• 瀏覽: 2,284
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
如外賣員只不登記上樓,整個過程無其他犯罪意圖,保安員可否用身體攔截他,甚至扯他?
我曾是保安,也上過保安課程,照所知除非他犯了刑事罪行,保安員才有拘捕權。

熱賣及精選
引用:
原帖由 英超之星 於 2021-7-22 12:07 PM 發表

如外賣員只不登記上樓,整個過程無其他犯罪意圖,保安員可否用身體攔截他,甚至扯他?
我曾是保安,也上過保安課程,照所知除非他犯了刑事罪行,保安員才有拘捕權。
扯是危險、風險動作, 保安訓練: 不扯,

但上句不代表犯法, 出現拉扯本身不足以被當作已構成犯法.
(幾耐、幾多下、有無傷害威脅、衣物破壞、男/女、主動目的?、被動甚麼反應?)
通常長期扯住, 目的是扣留了, 足夠發展便是非法禁錮/非法逮捕.

用身體攔截, 不使上樓, 不是拘捕.
視乎上司指示及訓練, 使不使用攔截.

我資深保安,可以答你,盡量唔好有身體接觸,用身體擋住佢,甚至張開雙臂攔截,如果佢夾硬上樓,威脅報警,同埋call其它同事或保安主管增援,必要時候確實可以使用武力,公民有公民拘捕權,何況你係保安,不過會唔會負法律責任,公司會唔會秋後算帳,事後炒人,好難講

中國武漢所肺炎病毒
擅闖私人地方已經係刑事,好多東張西望TVB記者,蘋果日報記者上左住宅樓層拍攝,其實係犯法

中國武漢所肺炎病毒
其實唔係越權,係權力範圍內,不過有時好難講,始終要睇公司肯唔肯保你,俾錢請專業律師辯護

中國武漢所肺炎病毒
引用:
原帖由 肖友懷 於 2021-7-24 01:21 AM 發表

擅闖私人地方已經係刑事,好多東張西望TVB記者,蘋果日報記者上左住宅樓層拍攝,其實係犯法
錯誤訊息.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-24 01:41 AM 發表

錯誤訊息.
oh sorry,係民事唔係刑事。不過保安員有權制止物業範圍內的犯法行為無論民事刑事

中國武漢所肺炎病毒
引用:
原帖由 肖友懷 於 2021-7-24 01:51 AM 發表

oh sorry,係民事唔係刑事。不過保安員有權制止物業範圍內的犯法行為無論民事刑事
不咩過?
無端端加多句, 太刻意.

你種講法, 其實普通人已經有權制止犯法行為.
保安員, 應該叫「有責任」在適當情況下, 制止物業範圍內的犯法行為.

民事犯法行為, 我就唔係太理解是乜東東了.
如果純民事, 就不一定有權行事、干涉.  
(物業範圍內、單位內, 關你保安員咩事?)
(物業範圍內、公用部份, 我兩回家途中, 要對方食完飯要找數唔好走數, 關你保安員咩事?)

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-7-24 02:08 AM 發表

不咩過?
無端端加多句, 太刻意.

你種講法, 其實普通人已經有權制止犯法行為.
保安員, 應該叫「有責任」在適當情況下, 制止物業範圍內的犯法行為.

民事犯法行為, 我就唔係太理解是乜東東了.
如果純民事, 就不一定有權行事、干涉.  
(物業範圍內、單位內, 關你保安員咩事?)
(物業範圍內、公用部份, 我兩回家途中, 要對方食完飯要找數唔好走數, 關你保安員咩事?)
有道理,茅塞頓開

中國武漢所肺炎病毒
引用:
原帖由 英超之星 於 2021-7-22 12:07 發表

保安有拘捕權?

引用:
原帖由 mac2009 於 2021-7-24 04:15 PM 發表

保安有拘捕權?
沒有,所以我們保安員做事要小心,不能和對方有身體接觸。(除非對方行為達刑事程度)

引用:
原帖由 英超之星 於 2021-7-24 16:17 發表

沒有,所以我們保安員做事要小心,不能和對方有身體接觸。(除非對方行為達刑事程度)
保安只係預防罪案發生,有事應該立即報警。

又係基於「個人常識」的錯誤訊息.

引用:
原帖由 英超之星 於 2021-7-24 04:17 PM 發表

這方面沒有另外附加的權力.
但不是沒有拘捕權力, E.g. 如果超市店員、保安, 不能扣留(咪即係拘捕囉)當場被識破的高買人士, 唔通跟住佢搭車走咩.

執法人員有比較廣泛的拘捕權力.
而「任何人」, 是可以在符合條件下, 逮捕某些疑犯.

《刑事訴訟程序條例》 第101條, 原字:
(電視有出過劇集, 所以俗稱 101拘捕令)
//任何人可無需手令而逮捕任何他合理地懷疑犯了可逮捕的罪行的人。

保安有權禁止某些人進入私人地方,乃至報警處理

以前我做保安,枱頭有張紙,寫某個單位住戸要求禁止某位地產代理經紀(俗稱AA)帶人上去佢空置單位睇樓

中國武漢所肺炎病毒
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]