• 瀏覽: 4,424
  • 回覆: 116
  • 追帖: 2
大家好、睇左呢度幾日。見好多人都話有情緒問題。 我自己都係,所以先入黎呢度睇。 而方法不外乎,睇開啲、做運動.  有人鼓勵人諗佛,亦有人叫人睇醫生。 而好多人都知道食左藥會好啲。所以有啲人食左十年八載仲食緊。而有啲人知道食藥會有副作用同埋可能要食一世所以先唔食、亦見到有人日日炒股票度日。  仲有人因為原生家庭問題而出post求助等。 我爬左好多post既文發現好多樓主嘅分析能力都好強,起碼佢哋清楚講得出自已怕人多、冇朋友、人到中年打份牛工冇乜希望等等。 你地可曾見過有一個CEO 會開post話自己壓力大而產生情緒問題呢? 綜合以上既睇法其實自己都知自己係有問題的 多年黎自問人緣非常差。自己試過由小學時代回顧至今發現自己性格的確係有問題。改? 我同好多呢度嘅版友一樣、大概知道自己有少少問題但冇乜行動的。 呢幾年自己去考左電單車牌、學打拳、學跳舞、學竉物美容。工作方面就同大家一樣打份牛工,六年冇升過、唔炒算偷笑嗰隻。 自問自己可以做嘅嘢都做曬。人緣依然係好差,我也是沒有朋友的。 只可以說自己是百年難見的天煞孤星。 呢度有同我類似嘅人嗎?即係知道自己有問題而努力想突破但到頭來又好似做乜都冇用咁。常見嘅係出完千字文嘅樓主好快會潛水。今次希望在此post 同大家交流一下一個冇朋友既人既人生係點過的、多謝大家。

Nikon D5
Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G VR
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
Nikon AF-S 105 VR and 35/50/85 1.4G
Nikon SB-900
熱賣及精選
人群圍著我,寂寞沒有少……
呢個感覺算唔算孤獨…??

引用:
原帖由 飄雪. 於 2021-7-21 01:05 PM 發表

人群圍著我,寂寞沒有少……
呢個感覺算唔算孤獨…??
你應該沒有什麼問題吧😳日日數錢

Nikon D5
Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
Nikon AF-S 105 VR and 35/50/85 1.4G
我係因為社交焦慮所以個人好易緊張之後唔可以好自然咁對答同俾反應,我外表正正常常一開頭係有人接近我,但慢慢佢地覺得我好悶就遠離,一社交我個樣就緊張寫係面上,人地都唔敢同我講笑,但明明我內在性格係相反,但突破唔到永遠人地都見唔到我玩得呢一面。

另外覺得天煞孤星的原因係因為連網上發post問野冇咩人回,某啲group chat都可以被忽略⋯

引用:
原帖由 thedoraemons 於 2021-7-21 04:47 PM 發表

我係因為社交焦慮所以個人好易緊張之後唔可以好自然咁對答同俾反應,我外表正正常常一開頭係有人接近我,但慢慢佢地覺得我好悶就遠離,一社交我個樣就緊張寫係面上,人地都唔敢同我講笑,但明明我內在性格係相反,但突破唔到永遠人地都見唔到我玩得呢一面。

另外覺得天煞孤星的原因係因為連網上發post問野冇咩人回,某啲group chat都可以被忽略⋯
所以我開這post的目的就是希望集合所有的孤星。我和這命運對抗了很多年仍然揮之不去。我不甘心、只要有一個人回應我也會繼續和大家傾下去的。

Nikon D5
樓主參加咁多活動都識唔到人咩?原因係咩?

引用:
原帖由 thedoraemons 於 2021-7-21 09:48 PM 發表

樓主參加咁多活動都識唔到人咩?原因係咩?
好問題。 先講電單車。其實考到之後買左部跑車、入左相關嘅ws group. 識到D人。但呢D人熱愛速度,我手車又唔係叻、所以唔想冇命之後便疏遠了。 打拳方便識既人唔太啱自己心水,加上九成時間只會在拳舘相見、所以俾唔到朋友既感覺我。 跳舞呢? 同打拳情況雷同。而且呢啲class 一落堂就各有各走。並唔係想像中咁容易識到人的。

Nikon D5
我孤兒仔  自細就社恐廣恐幽閉鬱燥焦慮    細個癲起上黎一日啪三十粒藥         咪又係咁過   一個人一個月搵唔到4000蚊都可以過得好開心

引用:
原帖由 有趣靈魂求包養 於 2021-7-22 12:17 AM 發表

我孤兒仔  自細就社恐廣恐幽閉鬱燥焦慮    細個癲起上黎一日啪三十粒藥         咪又係咁過   一個人一個月搵唔到4000蚊都可以過得好開心
咁你算好正面呢?師兄今年多大?

Nikon D5
我係女。。-3-

引用:
原帖由 有趣靈魂求包養 於 2021-7-22 02:00 AM 發表

我係女。。-3-
女的話好少見呢😳做什麼工作揾咁少錢?😳

Nikon D5
唔想做g咪搵咁少囉     我連地鐵都唔搭得

引用:
原帖由 有趣靈魂求包養 於 2021-7-22 02:02 AM 發表

唔想做g咪搵咁少囉     我連地鐵都唔搭得
點會呀?美容、sales 、飲食、是但一樣也可以吧。見幾個話有社交恐懼症的人回文也有文有路的。究竟我哋係有情緒病定天生性格比較古怪呢?

Nikon D5
如果你覺得對住手機打字同面對面同人交流係一樣既   我諗你係扮緊有精神病

咁簡單咁巨大既分別你可以拉埋一齊黎講?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]