• 瀏覽: 10,802
  • 回覆: 52
其實當年自己考得好差,一睇個成績就知入八大無望,我屋企人陪我周圍in副學士,我仲好記得interview嗰時,個考官同我講咗一句野,我記到依家。佢同我講,依家輸咗唔緊咗,呢個唔係你人生終點,當你過咗幾年之後再望返今日發生既事,你就會覺得今日發生既事係好小事。

當下我感受冇咁深,但經過2年asso,成功駁返去大學之後,我諗返起佢講既野,其實佢講得好啱。依家睇返真係好小事,但當時自己會覺得輸哂一切,人生無望,不過佢呢句真係鼓勵咗我,之後嗰2年我真係好努力咁讀書,收到offer時我忍唔住喊出聲。

所以,真係想同咁多個同學仔講,如果成績差都唔好灰心,因為呢個唔係終點,你條路仲好長,共勉之。

熱賣及精選
你幾好采,遇到個好考官指引你

啱嘅!一日未蓋棺一日未可有定踚,話唔定眞係有奇蹟嘅!!

努力

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-7-20 05:18 PM 發表

其實當年自己考得好差,一睇個成績就知入八大無望,我屋企人陪我周圍in副學士,我仲好記得interview嗰時,個考官同我講咗一句野,我記到依家。佢同我講,依家輸咗唔緊咗,呢個唔係你人生終點,當你過咗幾年之後再望返今日發生既事,你就會覺得今日發生既事係好小事。

當下我感受冇咁深,但經過2年asso,成功駁返去大學之後,我諗返起佢講既野,其實佢講得好啱。依家睇返真係好小事,但當時自己會覺得輸哂一 ...
值得推!

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-7-20 05:18 PM 發表

當下我感受冇咁深,但經過2年asso,成功駁返去大學之後,我諗返起佢講既野,其實佢講得好啱。依家睇返真係好小事,但當時自己會覺得輸哂一 ...
加油,我以前會考都差, 但今日都不愁衣食

引用:
原帖由 relaxbee 於 2021-7-20 10:26 PM 發表

加油,我以前會考都差, 但今日都不愁衣食
做人謙D好

今日有兩個朋友的子女放榜,希望有好消息

跟住佢有冇收你?

很感人。

引用:
原帖由 央走 於 2021-7-21 07:17 AM 發表

做人謙D好
"不愁衣食" 係好客觀形容, 只不過 不愁著衫 同 食飯 都唔夠謙虛? 師兄想法未必太要求低 和悲慘人生?

如果我話 不愁女 就話太囂張姐

真心講句
當年拔尖上大學嘅
大學1st hons嘅
好多而家人工都低過我
唔係叫人唔好努力讀書
但成績差 肯努力 都會有機會
最緊要唔好放棄 加油

你出到社會你仲有大把野面對, 同埋讀完書無論成績幾好,都好千祈要記得,讀書出嚟嘅成績,其實同你嘅工作能力未必有關係。
待人處事,工作態度,加埋自己嘅智慧同學識, 再加少少不可控制外力,際遇,同命運。

引用:
原帖由 相當熱情的樓主 於 2021-7-21 12:48 PM 發表

你出到社會你仲有大把野面對, 同埋讀完書無論成績幾好,都好千祈要記得,讀書出嚟嘅成績,其實同你嘅工作能力未必有關係。
待人處事,工作態度,加埋自己嘅智慧同學識, 再加少少不可控制外力,際遇,同命運。
是呀,成績的好壞不是決定一切只要自己不放棄,付出總會有回報的

引用:

講得好

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]