• 瀏覽: 3,889
  • 回覆: 21
老母呢幾個月成日話右邊肚痛, 兩個月前去睇公院門疹,個on9醫生hea睇話等多幾個月糖尿覆疹先一次過驗血, 我地今日終於忍唔住去睇多次門疹, 今次個醫生話冇得兩樣一齊睇。話過兩日去驗大便, 初步病情似係肝癌。唉。

熱賣及精選
見步行步, 平常心. 

生老病死, 每個人都要經過.

引用:
原帖由 thirdac 於 2021-7-21 10:59 PM 發表

老母呢幾個月成日話右邊肚痛, 兩個月前去睇公院門疹,個on9醫生hea睇話等多幾個月糖尿覆疹先一次過驗血, 我地今日終於忍唔住去睇多次門疹, 今次個醫生話冇得兩樣一齊睇。話過兩日去驗大便, 初步病情似係肝癌。唉。
你自己諗住點 ?

引用:
原帖由 mansek 於 2021-7-22 01:29 發表

你自己諗住點 ?
唔知呀...

引用:
原帖由 thirdac 於 2021-7-22 01:30 AM 發表

唔知呀...
先不要亂,肝癌都分期數,先同家人商量下

過兩日驗完大便先算啦

take care

引用:
原帖由 thirdac 於 2021-7-21 10:59 PM 發表

好難接受 俾我都唔知點樣過 唉 無經歷過的人是不會明😿

無驗血無照初步確診肝癌, 之後驗大便唔驗血? 建議你搵私家check清楚

引用:

肝癌唔會驗大便,只會驗血和電腦掃描

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2021-7-22 10:00 發表

無驗血無照初步確診肝癌, 之後驗大便唔驗血? 建議你搵私家check清楚
個門疹醫生話肝腫, 我老母都話覺得有舊野係側邊肚果度,成日有少少痛,但又唔覺冇謂口同體重下跌。
佢話先驗大便,如果有需要再轉睇專科。冇買保險, 睇私家好貴, 比唔起...

叫政府寫信出去照CT, 有折架, 唔好拖照咗先, 有曬報告下次覆診就可以講點治療.

引用:
原帖由 thirdac 於 2021-7-22 10:33 AM 發表

個門疹醫生話肝腫, 我老母都話覺得有舊野係側邊肚果度,成日有少少痛,但又唔覺冇謂口同體重下跌。
佢話先驗大便,如果有需要再轉睇專科。冇買保險, 睇私家好貴, 比唔起...
如果係肝癌,大便唔會驗到定係幫你驗大便隱血測試check腸癌? 呢樣老人家係免費
唔放心就搵私家用消費劵加醫療劵驗血加超聲波都係有限錢

引用:
原帖由 thirdac 於 2021-7-22 10:33 AM 發表

自己去做一次CT,唔一定私家醫院,有D化驗所都有得做都係幾千蚊,再拎份報告番去睇政府,如果確診排期做手術都會快D

好彩無聽個醫生講

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]