有有潛質的小孩子都被揀晒去乒乓球羽毛球籃球田徑游泳體操跳水舉重…………就係無足球,所以,大陸的足球運動員是很少的,一代不如一代了。
大陸註冊職業足球員得8千,越南5萬,日本50萬。(網上資料) 咁L樣,大陸足球想有成績都難啦。

It's coming home

國足就是這樣,當年世界盃又話好簽,打算負巴西,和土耳其,贏哥斯達黎加4分出線,我就話你入到一球話你叻,結果三零部隊出局

引用:
原帖由 wongjean 於 2021-7-20 04:02 PM 發表

國足就是這樣,當年世界盃又話好簽,打算負巴西,和土耳其,贏哥斯達黎加4分出線,我就話你入到一球話你叻,結果三零部隊出局
人地日本比心機搞足球大有進步,女足贏埋世界盃添,男足遲早有成績出來。反觀大陸完全無心去搞,點會有成績呢。人人進步佢退步

引用:
原帖由 笑到最後3號 於 2021-7-20 04:07 PM 發表

人地日本比心機搞足球大有進步,女足贏埋世界盃添,男足遲早有成績出來。反觀大陸完全無心去搞,點會有成績呢。人人進步佢退步
冇心搞就認低威啦,但又要認屎認屁

引用:
原帖由 wongjean 於 2021-7-20 04:08 PM 發表

冇心搞就認低威啦,但又要認屎認屁
最近仲要急功近利玩(龜化),我diu,不如退出球壇啦。 點解唔大改革重新起步呢。恨鐵不成鋼

支持國足點都好過一班唔識波既偽球迷為政治入場支持香港隊......

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2021-7-20 04:18 PM 發表

支持國足點都好過一班唔識波既偽球迷為政治入場支持香港隊......
中國足球最大成成就就係比香港好成績, 都幾有大志😂🤣

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 笑到最後3號 於 2021-7-20 04:15 PM 發表

最近仲要急功近利玩(龜化),我diu,不如退出球壇啦。 點解唔大改革重新起步呢。恨鐵不成鋼
歸化真心失敗 証明變強都要靠外國人 我心諗不如歸化11個巴西仔當中國隊踢囉@@

務實一點 打好比賽 甘反而多人支持
估計結果
日本
主 和 2:2
客 輸 0:2

澳洲
主 輸0:1
客 輸 0:2

沙特
主 贏1:0
客 和1:1

越南