• 瀏覽: 2,026
  • 回覆: 27
大家好 本人係新手
想請教圖片中天花板唔知係咪發霉咁,有咩方法可以補救或可以自行處理
如果呢個情況剷天花舊漆,再油水施拿,批現成灰兩層,再油立x底漆兩層,然後立x面漆兩層咁得唔得,剷天花板難唔難剷,同剷到見到啲咩先為正常標準,因為就咁睇好似見唔到人地裝修剷到黃色果啲光油底咁,唔該哂各位

熱賣及精選
剷到見石屎

附件

Screenshot_20210722-085158~2.png(849.9 KB)

2021-7-22 08:53 AM

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
長期潮濕要解決,不然維修後又再出現。

Iyọlẹnu alajerun igba ooru qidi jẹ igbadun pupọ!
引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-7-22 08:53 AM 發表

剷到見石屎
師兄請問係咪剷到見石屎,再油水施拿,批立x現成灰就可以,唔該你

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-22 11:10 AM 發表

長期潮濕要解決,不然維修後又再出現。
其實唔近海,但唔明點解咁既情況架喎,因為都有十幾年之久,係咪因為老化先導致咁呢?

引用:
原帖由 財神到888 於 2021-7-22 01:30 PM 發表

其實唔近海,但唔明點解咁既情況架喎,因為都有十幾年之久,係咪因為老化先導致咁呢?
是否經常在室內晾掛衣服?室內濕度多高?

Iyọlẹnu alajerun igba ooru qidi jẹ igbadun pupọ!
引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-22 01:36 PM 發表

會,不過乾左先會拎去露台晾掛衣服的,濕度之前度過好似都算高的,幾多度就唔記得了

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-7-22 01:36 PM 發表

因為十幾年前啲漆油比較差,又好似冇防潮漆咁,得菊x牌油漆,冇而家啲漆油幾合一咁豐富,唔知係咪關事冇防潮功效導致咁呢

引用:
原帖由 財神到888 於 2021-7-22 01:26 PM 發表

師兄請問係咪剷到見石屎,再油水施拿,批立x現成灰就可以,唔該你
Ok

引用:
原帖由 財神到888 於 2021-7-22 01:53 PM 發表

因為十幾年前啲漆油比較差,又好似冇防潮漆咁,得菊x牌油漆,冇而家啲漆油幾合一咁豐富,唔知係咪關事冇防潮功效導致咁呢
樓上經常開好凍冷氣?

你好少開冷氣?甚至無冷氣?

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-7-22 02:00 PM 發表

樓上經常開好凍冷氣?

你好少開冷氣?甚至無冷氣?
樓上有無經常開好凍冷氣我真係唔知,我的確係比較小開冷氣的,係十分熱瞓唔到先會開下咁

引用:
原帖由 財神到888 於 2021-7-22 01:30 PM 發表

公屋定私樓? 幾多年樓?
個位近唔近𥦬邊?
你要搞清楚, 係外牆滲入嚟, 定係樓上滲漏, 又可能係幾十年樓, 天花鋼根本身氧化爆開石屎,
超過30年舊樓, 基本出現大大小小結構問題.

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-22 04:34 PM 發表

公屋定私樓? 幾多年樓?
個位近唔近𥦬邊?
你要搞清楚, 係外牆滲入嚟, 定係樓上滲漏, 又可能係幾十年樓, 天花鋼根本身氧化爆開石屎,
超過30年舊樓, 基本出現大大小小結構問題.
師兄,係公屋黎,都有三十幾年樓齡了,位置唔近窗邊的,房處有睇過都冇話樓上係滲水問題,房處呢啲問題又唔會幫忙處理,所以先諗住自己試下處理,冇計,發霉其實唔係問題,吽果啲叫卜泥既蟲先係最大問題

引用:
原帖由 財神到888 於 2021-7-22 05:15 PM 發表

師兄,係公屋黎,都有三十幾年樓齡了,位置唔近窗邊的,房處有睇過都冇話樓上係滲水問題,房處呢啲問題又唔會幫忙處理,所以先諗住自己試下處理,冇計,發霉其實唔係問題,吽果啲叫卜泥既蟲先係最大問題
點解咁問呢, 因為舊公屋30年以上個啲有露台既, 10間有5-6間露台天花近𥦬邊都有你依種問題啦, 外牆滲入嚟. 我有親戚間公屋, 應該20年樓, 廳中間又有一小部份有類似情況, 佢既情況又未必係樓上問題, 可能石屎質量問題, 鋼根生銹, 房署一定當睇唔到啦! 如果自己買左, 如果樓上無滲漏, 咁就洗幾千蚊搞得到囉. 有滲漏就要搵樓上先有得搞.

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-22 05:57 PM 發表

點解咁問呢, 因為舊公屋30年以上個啲有露台既, 10間有5-6間露台天花近𥦬邊都有你依種問題啦, 外牆滲入嚟. 我有親戚間公屋, 應該20年樓, 廳中間又有一小部份有類似情況, 佢既情況又未必係樓上問題, 可能石屎質量問題, 鋼根生銹, 房署一定當睇唔到啦! 如果自己買左, 如果樓上無滲漏, 咁就洗幾千蚊搞得到囉. 有滲漏就要搵樓上先有得搞.
但房處呢啲發霉問題唔會處理,可以點做,喺一辦法都係自己試下剷底做架咋,除左剷,師兄覺得仲有咩方法可以處理到呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]