• 瀏覽: 6,103
  • 回覆: 69
引用:
原帖由 1974jj 於 2021-7-23 04:00 PM 發表

現在還學日式?全世界也在看韓式呀
我鍾意睇(日系)「流行經典50年」, 冇犯法啩!

熱賣及精選
引用:
原帖由 icborn 於 2021-7-23 04:23 PM 發表

依家啲人唔捨得出資源,但係放上YouTube好容易咋喎
現在當然網路上,觀眾有觀看的自由,觀眾有表達意見的地方,不能像以前那樣幾個寡頭一合計翻手為云,覆手為雨 。每個地方都不是孤立信息島,思想也會被世界潛移默化影響。

引用:
原帖由 wgogo321564 於 2021-7-23 07:05 PM 發表

現在當然網路上,觀眾有觀看的自由,觀眾有表達意見的地方,不能像以前那樣幾個寡頭一合計翻手為云,覆手為雨 。每個地方都不是孤立信息島,思想也會被世界潛移默化影響。
所以啲碟做出嚟銷量都唔好,因為啲人全部上網上睇同聽歌

引用:
原帖由 黃老邪 於 2021-7-21 07:05 PM 發表

80年代,
那時侯唱片事業好蓬勃,
日本出產了大量偶像派「跳唱女歌手亅,
她們不用跳得好勁、
不用唱得超好,
基本上合格便可以,
賣的是顏值甜美與青春,
總之係樣行先嗰隻,
例如松田聖子,小泉今日子之類。
日本有大量這類女偶像派,
但反觀香港一個也沒有,
雖然出過 梅艷芳、陳慧嫻、林憶蓮,全部都唱得吓,
但顏值不高,
沒有「日式偶像」感覺!
幾十年過去,
終於前晚在電視見到了,
那就是我們的「國民 ...
黃爺,我剛才喺網睇到,甜美可愛國民女友Chantel的消息,英皇8月底開拍一套戲,已搵咗毛舜筠姜濤,依家好想搵Chantel同姜濤在電影首次合作,如果小可愛唔得,就搵鍾柔美喎

引用:
原帖由 icborn 於 2021-7-23 07:24 PM 發表

黃爺,我剛才喺網睇到,甜美可愛國民女友Chantel的消息,英皇8月底開拍一套戲,已搵咗毛舜筠姜濤,依家好想搵Chantel同姜濤在電影首次合作,如果小可愛唔得,就搵鍾柔美喎
之前出過post,
話因市場需要,
幾年之後,
姜濤同焯菲係有可能翻拍電影《天若有情》。

引用:
原帖由 黃老邪 於 2021-7-23 07:29 PM 發表

之前出過post,
話因市場需要,
幾年之後,
姜濤同焯菲係有可能翻拍電影《天若有情》。
你出過post啦?可能有機會成事㗎, Chantel係tbb簽咗佢, tbb抽佣咋嘛。
其實tbb而家應該食住個世,即刻開套青春劇,搵15個學員一齊加插一d情情塔塔故事落去,可能會多人睇啊

引用:
原帖由 icborn 於 2021-7-23 07:33 PM 發表

你出過post啦?可能有機會成事㗎, Chantel係tbb簽咗佢, tbb抽佣咋嘛。
其實tbb而家應該食住個世,即刻開套青春劇,搵15個學員一齊加插一d情情塔塔故事落去,可能會多人睇啊
https://www.discuss.com.hk/redir ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 icborn 於 2021-7-23 07:44 PM 發表

打唔開啦無法顯示
我唔識搞,
唯有cap圖算數。

引用:
原帖由 黃老邪 於 2021-7-23 07:48 PM 發表

我唔識搞,
唯有cap圖算數。

明白,原來你早已有洩露天機的能力

引用:
原帖由 1974jj 於 2021-7-23 04:00 PM 發表

現在還學日式?全世界也在看韓式呀
你IU可知韓國音源第一的女SOLO,跳舞在韓國一般般,有一定創作能力雖然基本都是相對容易的作詞,會主持持,最要還是靠顏值和親和力,國民妹妹紅透拉。。內地也是很紅,IU這兩年專輯銷量內地就占三分之二以上。

香港市場太細

話明跳唱又要練舞又要練歌,香港人急功近利有幾多人花多一半時間行呢條路(請人教都要花多倍錢請2個人丫,仲有跳舞要同幾個人夾舞仲唔會跳死同一隻舞那些都要時間的)

引用:
原帖由 黃老邪 於 21/7/2021 07:05 PM 發表

80年代,
那時侯唱片事業好蓬勃,
日本出產了大量偶像派「跳唱女歌手亅,
她們不用跳得好勁、
不用唱得超好,
基本上合格便可以,
賣的是顏值甜美與青春,
總之係樣行先嗰隻,
例如松田聖子,小泉今日子之類。
日本有大量這類女偶像派,
但反觀香港一個也沒有,
雖然出過 梅艷芳、陳慧嫻、林憶蓮,全部都唱得吓,
但顏值不高,
沒有「日式偶像」感覺!
幾十年過去,
終於前晚在電視見到了,
那就是我們的「國民 ...
其實陳慧嫻既顏值係美國留學個陣出晒來

如果你有睇93年無線幫佢拍既音樂特輯(93NewYork嫻情)便知

你可以上youtube睇

個陣真係無諗過陳慧嫻可以咁靚

陳慧嫻既顏值到90年代先出晒來

可惜年紀輕輕便退出樂壇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]