• 瀏覽: 3,115
  • 回覆: 37
搶劫同詐騙既最大分別係,詐騙係你有得"選擇",但你蠢。

其實目前見過絕大部分既詐騙case,都係太蠢或者太貪心,但其實人人都貪心,但唔會人人都比人呃,

所以其實最深底既原因都係蠢

但正如我標題所講,搶劫幾十萬,可能判幾十年,詐騙幾千萬,可能只判幾年

而唔係去睇個數額而定

好明顯其實個社會主流係默許蠢人抵死

但其實真正最抵死既唔係蠢人,係賤人

因爲我好蠢人其實唔係真係蠢,可能只係佢地單純,可能經歷少。

但賤人就真係賤人。

再調返轉講犯罪者,蠢人識打劫,但蠢人唔會識詐騙,賤人唔會打劫,因爲詐騙後果更低,回報更大

法律,真係是時候要反思了

熱賣及精選
搶劫係暴力、傷害(potentially) ...... quote「人身安全的嚴重侵害」
這些你都忽略.

引用:
原帖由 詭計安 於 2021-7-21 06:36 PM 發表

搶劫同詐騙既最大分別係,詐騙係你有得"選擇",但你蠢。

其實目前見過絕大部分既詐騙case,都係太蠢或者太貪心,但其實人人都貪心,但唔會人人都比人呃,

所以其實最深底既原因都係蠢

但正如我標題所講,搶劫幾十萬,可能判幾十年,詐騙幾千萬,可能只判幾年

而唔係去睇個數額而定

好明顯其實個社會主流係默許蠢人抵死

但其實真正最抵死既唔係蠢人,係賤人

因爲我好蠢人其 ...
好明顯樓主未遇過專業級老千,千萬別說受害人蠢。

老千就好似一個掘心高手,只要水一到,渠就成,騙已受。

如果配合返你主題既回答

搶劫就刑罰重,最主要係暴力

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-21 07:04 PM 發表

搶劫係暴力、傷害(potentially) ...... quote「人身安全的嚴重侵害」
這些你都忽略.
我有講過話搶劫+傷人咩?有咩邏輯指搶劫就等於傷人,
搶劫可以只有威嚇,而無傷人,你唔好夾硬加d條件上去成就你講既野

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-7-21 08:23 PM 發表

好明顯樓主未遇過專業級老千,千萬別說受害人蠢。

老千就好似一個掘心高手,只要水一到,渠就成,騙已受。

如果配合返你主題既回答

搶劫就刑罰重,最主要係暴力
陳振聰咪係一流老千囖,如果我遇唔到唔通你又會遇到?

一流老千咪最多用情深d,時間長d,手段唔見得特別高明,最後目的也是一樣

引用:
原帖由 詭計安 於 2021-7-21 08:49 PM 發表

陳振聰咪係一流老千囖,如果我遇唔到唔通你又會遇到?

一流老千咪最多用情深d,時間長d,手段唔見得特別高明,最後目的也是一樣
更加肯定你未遇過😂,知唔知咩人最容呃?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]