• 瀏覽: 4,795
  • 回覆: 77
  • 追帖: 2
好多國家唔選勁人踢

熱賣及精選
啱啱踢完歐國盃同美洲盃,重有幾多勁人可以選?

引用:
原帖由 mj20 於 2021-7-22 12:37 PM 發表

好多國家唔選勁人踢
點解足球強國要重視奧運?   1984年以前, 奧運足球只限業餘足球員參賽, 但東歐共產國家用國家供養既全職球員扮業餘參賽, 西方及南美國家只能派真正業餘球員, 結果幾十年來被東歐國家壟斷. 1992年起奧運男足被FIFA限制要U23, 以維持世界盃優越性, 奧運男足淪為國際B級賽事, 有幾尊貴? 球會有權唔派旗下球員出賽, 經歷漫長球季, 仲要一級球星季初去打奧運, 新球季於球會表現必受影響, 更遑論奧運時受傷保險賠償都補唔返損失.

只有巴西上屆因主辦國關係加上身為足球皇國從未攞過奧運男足金牌, 才如此重視誓要奪金.

奧運有年齡限制, 否則會變成另一個世界盃, 23歲以下有幾多球星俾你揀?
西班牙多新星, 所以半隊國家隊去踢奧運。
細哨都有踢奧運, 唔通巴西唔想贏?

引用:
原帖由 mj20 於 2021-7-22 12:37 PM 發表

好多國家唔選勁人踢
唔係唔選,係球會唔放人

因為奧運足球唔屬於國際足協定落嘅國際比賽日程,球會就有權唔放人

所以原本埃及想搵利物浦嘅Salah同阿仙奴嘅Elneny踢奧運,但最後兩間球會都以奧運比賽不是國際足協定落嘅國際比賽日程而拒絕放行

好像麥巴比本身是23以下,會否放棄代表「大」國家隊而去轉戰奧運?這級數球員成為「大國腳」後即不再入選奧運隊。即使是有超齡球員名額,也多數找些「邊縁國腳」,那有埃及想找沙拿這些儍事?

引用:
原帖由 Dialanwok 於 2021-7-22 12:55 PM 發表

點解足球強國要重視奧運?   1984年以前, 奧運足球只限業餘足球員參賽, 但東歐共產國家用國家供養既全職球員扮業餘參賽, 西方及南美國家只能派真正業餘球員, 結果幾十年來被東歐國家壟斷. 1992年起奧運男足被FIFA限制要U23, 以維持世界盃優越性, 奧運男足淪為國際B級賽事, 有幾尊貴? 球會有權唔派旗下球員出賽, 經歷漫長球季, 仲要一級球星季初去打奧運, 新球季於球會表現必受影響 ...
唔通細哨踢個次奧運巴西唔想贏?

如果真係咁多予盾,不如直接取消奧運足球啦!唔好煩呀!

支持警察嚴正執法!
引用:
原帖由 意甲老四 於 2021-7-22 01:27 PM 發表

唔通細哨踢個次奧運巴西唔想贏?
你以為2000年細哨在陣既巴西奧運隊好強?  分組不敵南非1:3, 淘汰賽即輸俾喀麥隆出局, 當年細哨只是暫露頭角, 在巴西甘美奧開始有人識被譽為未來球星, 仲未真正成名去歐洲搵食.

慘,奧運始終是國家隊級別最高榮譽,其實世界盃,南美盃同歐國盃之後就到佢,更不要提世青盃這20歲以下的世界盃 ,不是一般友誼盃賽,有人始終攞唔到,慘慘豬

引用:
原帖由 Dialanwok 於 2021-7-22 01:38 PM 發表

你以為2000年細哨在陣既巴西奧運隊好強?  分組不敵南非1:3, 淘汰賽即輸俾喀麥隆出局, 當年細哨只是暫露頭角, 在巴西甘美奧開始有人識被譽為未來球星, 仲未真正成名去歐洲搵食.
咁李華度領軍個屆 強唔強呀

引用:
原帖由 wai177 於 2021-7-22 01:51 PM 發表

咁李華度領軍個屆 強唔強呀
咁又如何唧?  一兩名世界級球星在陣就可以帶起全隊波奪冠咩? 其他球員唔係同一級數嘛, U23已限制了揀球員範圍, 只可以揀3名超齡球員, 仲要其他U23球員係世界上技術好過其他國家, 才可以拼出一隊超級強隊, 難度幾高呀?  即使1988年無U23年齡限制, 巴西有羅馬里奧 (當時尚未成為超級球星只是在巴西開始崛起), 西德有奇連士文 (已成為球星是國家隊正選), 但其餘入選球員質素唔係國內最頂級, 即使當屆巴西入了決賽, 也輸給蘇聯.

某迷吹到奧運好勁
點知原來無強隊重視過

塑料袋球衣少年:梅西騙了我 他說幫我卻再沒理過我
美斯又惹官緋!旗下基金會被調查 曝藉此逃稅
傳隊友不滿欠尊重 美斯做孤獨精
基沙文前經理人轟美斯隻手遮天:佢係巴塞嘅毒瘤
今年賽事太多,美洲盃歐國盃,奧運,而家其實已經進行緊幾個歐洲盃外圍賽事,加上八月聯賽陸續展開,國家隊挑選球員會有好多考慮因素

引用:
原帖由 kuochung 於 2021-7-22 01:48 PM 發表

慘,奧運始終是國家隊級別最高榮譽,其實世界盃,南美盃同歐國盃之後就到佢,更不要提世青盃這20歲以下的世界盃 ,不是一般友誼盃賽,有人始終攞唔到,慘慘豬
奧運U級最低級別
歐國盃歐國聯A級最高級別
ching唔好再誤導會員喇

塑料袋球衣少年:梅西騙了我 他說幫我卻再沒理過我
美斯又惹官緋!旗下基金會被調查 曝藉此逃稅
傳隊友不滿欠尊重 美斯做孤獨精
基沙文前經理人轟美斯隻手遮天:佢係巴塞嘅毒瘤
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]