• 瀏覽: 1,382
  • 回覆: 17
做了廿幾年I.T., 人到中年, 上司及同事一齊離職 就快要one man band.
一來太孤單, 二來又未做過infrastructure, 覺得好大壓力.

好想辭工, 但屋企等開飯. 現在轉行會否好危?

熱賣及精選
引用:
原帖由 scholar 於 2021-7-21 03:14 PM 發表

做了廿幾年I.T., 人到中年, 上司及同事一齊離職 就快要one man band.
一來太孤單, 二來又未做過infrastructure, 覺得好大壓力.

諗住轉咩先

諗到就不用開post啦

做IT行業,都幾好,點好過做地盤又辛苦又污糟,
做IT仲可以移民外國............

馬夫吧
幾好做 免費食女

"好想辭工, 但屋企等開飯. 現在轉行會否好危?"

自己都講咗屋企等開飯,現在轉工或轉行都係高危,自找死路,自己唔食,家人都要食,念咁多不如現在自我增值先。

我都做咗幾十年 IT, 預備出年轉行了,做一的自由的工,揾多揾小可自己決定,已計畫好財務安排。

而家咁嘅環境, 千其咪祼辭, 揾到先至再諗

唔好衝動! 有得做, 好過無工返! 如我搵到以前工種, 我都唔想轉行, 仲咩事要由零開始呢?

引用:
原帖由 scholar 於 2021-7-21 03:14 PM 發表

放心你唔洗出手住,時間到時你老闆會自然出手搞掂你
過來人上。

Yeah.......it is green day!
請教如何自我增值?

我之前都有take些自學course, 不過公司唔用, 學來都無用. 而且學完都唔敢話自己識....

引用:
原帖由 scholar 於 2021-7-21 03:24 PM 發表

諗到就不用開post啦
做保安,日日坐,天天賺

大俠英明~!
好, 我等, 應該唔駛好耐.
呢段時間除了上來吹水, 還應該做乜?

引用:

屋企等開飯,就唔洗諗啦!涯落去啦!小啲風險食飯都開心啲!

引用:

先做著再慢慢找適合自己的工然後再轉呀

做IT好高人工, 睇你想新工搵幾多啦,  如果1萬可以做保安, 2-3萬可以渣的士

做裝修學C就無架啦, 除非有人帶入行....SALES, OFFICE 其他DEPARTMENT就無可能架啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]