• 瀏覽: 2,823
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
「能」的話,就不是所謂「自有永有」;
「不能」的話,就不是所謂「全能」。

咁嘅教,竟然仲有人信?!

熱賣及精選
引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-21 07:01 PM 發表

「能」的話,就不是所謂「自有永有」;
「不能」的話,就不是所謂「全能」。

咁嘅教,竟然仲有人信?!
消滅後亦能再生, 再生後亦能再消滅, 想點就點, 這才算全能。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-7-22 12:36 AM 發表

消滅後亦能再生, 再生後亦能再消滅, 想點就點, 這才算全能。
睇清楚題目,係「永遠消失」。
可以再生,就唔係「永遠消失」。
即係世上根本不存在所謂「全能」。

口講神愛世人,實質神愛殺人;口講愛人如己,實質排除異己;口講保護婦嬬,實質性侵婦嬬;口講寬恕包容,實質狹隘排他;表面到處辦學,實質從小洗腦;好事歸功教會,壞事推卸教徒。
引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-22 12:40 AM 發表

睇清楚題目,係「永遠消失」。
可以再生,就唔係「永遠消失」。
即係世上根本不存在所謂「全能」。
全能想點就點嗎!佢話得就得, 邊有得駁架!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-7-22 01:01 AM 發表

全能想點就點嗎!佢話得就得, 邊有得駁架!
「全能」唔係「想點就點」,係「隱含矛盾」。
以本題目為例,神不能「永遠消失」,便不能稱作「全能」。

口講神愛世人,實質神愛殺人;口講愛人如己,實質排除異己;口講保護婦嬬,實質性侵婦嬬;口講寬恕包容,實質狹隘排他;表面到處辦學,實質從小洗腦;好事歸功教會,壞事推卸教徒。
引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-22 01:09 AM 發表

「全能」唔係「想點就點」,係「隱含矛盾」。
以本題目為例,神不能「永遠消失」,便不能稱作「全能」。
你忘記了一件事, 神是不能以人的智慧去猜度的。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-7-22 01:56 AM 發表

你忘記了一件事, 神是不能以人的智慧去猜度的。
你忘記了一件事, 神從來沒有說過「神是不能以人的智慧去猜度的。」

引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-22 01:59 AM 發表

你忘記了一件事, 神從來沒有說過「神是不能以人的智慧去猜度的。」
你亦忘記了一件事, 神是無需要向人解釋所有事的, 人老幾呀?

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-7-22 02:05 AM 發表

你亦忘記了一件事, 神是無需要向人解釋所有事的, 人老幾呀?
你亦忘記了一件事, 神沒有說過「無需要向人解釋所有事的, 人老幾呀?」,呢句亦只係你自以為是,自行代表神說話。

引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-22 02:07 AM 發表

你亦忘記了一件事, 神沒有說過「無需要向人解釋所有事的, 人老幾呀?」,呢句亦只係你自以為是,自行代表神說話。
咁人類真係唔知神的事吖嗎!你估都無用架!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-7-22 02:14 AM 發表

而你喺呢個帖嘅所有回覆,正正就係「以人的智慧去猜度神」。
自打咀巴而不自知了!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-7-22 02:14 AM 發表

有你呢句就得嘞,
呢句足以証明你係一個「不可知論者」(Agnosticist)。

引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-22 02:23 AM 發表

有你呢句就得嘞,
呢句足以証明你係一個「不可知論者」(Agnosticist)。
既然人類唔知神的事, 你問的問題就根本無人能答, 咁問來棧嘥氣啦!🤭

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-7-22 02:44 AM 發表

既然人類唔知神的事, 你問的問題就根本無人能答, 咁問來棧嘥氣啦!🤭
錯了!
我係以質問方式,指出基督宗教所謂「神」是「全能」、同時又「自有永有」之間存在矛盾。
從而帶出基督宗教的所謂「神」只是虛構、是一場騙局。

引用:
原帖由 庭園美 於 2021-7-22 03:09 AM 發表

錯了!
我係以質問方式,指出基督宗教所謂「神」是「全能」、同時又「自有永有」之間存在矛盾。
從而帶出基督宗教的所謂「神」只是虛構、是一場騙局。
神,人是不可知的,所以你的問題是無答案的,但你可自問自答而得到滿足,與教徒一樣。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]