• 瀏覽: 4,227
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
有人話太陽輸CP3,但以36歲既球員嚟講,佢得分同命中率已經交足功課,當中可能有兩場甩手甩腳,但之前冇人挺身而出既時候爆30-40分點都會攰,仲可以點?
Booker只係可以弱隊發威,穩定性完全未去到當家球星水平,加上甩手甩腳多無謂foul,有潛質,但需要時間
呢兩個位都未輸晒,太陽最大弱點係內線,有人會怪Ayton打得唔好,但真正既內線得佢一個,佢得6次犯規可以用,而且個犯纏身係會影響佢發揮
點解字母哥對住太陽內線可以攞到40-50分,因為太陽連犯規既肉盾都冇,隊中有個Kaminsky,點解常規賽唔訓練多啲,攻守唔得,犯下規都好
球隊根本冇為冠軍之路規劃過,相反人地對面公鹿不斷補強
支持太陽,但一早已經覺得冇得打,只期望中間頓同假期繼續打鐵,可惜佢地及時回勇,令太陽失去總冠軍

熱賣及精選
GM仲未可以判刑住,要睇埋之後佢點規劃cp3份約
個人意見,宜短留不宜長留

以牙還牙
引用:
原帖由 stern 於 2021-7-21 01:26 PM 發表

有人話太陽輸CP3,但以36歲既球員嚟講,佢得分同命中率已經交足功課,當中可能有兩場甩手甩腳,但之前冇人挺身而出既時候爆30-40分點都會攰,仲可以點?
Booker只係可以弱隊發威,穩定性完全未去到當家球星水平,加上甩手甩腳多無謂foul,有潛質,但需要時間
呢兩個位都未輸晒,太陽最大弱點係內線,有人會怪Ayton打得唔好,但真正既內線得佢一個,佢得6次犯規可以用,而且個犯纏身係會影響佢發揮 ...
艾頓需要時間去成長為內線霸王關鍵時刻太軟毫無霸氣,布克需要時間去學習更好的單打技術,他們兩個都還很年輕字母同米老鼠都用了8年時間磨煉才可以奪冠,繼續加油吧兩位太陽球星

引用:
原帖由 tamama衝擊波 於 2021-7-21 01:55 PM 發表

GM仲未可以判刑住,要睇埋之後佢點規劃cp3份約
個人意見,宜短留不宜長留
CP3老啦,太陽應該唔會開長約俾佢,我諗佢自己都知
其實真係好可惜,今年最接近冠軍,可惜冇機會
我諗佢如果唔去其他球隊衝突,都係留喺太陽訓練新人,不過留得喺太陽,唔補強應該唔駛諗冠軍

總結太陽隊輸波原因:
1. 公鹿隊個雙塔, 的確打得好好...playoff 吾見有邊隊可以應付到, 太陽隊都吾麗外~
內線基本比字母哥屈機, 再加個勞比斯長人...太陽隊欠內線~
2. 太陽隊個 1號球員太獨食, 球球波自己上...吾多傳波~
完全當自己高比神上身, 但問題又冇神甘勁可以 81 分反超贏波~

引用:
原帖由 信一1219 於 2021-7-21 02:05 PM 發表

艾頓需要時間去成長為內線霸王關鍵時刻太軟毫無霸氣,布克需要時間去學習更好的單打技術,他們兩個都還很年輕字母同米老鼠都用了8年時間磨煉才可以奪冠,繼續加油吧兩位太陽球星
兩個球星都有基本問題
Booker有啲自大,當正自己係球星,之前冇選佢入明星賽瓜瓜嘈,一剷入籃底好似要奉旨吹俾佢咁,事實上佢只係可以喺唔重要既賽事擦得分
Ayton狀元嚟講有啲失望,但今季夾CP3表現算係咁,佢唔夠霸氣同硬淨係事實,但GM點解全隊得佢一個內線球員,講真,對住字母,有Embiid都未必夠,何況係Ayton呢

引用:
原帖由 flopman 於 2021-7-21 02:17 PM 發表

總結太陽隊輸波原因:
1. 公鹿隊個雙塔, 的確打得好好...playoff 吾見有邊隊可以應付到, 太陽隊都吾麗外~
內線基本比字母哥屈機, 再加個勞比斯長人...太陽隊欠內線~
2. 太陽隊個 1號球員太獨食, 球球波自己上...吾多傳波~
完全當自己高比神上身, 但問題又冇神甘勁可以 81 分反超贏波~
1. 與其話公鹿雙塔強,倒不如話太陽內線太弱,Crowder完全undersized,對住高佬陣邊度有得打
2. Booker唔算獨食,係因為CP3既擋拆俾人睇穿左,佢先局住要單打
太陽人腳唔夠,俾人睇穿左想變陣都冇得變,CP15同Johnson係僅有既後備火力,連x factor都冇,乜都冇,點打

引用:
原帖由 stern 於 2021-7-21 01:26 PM 發表

呢兩個位都未輸晒,太陽最大弱點係內線,有人會怪Ayton打得唔好,但真正既內線得佢一個,佢得6次犯規可以用,而且個犯纏身係會影響佢發揮 ...
我覺得佢哋無念過會打到總決

或者佢哋想像既對手唔係公鹿

戰略上既失敗 而錯失良機

引用:
原帖由 A7907749 於 2021-7-21 02:29 PM 發表

我覺得佢哋無念過會打到總決

或者佢哋想像既對手唔係公鹿

戰略上既失敗 而錯失良機
我諗前者好大機會,佢地從來冇plan B,只係過得一關得一關
講真,佢地對籃網都未必有贏到,但至少內線唔會輸得咁慘
公鹿最怕係內線勁既防守球隊,好明顯太陽唔係

引用:
原帖由 stern 於 2021-7-21 02:13 PM 發表

CP3老啦,太陽應該唔會開長約俾佢,我諗佢自己都知
其實真係好可惜,今年最接近冠軍,可惜冇機會
我諗佢如果唔去其他球隊衝突,都係留喺太陽訓練新人,不過留得喺太陽,唔補強應該唔駛諗冠軍
太陽會唔會開長約是其一、有無其他球隊攪局亂開大合約又其二
而且CP3都知呢張會喺佢最後一份長約、一定會咬落去
但如果用40M+只怕有機會變爛約

引用:
原帖由 stern 於 2021-7-21 02:33 PM 發表

我諗前者好大機會,佢地從來冇plan B,只係過得一關得一關
講真,佢地對籃網都未必有贏到,但至少內線唔會輸得咁慘
公鹿最怕係內線勁既防守球隊,好明顯太陽唔係
其實傷咗Saric已經捉襟見肘、而且對家連雙塔外中間頓都唔差
射失籃板輸九成對射手都唔係無壓力

公鹿贏在前中後有三個撐 ... 字母,米度頓同荷洛弟
太陽都一樣有三個 ...艾頓,布克,同保羅
今時今日,尼三個先係每隊最重要嘅 Big3
所以決賽由尼兩隊打都好公道
但貨比貨,經驗同技巧,太陽輸哂(雖然CP3同荷洛第,角色不同,但體力無疑問有分別)
艾頓有身形,有良好技巧,但打來全無 authority,應灌不灌,無駕馭氣勢同性格
布克係個 scorer,但往往波到他手 ball sticks, 控球技巧未到家,卻往往帶往人堆(可能想 draw fouls?),做成失誤
兩個都係慣性多年,相信打法唔容易改,只會在現有嘅基礎上進步,隨着經驗,做出更好嘅臨場決定
CP3因為有 over 38 rule 影響 salary cap, 相信球會亦不會跟他簽長約

今時今日,爛仔幫機會成本低,凡事不會求解決,只講破壞,既無建設,更拒妥協,不尋雙贏寧願雙輸,成本傷害由社會買單
引用:
原帖由 ScoutDant 於 2021-7-21 05:15 PM 發表

公鹿贏在前中後有三個撐 ... 字母,米度頓同荷洛弟
太陽都一樣有三個 ...艾頓,布克,同保羅
今時今日,尼三個先係每隊最重要嘅 Big3
所以決賽由尼兩隊打都好公道
但貨比貨,經驗同技巧,太陽輸哂(雖然CP3同荷洛第,角色不同,但體力無疑問有分別)
艾頓有身形,有良好技巧,但打來全無 authority,應灌不灌,無駕馭氣勢同性格
布克係個 scorer,但往往波到他手 ball  ...
講真,middleton關鍵時候,真係有貨賣,相反卜卡就真係關鍵時候唔掂,成日想做英雄!

太陽bench深度唔夠! CP3真係盡咗力! Booker同Ayton太young! 要簽D啲勁內線球員補強先可以衝冠

不如討論下下季太陽點補強

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]